• (bkz: bakanlıkların yeniden yapılandırılması)

    patch work seklinde yaratilmis bir bakanlik. icinde gumruk mustesarligi ile sanayi ve ticaret bakanligi'ndan gelen ic ticaret genel mudurlugu ile esnaf ve sanatkarlar genel mudurlugu (bu muydu lan adi?) bulunuyor. bu ucunun yaptigi is cok farkli, nasil birlesecekler, meraktayim.
  • burnuma indiragandi kokuları getiren bakanlık. belki gümrüktendir belki de ticaretten ...
  • 12 eylül 2011 seçimleri öncesinde adalet ve kalkınma partisi tarafından altyapısı çok düşünülmeden oluşturulduğunu düşündüğüm yeni bakanlık. 2023 için 500 milyar dolar ihracat hedeflenirken gümrük ve dış ticaretin ayrı iki bakanlık altında yer alması ne derece doğru acaba merak ediyorum. mevcut durumda bile iki müsteşarlık bir araya gelip ortak bir karar alamazken, ayrı iki bakanlığı bir araya getirmek hayal..davul başkasında tokmak başkasında bizden ses vermemizi istiyorlar. olursa 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hayal olur ama 1 trilyon dolarlık ithalat için"hayaldi gerçek oldu''diyebilirsiniz.
  • gümrük müsteşarlığı'nın tamamı ile sanayi ve ticaret bakanlığı'ndan alınan; iç ticaret, kooperatifçilik, esnaf sanatkarlar ve tüketicinin korunması ve piyasa gözetimi genel müdürlüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş, rekabet kurumu da sonradan kendisine ilişkili kuruluş olarak bağlanmış bulunan yeni bakanlık.
    kuruluşu biraz ilginç oldu. bakanlıkların birleştirilmesine ilişkin yetki kanununda -ki bu kanun sonradan çıkacak kanun hükmünde kararnamelerin ağababası gibi bir şeydir- iç ve dış ticaret hizmetlerinin bir bakanlık altında birleştirilmesi öngörülmüştü. buna göre dış ticaret müsteşarlığı ile yukarıda bahsettiğim iç ticaret birimleri olarak adlandırılan genel müdürlükler ve gümrük müsteşarlığı birleşecekti. ama son aşamada ne olduysa oldu, dış ticaret kendisini bu birleşmeden ayrıştırdı ve ekonomi bakanlığı adı altında bağımsızlığını ilan etti. ortada kala kala gümrük ve iç ticaret kalmıştı ki, bunlar da çaresiz bir araya geldiler ve yeni bakanlığı oluşturdular, ama şu anda kimse bu iki kesimin dış ticaret olmaksızın neden birleştiğini açıklayamıyor.
    birleşme sonrası hangi birimin nerede nasıl çalışacağı da belirsiz durumda. iç ticaret birimleri tobb kulelerinde görev yapmaktayken gümrük birimleri eskişehir yolu'ndaki yeni bina tamamlanıncaya kadar ulus'taki eski hizmet binalarında göreve devam ediyor. ancak yeni binanın tüm birimleri içine alabilecek kadar büyük olmadığı da gelen haberler arasında.
  • duzenledigi ab uzman yardimciligi sinavi icin giris listesini 15 gunde ancak hazirlayabilmis ama nasil oluyorsa 150 kisinin kagidini* iki gunde okuyup degerlendirebilmistir. bravo.
  • "yeni hal kanunu" dolayısı ile uygulamaya koyduğu "hal kayıt sistemi" daha ilk günden patlamış bakanlıktır..
    tüm hesaplar, onlarca saatte oluşturulan tüm kayıtlar silinmiş durumda. yapacağınız işin ben..
  • ilk kez yedinci hukumet (1931) zamaninda gumruk ve inhisarlar vekaleti adiyla kurulmus, ve ellibirinci hukumete dek (1995), farkli adlarla da olsa hep kabinede bulunmus bakanlik. yirminci hukumette bir sureligine (1951) calisma bakanligi ile birlikte yurutulmustur. adi zaman icinde gumruk ve inhisarlar bakanligi ve sonrasinda da gumruk ve tekel bakanligi olarak donusmustur. kirkbesinci hukumetle birlikte (1983) maliye bakanligi ile birlestirilmistir. ellibirinci hukumetle birlikte bu sifatlar ortadan kalkmis ve devlet bakanligina donusturulmustur. nihayet 61.hukumet (2011) ticaret bakanligi ile birarada kullanarak yeni bir adlandirma/yapilandirma yapmistir. sifatiyla kabinede yer aldigi donemlere bakildiginda toplam 44 kabinede 55 bakan atamasi yapildigi ve 37 farkli ademoglunun o serefe erdigi gorulmektedir. o serefi en uzun sure sirtinda tasimis olanlar sunlardir:

    1. ali rana tarhan - 7 yil 7 ay 4 gun - (6 donem)
    2. hadi husman - 4 yil 5 ay 18 gun - (2 donem)
    3. ahmet kurtcebe alptemocin - 4 yil 5 ay 4 gun - (2 donem)
    4. raif karadeniz - 3 yil 9 ay 13 gun - (2 donem)
    5. orhan oztrak - 3 yil 8 ay 21 gun - (2 donem)
    6. ibrahim tekin - 3 yil 1 ay 13 gun - (1 donem)
    7. suat hayri urguplu - 2 yil 11 ay 4 gun - (1 donem)
    8. emin kalafat - 2 yil 8 ay 1 gun - (2 donem)
    9. ismet attila - 2 yil 3 ay 10 gun - (1 donem)
    10. haydar ozalp - 2 yil 19 gun - (3 donem)

    tek oturusta (donemde) en uzun sure gorevde kalanlar ise soyle (pek belirgin fark yok gibi):

