• grip aşısıyla ilgili yazdıklarım üzerine özelden şu eleştiri geldi:

    "içerisinde aliminyum, formaldehit ve thimerosal var. düzenli aşılama yapıldığında sinir sistemine az miktarda da olsa zararı var."

    halbuki grip aşılarının hiçbirinde aluminyum yok: http://www.cdc.gov/…endices/b/excipient-table-2.pdf

    formaldehit var (virüsleri deaktive etmek için kullanılıyormuş). ama formaldehit her gün yediğimiz meyve ve sebzelerde var ve aşıdakinden yüzlerce kat fazla miktarlarda mevcut: http://www.cfs.gov.hk/…ew_fa/files/formaldehyde.pdf

    thimerosal çoğunda var (koruyucu madde olarak kullanılıyor). üzerinde çalışmalar yapılmış. bir zararı yok. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15342856 çocuklar üzerindeki kümülatif etkileri de araştırılmış. sorun yok. http://onlinelibrary.wiley.com/…risa.12124/abstract hakkında "cıvaya dönüşüp zehirliyor" hurafesi var o da hatalı bilgi. metil cıva değil, etil cıva'ya dönüşüyormuş. etil cıva büyük moleküllü olduğundan kan beyin bariyerini geçemeyip vücuttan atılıp gidiyormuş. dünya sağlık örgütü de aynısını diyor: http://www.who.int/…hiomersal/statement_jul2006/en/

    okurken grip aşısı hakkında bazı bilmediğim gerçekleri de öğrendim:

    - hamilelerin grip aşısı olmasında sakınca yokmuş: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23635613 hatta grip aşısı doğan çocuklarda bipolar riskini azaltıyormuş: http://archpsyc.jamanetwork.com/…?articleid=1686037 bebekteki akut solunum enfeksiyonlarını engelleyebiliyormuş: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23856786 düşük riskini azaltıyormuş: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1207210 diğer doğum komplikasyonu risklerini azaltıyormuş: http://ajph.aphapublications.org/…journalcode=ajph&

    - bağışıklık sistemini zayıflatmıyor, tam tersine güçlendiriyormuş. bağışıklık sistemi için bir prova gibi olduğundan.

    bunları da kapsayan ve genel olarak tüm bu hurafeleri çürüten aldığım kaynak: https://gizmodo.com/…ng-all-the-flu-vacc-1455630807
  • yüksek risk grubunda olduğum için bana uygulanacak 0,5ml.lik aşı.

    edit : bugün oldum.
  • grip virüsleri her sene mutasyon geçirdiklerinden aşının etkenliği de her sene değişkenlik gösteriyor. mesela 2015'te %23 olan grip aşısı etkenliği 2016 itibariyle %59'a yükselmiş. seneye yine düşebilir ya da teknoloji geliştikçe yükselebilir.

    grip aşısı gribe yakalanmamayı garanti etmiyor, ihtimali azaltıyor. hastalığa yakalanırsan da çok daha hafif atlatmanı sağlıyor. zayıflayan bünyenin daha tehlikeli bakteriyel hastalıklara yakalanması gibi tehlikeli yan etkileri engelliyor. o yüzden "aşı olsam da grip oluyorum :(" eleştirileri aslında "aşı olmasaydım çok daha kötü hastalanacaktım" olarak okunmalı. grip aşısı yüzünden grip olmak biyolojik olarak imkansız. düşük ihtimalle aşıdan sonra hafif ateş gibi yan etkileri görme ihtimali var.

    abd'de grip aşısının etkenliği özel sağlık kuruluşları tarafından değil, devletin sağlık bakanlığının birimlerinden olan cdc (hastalık kontrol merkezi) tarafından denetleniyor. ne zaman hangi aşıların olunması gerektiğini de onun bir alt birimi olan acip (aşı uygulamaları için tavsiye komitesi) öneriyor.

