• gümrüklerde hizmet veren başmüdür, daire başkanı, genel müdür, müsteşar, yardımcıları, denetim elemanları v.b. kişilerin emekliliklerinden sonra alabileceği izin belgesiyle ya da gümrük müsteşarlığının açmış olduğu sınavda başarılı olan en az 4 yıllık ekonomi-iktisat v.b okulların mezunlarının dahil olabildiği meslek grubu ...mesleğin erbabları
  • işletme, iktisat, maliye, hukuk, kamu yönetimi, çeko* gibi fakülteleri veya dış ticaret, ithalat ihracat,gümrük işletme önlisans programlarını bitirdikten sonra bir gümrük müşavirinin yanında (firma içinde) staj amaçlı 3 yıl çalışmaya başlarsınız. 3 yılın ertesi senesi gümrük müsteşarlığının açtığı 'gümrük müşavir yardımcılığı' sınavına girip başarılı olursunuz. ve böylece bir gümrük müşavirinin yanında çalışarak gümrüklere gidip işlem yapmaya, beyanname ile iş takip etmeye hakkınız olur.

    eğer önlisans değilde yukarıda saydığım fakültelerden birinden mezun olduysanız 'gümrük müşavir yardımcısı' belgesini aldıktan sonra bir gümrük müşaviri yanında bir 3 yıl daha çalışarak ertesi sene gümrük müşavirliği sınavına girer (çok daha kazıktır) ve başarılı olursanız artık iş takibinin yanısıra kendi gümrük müşavirlik firmanızı kurmaya gümrük müşaviri ünvanını kullanmaya en önemlisi gümrük idaresine verilen beyannameyi imzalamaya hakkınız olur.

    diyelimki bir ithalat firmanız var ve yurtdışından türkiye'ye mal getirdiniz.herşeyden önce o mal gümrüklü eşya olacağı için bir gümrük idaresi denetimindeki antrepoya boşaltılır. (yada supalanyapılır) siz gümrük mevzuatını çok bilmediğiniz ve gümrük idaresi ile uğraşmak istemediğiniz için söz konusu malın evraklarını anlaşmalı olduğunuz gümrük müşavirlik firmasına gönderirsiniz.

    o firma çalışanları o evrakları alarak ödenecek vergiyi hesaplar, gerekli beyannameyi yazar ve gümrük idaresinin istediği gibi fotokopilerini çekip gerektiği gibi takımlayarak (gümrük idaresi ota boka fotokopi ister) hazırlar. gümrük müşaviri gelip o beyannamenin altına yakışıklı bir imza çakar. (aslında tüm yaptıkları budur ama o imza ile bütün sorumluluğu üstlenirler). sonrada gümrük müşavir yardımcısı o beyanname ile söz konusu gümrük idaresine giderek masa masa dolaşıp gerekli işlemi sonlandırır ve tahakkuk edilmiş vergileri ödeyerek malınızı gümrüklü sahadan bir araca yükleyip size yollar. daha sonrada gümrük müşavirlik firmasının muhasebe servisi sizin işi bitmiş evraklarınızı arasına kendi faturasını koyarak size yollar. böylece siz en ızdırap devlet dairelerinin birinden hiç uğraşmadan malınızı almış olursunuz.

    not: ithalat burda örnek olarak sunulmuş olup gümrük idarelerinde başka ihracat,transit,mahrece iade,geri gelen eşya,aktarma gibi daha birsürü işlem mevcut olup gümrük müşavirleri bu gibi işlemlerin hakkında mevzuat bilgisine sahiptir ve bu işlemlerin hepsini ithalat gibi takip edip sonlandırabilirler.
  • belki daha 26 yaşında , beyannameyi tescil memurunun önüne atar. memur dikkatle evrağı inceledikten sonra beyannamede gümrük müşavirinin imzasının olmadığını fark eder.. memur , elemanı yanına çağırır ve terso yaparak ‘git bunu müşavirine imzalat öyle gel’.. der. eleman memurunun önünde kalemi çıkartır ve imzayı çakar.
    m. ?
    gm. ben gümrük müşaviriyim (karneyi yakaya takar)
    m. ha....
    evrak hızlıca tescilden geçer. efsaneye göre olayı piçliğine yapmıştır.
  • belki daha 26 yaşında, beyannameyi muayene memurunun masasına izin isteyerek bırakır. memur dikkatle evrağı inceledikten sonra beyannamede gümrük müşavirinin imzasının olmadığını farkeder.. memur, elemanı yanına çağırır ve terso yaparak 'git bunu müşavirine imzalat öyle gel'.. der.eleman memurun önünde kalemi çıkartır ve imzayı çakar.
    m. ?
    gm. ben gümrük müşaviriyim ( karneyi yakaya takar )
    m. hım, peki..
    imza atıldıktan sonra muayene memuru tekrar müşaviri çağırır ve şimdi de beyannamenin arkasındaki müzekkereyi okumasını ister.
    gm. hassittirrr.
    m. ya öyle işte..
    gm. idarenin de olurundan sonra yüklüce cezayı ödemek zorunda kalır. efsaneye göre muayene memuru mevzuata göre işlem yapmıştır.
  • her an kelle koltukta iş yapan, zerre kadar değer görmeyen, ne ithalatçıyı ne ihracatçıyı zan altında bırakmaya götü yemeyen devlet tarafından sürekli kontrole tabi tutulan, devletin canı istediğinde hakkında dava açtığı, canı istediğinde hakkıyla sınava girerek almış olduğu karnesini geri alabildiği, eğer çok mercek altındaysa içeri attığı, şirketini kapattığı ayağa düşmüş bir mesleğin mensubu.

