• (bkz: #8526019)

    gümrük birliği türkiye'nin dış açığının sebebi değildir. örneğin, ocak ayı dış ticaret verilerine göre, türkiye'nin dış ticaret açığının % 60'ı rusya ve çin'den kaynaklanıyor. bu ülkeleri de iran, isviçre*, güney kore, abd ve almanya takip ediyor.

    lakin almanya'nın açıktaki payı az ve azalıyor da. euro-dolar paritesinin elverişli olması bizim işimize yarıyor. ingiltere gibi bazı ab ülkelerine karşı dış ticaret fazlası bile verebiliyoruz. aslında bu durum türkiye gibi rekabet gücü çok zayıf olan bir ülke* için başarı ve eğer rekebet gücümüzü tesis edersek avrupa'ya olan ihracatımızı patlatabileceğimizin göstergesi.

    rusya : bu ülke ile açığımızın nedeni bu ülkeden enerji ithalatı yapmamız. bu açığı ancak nükleer enerjiye geçerek engelleyebiliriz.

    iran : bu ülke ile de açığımızın nedeni bu ülkeden enerji ithalatı yapmamız. lakin iran aynı zamanda türkiye'ye karşı inanılmaz gümrük duvarı uyguluyor. bu durumun acilen müzakere edilmesi gerek. ben sana satayım sen bana satma olmaz. hatta bu ülke ile mal karşılığı gaz ve petrol alımı gündeme getirilsin.

    isviçre : bu ülkeye karşı verdiğimiz açık dehşet boyutlarda. dehşet olmasının sebebi, açığın büyüklüğü değil, orantısızlığı. yekün içinde fazla tutmasa bile (gerçi üçüncü sıradalar), bu ülkeye ihracatımız, ithalatımızın yanında utanç verecek kadar az. işte bu konu üstüne durulması gereken bir konu. gümrük birliğine karşı çıkanlar, bu tabloyu iyi incelesin. neden italya veya almanya ile başa başız da (veya ingiltere'ye fazla veriyoruz da) hemen ortalarındaki isviçre ile böyle dehşet bir açık veriyoruz acaba. şunu anlayın, bizim onlara sattığımız malları onlar başka yerden alabilirler (bulunmaz hint kumaşları satmıyoruz) ama onların bize sattıkları mallarda bizim tercih hakkımız pek yok. zira onlar bize teknolojik ürünler satıyorlar. gümrük birliğine üye olsak da olmasak da biz onlardan bu ithalatı yaparız. ama aramızda gümrük vergisi söz konusu olursa, onlar bizimle yaptıkları ticareti, başka ülkelere çok rahatlıkla kaydırabilirler. gümrük birliğinden çıkarsak, bu ülkeler ile olan ticaretimiz de, isviçre örneğine dönecek.

    güney kore : bu ülkeye verdiğimiz açığın sebebi teknolojik zaafiyet.

    abd : bu ülkeye verdiğimiz açığın sebebi pazarlama zaafiyeti ve bu ülke pazarı hakkında şirketlerimizin bilgisiz olması. halbuki, eğer ciddi bir organizasyon yapılırsa, abd'ye karşı dış ticaret fazlası verebiliriz. abd ulan bu, dünyanın en fazla dış ticaret açığı veren ülkesi. ayıp be, bunlar bile bize fazla veriyorlar.

    http://www.milliyet.com.tr/…/03/08/son/soneko04.asp
  • ab üyesi olmayıp, gümrük birliği üyesi olan ülkeler,

    - san marino,

    - andorra,

    - monako,

    - türkiye

    mk sanki dünya kupası elemeleri 5.torba
  • bir futbol takimina rahatlikla konulabilecek isim
  • ülkelerin kendi içlerinde bütün gümrükleri kaldırdığı ve diğer ülkelere ortak gümrük tarifesi uyguladığı birlik. (bkz: ab)
    ayrıca (bkz: ortak pazar)
  • yerli malı haftası gibi bi olguyu yurdumun insanına unutturan, belki de oluşturan? yapı..

    (bkz: marka)
  • 6 mart 1995'te imzalanan anlasmayla, turkiye'nin de katildigi ticari birlik..turgut ozal'in, avrupa birligi'ne uye olamayacak olsak da, gumruk birligine mutlaka girmeliyiz mantelitesiyle, ab'ye uye olmayip, gumruk birliginde ismi gecen ilk tek ulke turkiye olmustur. bunun sonucunda, ab'nin yuruttugu politika turkiye'yi gerek olumlu, gerek olumsuz etkilemekte, fakat turkiye tam uye olmadigi icin bu kararlara katilma veya veto etme hakki yoktur, sadece gerekenleri yapip, alinan kararlara uymasi gerekmektedir ki bu da tek yanli baglanma anlamina gelir..
  • bir entegrasyon projesidir. ab'nin temelinde yatan çevrel ekonomilerin merkez ekonomilere eklemlenmesi yöntemlerinden biridir.

    türkiye için ise durum akılalmazdır. özetle; türkiye tüm gümrük vergi mevzuatını ab ile uyumlu hale getirecek fakat bu gümrük mevzuatının belirleneceği komisyonlarda söz hakkı sahibi olmayacaktır. mesela ab uganda ile ilgili gümrük mevzuatını düzenlerken türkiye'ye hiçbir şey sormayacak, şartlar aleyhine bile olsa türkiye sesini çıkaramayacaktır. ne için hep bir gün ab'ye gireriz ümidi için.
  • türkiye ile avrupa birliği arasındaki gümrük birliği için bir antlaşma falan imzalanmamıştır. avrupa ile olan gümrük birliği, türkiye ile avrupa topluluğu arasında oluşturulan ortaklık konseyi kararının sonucudur. yani gümrük birliği antlaşması diye bir şey yoktur. birisi lütfen şunu başmüzakerecimize de anlatsın (bkz: #18244143)
  • serbest ticaret ile kalkınma olmaz, önce üretirsin sonra satmak için serbest ticarete yönelirsin. seneler önce vizyonsuz türk siyasetçilerinin yutturduğu neo-kapitülasyondur.
  • komşu ülkelere arasında hegemonya göstergesi olan birlik. düşünmemiş olabilirsiniz belki de. avrupa birliği üye ve komşu ülkelere ile gümrük anlaşması yapmaya önem verir. bekasını bunu borçludur çünkü. ürettiği malları rekabete yer vermeden satması gerekiyor. örneğin, toyota’nın sedan kasa bir aracı ile wv bir aracı aynı kalite ce hizmette iken, gümrük birliği sayesinde wv araö türk gümrüklerine 50 bin tl’den girereken toyota’nın aracı 70 bin tl’den girer. toyota da bu handikapı ortadan kaldırmak için kağıt gibi arabalar yaparak yine de türk ve benzeri piyasalara girmeye çalışır. siz sanmayın ki japon arabaları dandik ve ucuz. gerçek neden belli. japonlar para kazanabilmek için stratejik hamleler yapıyor.
hesabın var mı? giriş yap