• sahi korumanın kara versiyonu
  • gümrüğün kolluk işlerini yapan görevli
    gümrük işlemleri bitmeden eşya ya da kişilerin gümrüklü sahadan çık(arıl)malarını engelleyen görevli .. silah taşıma yetkileri vardır..

    (bkz: gumruk muhafaza)
  • islek bir gumrukde calismasi halinde kisa zamanda cok buyuk bir servet sahibi olabilecek kisi.
    (bkz: rusvet)
  • eger dogru anladi isem bunlar bize dvd'lerimizi, t-shirt'lerimizi ve de posterlerimizi yollamayan insanlar oluyorlar*... bu adamlar hakkinda; sahip oldugum teoriler arasinda; sirf zevkine binbir guclukle bulup dolarlari sayip getirtmeye kalktigimiz posterlerimizin uzerinde gunluk cay kahve ve yemek gibi ihtiyaclarini gidermeleri... veyahut yollanan her t-shirt'u eger uygun gorurlerse (resim-baski) cocuklarina hediye etmeleri, uygun gormezlerse ters bir sekilde mallari tasiyan amelelere giydirmeleri... yollamadiklari her cd/dvd ile firizbi oynamalari ve muthis bir film arsivi yapmis olmalari, muzik cd'lerini ise satarak arabesk album koleksiyonu yapmalari... oyuncak, maket, elektronik esya (ozellikle mp3man turevi seyler) gibi seyler icin ise ciddi anlamda ese dosta hediye ihtiyaclarini karsiladiklarini saniyorum. bunlar olmasa hayatimiz cok daha guzel olacak. yoksa bir insan posterle ne yapabilir ki? rulo yapip ustune oturmaz herhalde? t-shirtleri yiyemez? cd/dvd'leri kaybedemez duzenli olarak? butun maket, oyuncak, ve elektronik esyalari zevkine depoda tutmaz? ancak benim dedigim gibi olsa gerek... turkiyem sagolsun diyoruz her zaman ki gibi elden bir sey gelmiyor. sonra bazi ilgili cevrelerde duyuyorum sen/siz nasil turksunuz, insan ulkesine boyle laflar eder mi? bu cesit adamlar bir yerlerde gorevli/memur/püsür oldugu surece, ben, "abi nasil yaaa..." diye baslayan cumlelerimi kurmaya devam edecegim. varsin bana laf etsinler, onlar bu gibi adamlar yuzunden herseyi daha pahaliya ve daha kotusunu almaya devam ederlerken, bu bize laf edenler tabi ki, bir yerlerde bu memurlar koseyi donup bogazda'ki villarinin onundeki jet-skilerini sayiyor olacaklar... iste bu adamlar boyledir, "gumruk muhafaza memuru" hakkinda kafamda bir tanim veya verebilecegim bir ornek vardiysa da eklemekten cekinmedim, olayim budur...
  • dağlar kadar uzaktan tanıdığım bir memurun mal varlığı,
    bostancı'da büyük bir ev ( 150+ milyar )
    çocuklardan biri özel üniversitede, biri özel lisede okuyor (aylık masraf eder 4-5 milyar)
    2 tane araba

    bu arada memurun maaşı 600-700 civarı, anne ev hanımı...
    böyle bir şey işte devlet memuru olmak, kıt kanaat..
  • bu memurlar çok para alirlar. (bkz: rivayet.) izmir'de var bunlardan. alsancak limaninin orada calisiyorlar sanirim.
  • bunlardan havalimanında çalışan birini tanırdım. limanlardaki gibi gireni çıkanı sömüremediği için kendisini buradan attırmaya çalışırdı. bu uğraşı sırasında da handling, ikram, duty free, yakıt vs. işletmelerinin operasyonlarını felç eder, çalışanları canından bezdirirdi. kendisine avanta olarak verilen yiyecek-içeceği hakkı gibi emirle ister, asla teşekkür falan da etmezdi. dmo diye bir şey yokmuş gibi utanmadan lahmacun söyler gibi handling şirketine bir sürü kırtasiye malzemesi sipariş ederdi. evrak üzerine gümrük damgasını ve isim kaşesini bile evrak onaylatmaya gelenlere bastırır, yalnızca imzasını kendisi atardı. bunu yaparken de evrakları adeta mikroskopla inceleyip hata arardı. amacı kıl tüy sebeplerle evrağı kabul etmemek, şikayet edilmek, hatta uçağı gecikmeye sokmaktı; böylece kendisini oradan attırıp neresi olursa olsun kara ya da deniz yolu ile giriş çıkışın olduğu bir gümrüğe sürülmekti.

    yanlış anlaşılmasın, gümrük memurlarımız sakın üzerlerine alınmasınlar. bu tanıdığım adam panamalıydı ve panama devletinin yüz karasıydı. ve işte bu adam ve benzerleri yüzünden panama bir türlü belini doğrultamadı. ne olacak bu memleketin hali muhabbeti tüm sofraların (viski sofrası) vazgeçilmezi oldu.
hesabın var mı? giriş yap