    gümrük müşavirine soruşturma açıp elinden karnesini alan zat, emekli olur olmaz kendisi de gümrük müşaviri olur ve öteki taraftan bakmaya başlayınca vicdan yapıp günah çıkartır...
  • yazım biraz uzun olacak, idare edin.

    aslında çok sıkıntılı ve ciddi kayıplara uğratabilen meslektir.

    müşavirlik ünvanını hak kazanmak başlı başına bir olaydır zaten.

    belirli bölümlerden ön lisans mezunu olduktan sonra bir yıl herhangi bir gümrük müşavirliğinde staj yapmak zorundasınız. stajınızın bittiği ertesi yıl genellikle yıl sonlarında ankara'da yapılan gümrük müşavirliği yardımcılığı (b karne) sınavına girmeniz gerekir. sınavı geçerseniz yardımcılık ünvanını elde etmiş olursunuz. iş hayatı açısından bir önemi yoktur, sadece müşavirlik yolunda bir adım atmış olursunuz.

    b karneyi kazandıktan sonra eğer lisans mezunuysanız iki yıllık stajı başlatmanız gerekir. bunu yine gümrük müşavirliğinde yapmak zorundasınız. staj bitiminin ertesi yılı yine ankara'da yapılan gümrük müşavirliği (a karne) sınavına girmeniz gerekir. sınavı kazanırsanız mülakata girmeye hak kazanıyorsunuz. belirli bir süre sonra mükalata girmeniz gerekiyor. eğer mülakattan geçerseniz gümrük müşaviri oluyorsunuz.

    gümrük müşavirliğinde çalışanlar hep bunun hayalini kurarlar, bu yolda yürümeye çalışırlar. müşavir olduktan sonra kesin rahatlarım düşüncesi mevcuttur.

    fakat işin aslı öyle değildir. parası güzeldir ama gece uyuyamazsın. bu tamamen işin vermiş olduğu stresten kaynaklanır. çünkü devlet ile bire bir iş yaptığından dolayı ve temsilci olduğundan dolayı meslekten ihraç hatta hapis cezasıyla bile karşı karşıya kalabilirsiniz.

    mesleğim gereği çok gümrük müşaviriyle tanışmışlığım oldu. çoğu kişi kendine karşı açılmış olan davaların derdindeydi.
  • çoook sıkıntılı bir mesleği icra eden kişi.

    stresin, hakaret yemenin dip noktasındaki şahıs
  • bazı kimselerin, ucuz fiyatı görünce atlayıp, sonra sözlükte kabzımallardan farkı yok diye ağladığı duayenlerdir. gümrük müşaviri olabilmek için ciddi bilgi birikimi gerekir. en az beş yılını bu mesleğe harcamış olman gerekir ki o da her sene sınav açılacak, stajın sene başında dolmuş olacak vb. derken en az yedi seneyi bulur. gümrük müşaviri olabilmek için yapılan sınavın konusu gümrük mevzuatı, kaçakçılık mevzuatı, ikincil düzenlemeler, tarife mevzuatı ve sair mevzuattır. sair mevzuat dediğiniz şey de, gümrük mevzuatının atıfta bulunduğu, tüm kanun, yönetmelik, genelgeler, tasarruflu yazılar, tebliğler vs. bunun yanında ab mevzuatı, tükiyenin diğer ülkelerle yapmış olduğu ikili anlaşmalar, kümülasyonlar vb gibi konuları da kapsar. tarife denilen şey gtip diye ifade edilen 12 haneli bir numaradır ve canlı insan dışında her şeyin bir tarifesi vardır ve bu sınavlarda bunu ezbere bilmeniz beklenir. etrafınıza bakın ve herhangi bir eşyanın barkod numarasını ezbere bildiğinizi düşünün. en az üç dört bin sayfa çalışırsın ve bu çalıştığın kısımdan sana rastgele seksen soru sorarlar, mülakata kalmayı başarırsan da; liyakat, genel kültür vb. şeyler de üstüne eklenerek gümrükler genel müdürünün karşısında sorulara doğru cevap vermen beklenir. gümrük müşavirliği, en zor mesleklerden biridir ancak üç kuruşa yetkisiz kişilere imza atarak para kazanmaya çalışan dinozorlar yüzünden bazı insanlar gümrükte gördükleri herkesi gümrük müşaviri zannedip, kabzımaldan ayıramaz.
  • https://www.yeniasir.com.tr/…ti_bilmekle_mukellefiz
    gümrük müşaviri olmak çok zor ve çok riskli bir meslektir.
hesabın var mı? giriş yap