    abd'de safeway, cvs gibi marketler ücretsiz aşı hizmeti veriyor. üstüne üstlük aşı olduğunuz güne özel "%10-20 indirim", "30$ hediye çeki"gibi kampanyalar yapıyorlar. microsoft aşı dönemleri kampüste binalara medikal ekip getiriyordu herkes kolayca aşı olabilsin diye. malum büyük firmalarda bulaşıcı hastalıklar felaket demek olabiliyor.
  • kanser tedavisi görenlere, solunum rahatsızlıkları olanlara, hipertansiyon, şekeri olanlara "influenza açısından 1. öncelikli yüksek risk grubunda değilsiniz. durumunuz ileride yeniden değerlendirilecektir." diyen bir sistem yapmış aşırı iq sahipleri. bu aşı işi de covid testleri ve maske dağıtımında olduğu gibi dinci ihaleci tiplere öncelik verilecek herhalde. şımarık siyasal islamcıların hikayelerinde grip aşısıyla şov yaptıklarını görürüz artık.
  • hazır, eczanelerde 2012 model grip aşısı satışları başlamışken bazı doğru bilinen yanlışları düzeltelim.

    yanlış:
    grip aşısı olduktan 10 gün sonra grip olduğuma göre bu aşı hiçbir işe yaramıyor.

    doğru:
    grip aşısı uygulandıktan yaklaşık 3 hafta sonra kişiyi korumaya başlar. bu süre içinde hasta olmanız aşının kabahati değildir.

    yanlış:
    aşı olduğuma göre bu sene hiç hastalanmayacağım.

    doğru:
    aşının içerisinde 3 (yazıyla üç) virüs suşu bulunduğundan yalnızca bu 3 virüse karşı bağışıklık geliştirmenizi sağlar. her yıl onlarca farklı grip virüsü ile temas halinde olduğumuz düşünülürse aşı olduğunuz halde hasta olmanız gayet beklenen bir durumdur.

    yanlış:
    sadece belli türlere karşı koruyormuş, o zaman aşı yaptırmanın bir anlamı yok.

    doğru:
    dünya sağlık örgütü* dünya'nın her bölgesinde can alan ve salgınlara neden olan virüsleri sürekli takip etmektedir. bu virüslerden hangisinin tüm dünya'da salgına* yol açacağını ve en ölümcüllerinin hangisi olduğunu tespit eder ve 3 adet virüs tipi belirler. aşı üreticileri de ancak ve sadece who'nun tespit ettiği bu 3 virüse karşı aşı üretebilir. yani, aşı olduğunuz halde hastalanırsınız, evet, ancak özellikle ağır seyreden hatta ölüme kadar götürebilen bir hastalık yaşamazsınız. genelde ayakta atlatacağınız grip türleri ile kışı tamamlarsınız.

    yanlış:
    ben kendime iyi bakıyorum, hasta olmam. / aşıya ihtiyacım yok, bana bir şey olmaz.

    doğru:
    siz yine kendinize iyi bakın tabii de grip viral bir hastalık olduğu için virüs ile temas ettiğinizde o türe karşı bağışıklığınız yoksa kesinlikle hasta olursunuz. istediğiniz kadar vitamin için, immün sistemi kuvvetlendiren, destek olan ürünleri kullanın, hastalığa yakalanmanızda herhangi bir etki yaratmayacaklardır. en fazla daha kolay atlatmanıza yardımcı olurlar. grip virüsü havada asılı halde yaklaşık 4-5 saat canlı kalabildiği için özellikle toplu taşıma kullananların, bütün gününü okul, devlet dairesi veya kalabalık şirketlerde geçirenlerin, mesleği gereği her gün çok fazla insanla bir araya gelenlerin ve sağlık sektörü çalışanlarının mutlaka aşı yaptırması gerekmektedir. ayrıca astım, diyabet ve koah hastaları ile kardiyovasküler rahatsızlığı bulunanlar, bağışıklık sistemi baskılayıcı tedavi görenler, böbrek yetmezliği olanlar ve 65 yaş üzeri herkes en büyük risk grubundadır. bunlardan hiçbir sınıfa uymayan ev hanımı, emekli veya 0-5 yaş arası çocukların da eve hastalık taşıyabilecek bir aile ferdi nedeniyle hala risk altında olduğu unutulmamalıdır.