    1. ali rana tarhan - 3 yil 2 ay 1 gun
    2. ahmet kurtcebe alptemocin - 3 yil 1 ay 25 gun
    3/4. raif karadeniz - 3 yil 1 ay 13 gun
    3/4. ibrahim tekin - 3 yil 1 ay 13 gun
    5. suat hayri urguplu - 2 yil 11 ay 4 gun
    6. ali rana tarhan - 2 yil 8 ay
    7. hadi husman - 2 yil 6 ay 2 gun
    8. ismet attila - 2 yil 3 ay 10 gun
    9. orhan oztrak - 2 yil 2 ay 21 gun
    10. hadi husman - 1 yil 11 ay 16 gun

    oturmasiyla kalkmasi bir olanlar da sunlar:

    1. mehmet can - 1 ay
    2. nuri ozsan - 1 ay 6 gun
    3. ali rana tarhan - 2 ay 8 gun
    4. ali rana tarhan - 2 ay 14 gun
    5. ali rana tarhan - 4 ay 1 gun
    6. ahmet ihsan birincioglu - 4 ay 3 gun
    7. baran tuncer - 4 ay 14 gun
    8. ekrem pakdemirli - 4 ay 20 gun
    9. adnan kahveci - 4 ay 27 gun
    10. haydar ozalp - 5 ay 11 gun

    toplam sure acisindan en kisa sure bakanlikta kalanlar ise (elbette hepsi de 1'er donem olmak uzere) soyle:

    1. mehmet can - 1 ay
    2 baran tuncer - 4 ay 14 gun
    3. gun sazak - 5 ay 14 gun
    4. hasan sevket adalan - 6 ay 17 gun
    5. cafer tayyar sadiklar - 6 ay 22 gun
    6. sevket pulatoglu - 7 ay 5 gun
    7. emin erisirgil - 7 ay 6 gun
    8. rifki salim burcak - 7 ay 17 gun
    9. ahmet topaloglu - 8 ay 7 gun
    10. fethi celikbas - 9 ay 11 gun

    yapilan 55 bakan degisiminde, secilmis olanlarin secim bolgelerine gore dagilimi soyle (isimleri secilme zamaninda kullanilan isimlerdir):

    adana - 3
    afyon - 1
    aydin - 1
    balikesir - 1
    bolu - 1
    bursa - 2
    canakkale - 2
    erzurum - 1
    istanbul - 10
    izmir - 3
    kastamonu - 2
    kayseri - 2
    kocaeli - 1
    manisa - 3
    mugla - 2
    nigde - 3
    rize - 1
    tekirdag - 1
    trabzon - 5
    zonguldak - 1

    soz konusu 55 bakanin parti dagilimlari da sudur (yine orijinal metindeki adlara sadik kalindi. parti suydu sonra bu oldu pesinde kosulmamistir):

    milletvekilleri:
    -----------------
    anavatan partisi - 7
    adalet partisi - 9
    cumhuriyet halk firkasi - 2
    cumhuriyet halk partisi - 16
    demokrat parti - 8
    dogru yol partisi - 2
    bagimsiz - 1

    senatorler:
    --------------
    adalet partisi - 1
    cumhuriyetci guven partisi - 1 (kontenjan)

    ayrica meclis disindan 8 eleman bakanlik yapmistir.

    sondeyis: resmi degil bu rakamlar, ben saydim ve yazdim. nasil saydim? bir yilda 12 ay var ve her ay (istisnasiz) 30 cekiyor. bir de; sayim, 60.hukumetin sonlandigi, 06 temmuz 2011 tarihine dek yapilmistir. muvakkat vekaletler saylanmaz. donem demek, kabine degisimi ya da bakan degisimi sonrasi oturmak ve bakanlarin en buyugu kalk ya da yeniden basla diyene kadar (bazan en buyuk bakanin sepetlenmesi de ayni kapsamdadir zagar) orada kalmak demektir. gumruk ve inhisarlar vekili, gumruk ve inhisarlar bakani, gumruk ve tekel bakani, tekel bakani sifatlarinin tumunu kapsar. calisma bakanligi ile birlikte yurutulen donemin yani sira maliye bakanligi ile birlesik oldugu donemleri de icerir. ana kaynak turkiye buyuk millet meclisi'nin hukumetlerimiz baslikli internet sayfalaridir. dagilabilirsiniz!
  • sene olmuş 2014 mülakat başvurusunu google chromeda doldurup onayla dediğiniz anda "başvuruda hata oldu. lütfen internet explorer 8.0 ve üstü sürüm kullanın" şeklinde hata uyarısı veren siteye sahip bakanlık. en başta uyarıyı verse yine bi nebze anlarım ama en sonunda onayla'ya tıklayınca hata vermek nedir ya tam delirmelik.
  • hiç bir fonksiyonu olmadığını düşündüğümden, en azından gümrüklerle ilgili kısmının bir an önce kapatılmasını dilediğim bakanlık.

    paketten çıktığı gibi kullanılma imkanı olmayan, kurulum kılavuzu gerektiren bir ürünü eğer sen içine türkçe kılavuz koydurmadan ithal ettiriyorsan daha ne işe yararsın ki?
  • network marketing veya başkalaştırılmış adı ile next generation marketing ile ilgili şikayetleri kabul eden , piramit satışa savaş açmış devlet kurumudur.
hesabın var mı? giriş yap