    yanlış:
    geçen sene aşı yaptırdım, bu sene yaptırmama gerek yok.

    doğru:
    az önce de belirttiğim gibi, her sene salgına, ölümlere yol açan ve aşının içinde bulunan virüs suşu değiştiğinden geçen sene olduğunuz aşının bu sene hükmü kalmamaktadır. üstelik her yıl virüs mutasyona uğrayarak daha etkili ve daha zararlı türlere dönüşmektedir.*

    yanlış:
    aşı olduktan sonra grip oluyorum. o nedenle yaptırmak istemiyorum.

    doğru:
    aşıdan sonra 1-2 gün grip belirtisi göstermek normaldir. bunun nedeni hiç bağışıklığınızın olmadığı bir virüs tipine karşı sisteminizin başa çıkmakta zorlanmasıdır. ancak unutmamak gerekir ki, hasta yapma olasılığı düşürülmüş -uykuda da diyebiliriz-* virüse bile yenik düştüğünüze göre gerçek virüs ile temasınız durumunda haliniz perişan olacak demektir.

    ayrıca grip virüsünün kuluçka süresi 2-3 gün olduğundan aşıyı olduğunuz günlerde virüsü çoktan kapmışsanız yine hasta olmanız normaldir.

    yanlış:
    grip olsam kaç yazar. en kötü, içerim antibiyotiğimi, birkaç günde geçer biter.

    doğru:
    grip viral bir hastalık olduğu için tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. sadece hastanın yaşam kalitesini düşüren ateş, burun tıkanıklığı, kırgınlık vs. gibi semptomlar tedavi edilir. ancak bağışıklık sistemine destek olarak bünyeyi kuvvetlendirmek hastalık süresini kısaltabilir. yine de özellikle hastalığı ağır seyreden bir grip tipine yakalanmışsanız kırgınlık ve tüm vucutta hissedilen şiddetli ağrılar nedeniyle günlerce yataktan kalkamazsınız.

    son olarak;
    dikkat! her ateşli ve burun akıntılı hastalık grip değildir.
    (bkz: grip vs nezle)
  • 74 yaşında geçen sene akciğer ca tedavisi görmüş,
    esansiyel hipertansiyon,
    diyabetes mellitüs,
    hiperlipedimi,
    kronik iskemik kalp,
    kronik obstrüktif akciğer hastası babamın,

    "influenza açısından 1. öncelikli yüksek risk grubunda değilsiniz. durumunuz ileride yeniden değerlendirilecektir."

    diyerek kapsam dışı bırakıldığı aşıdır.

    merak ediyorum; bu aşıyı kim yaptırabiliyor? -onkoloji ve göğüs hastalıkları doktorlarımızın mutlaka yaptırsın dediği aşı için- sistem nasıl 1. öncelikli risk grubunda değilsiniz diyebiliyor? sağlık bakanlığı bu sene kaç tane aşı getirdi? bu aşıyı parasıyla tedarik edebilecek miyiz?
  • oğlum siz salak mısınız?

    grip aşısını koronadan korunmak için olmuyor millet zaten.

    kısa süre içinde hem korona hem grip olurlarsa vücudun bağışıklık sistemi kaldıramaz diye oluyorlar. en azından bir hastalığı elemek için.
  • "ekmeği karneyle verdiler" diyordu bir şahıs. bu gerizekalılar karneyle ekmek bile dağıtamaz.
  • ihtiyacı olanlara yapılmazken, akp milletvekili danışmanları sekizer sekizer yaptıracaktır. yaa başka ne olacağdı. siz sürünün gripten.
  • koah hastası olan anneme çıkmamış olan aşıdır.

    sanıyorum önce ak parti teşkilatı aşılanacak. daha sonrasında kronik hastalara bakarız modundalar.

    edit: bu arada söylemeden geçemedim. çalışan bir covid aşısı çıkarsa, bu durum ön provasıdır.
hesabın var mı? giriş yap