• kışa bayılmamın nedeni.. bir insan kışı seviyorsa ya çok romatik/depresiftir ya da güneş alerjisi vardır..
  • peynir gibi olmanız gerekmiyor, buğday tenle de oluyor bu bok. akşam beşten sonra yetmiş faktörle çıkıp gece hala yırtarcasına kolunuzu bacağınızı kaşıyorsanız, o sizsiniz, o sizsiniz, hoşgeldiniz bebeğim. evrenin ruhu, pozitif gönder faizle çoğalt geri al kafası işliyorsa diye yıllardır sabahları güneşi selamlıyorum, bana mısın demiyor. iyilik de bir yere kadar. yarından itibaren güneşe vaddafak gerizekalı diye sahilden terlik fırlatmayı düşünüyorum, gittiği yere kadar artık.
  • geçen sene gözümü kararttım ve bronzlaşmaya karar verdim. 20 faktör güneş kremini yarım yamalak sürüp denizden çıkınca tazelemeyerek istediğim seviyeye geleceğime inandım. kızarmayı, acıyı ve yanmayı göze almıştım, hayatımda ilk defa adam akıllı bronzlaşmayı ve bunun nasıl bir duygu olduğunu tatmayı o derece arzuluyordum ancak hesaba katmadığım şey bu oldu.

    aman allahım ben böyle bir şey yaşamadım. o kızarıp acımalar, yanmalar falan hikayeymiş hayatın kabusu kaşıntıymış meğer. bütün vücudun aynı anda delicesine kaşınması ve dayanamayıp kaşıdığın yerin iğneler sokuluyormuşcasına acıması, kaşınan yerden alev çıkacakmış hissinin hasıl olması ama kaşıntının hiçbir şekilde geçmemesi bu dünyada cehennemi yaşamak gibiymiş a dostlar. o antihistaminik kremler, alerji hapları, kortizonlu pomadlar hiçbir işe mi yaramaz? tıbbın çaresiz kaldığı nokta resmen.

    allah düşmanıma vermesin, o neydi gız?
  • güneş alerjisi bilinenin aksine sadece beyaz tenli insanlarda değil, aynı zamanda esmer ve buğdat tenli insanlarda da görülebilir. güneş alerjisine sahip olan insanların teni genelde diğer insanların tenlerinden daha incedir ve daha hassastır. genelde bu insanlar bi vurulduğunda moraran, ağdadan sonra günlerce kızarık bacaklarla dolaşan insanlardır. nerdeyse dünyadaki insanların yüzde yedisi güneş alerjisine sahiptir ve güneş alerjisinin onlarca farklı çeşidi vardır. polymorphous light eruption genelde uzun süre güneşte durup bronzlaşmaya çalışan insanların sonrasında bir hafta- on gün süre ile geçirdikleri türdür. fazla önemli değildir. önlem olarak yaz başında güneşe çıkma saatlerine dikkat edilir ve adam gibi koruyucularla yanılırsa geçebilir. bi süre sonra zaten bu kendiliğin cilt güneş ışığına alıştığı için geçer. actinic prurigo ise polymorphous light eruption'ın genelde yüz ve dudak çevresinde daha ağır şekilde gerçekleşenidir. bu çeşit güneş alerjisi için gene güneşe çıkma saatlerinize dikkat etmeli ve koruyucu kulanmalısınız. ayrıca türkiyede en çok görülen güneş alerjiside budur. solar urticaria ise içlerinde en kötüsü ve acımasızıdır. bu alerjiye sahip olan insanların tenleri çok ince ve korumasızdır. aynı zamanda ota boka ciltleri tepki verir. çilek yersiniz, şişer, çikolata yersiniz şişer, kahve içersiniz şişer, sigara içilen ortamda durursunuz, şişer, kaşırsınız şişer, kola-fanta içersiniz şişer, acı şeyler yersiniz şişer, deterjanınızı değiştirirsiniz şişer. şişer allah şişer. sadece şişmekle kalsa iyi aynı zamanda iki santmlik şişlikler, yara gibi kırmızılıklar ve soyumuş derilerle dolarsınız. genelde actinic prurigodan iyi olarak çok az kaşınır hatta nerdeyse kaşınmaz. bunun için ilaçlı tedavi görmeniz en iyisidir. gerçi tedavi filan olmazsınız ama kış güneşinde bile kızarıp şişmenizi engeller. nisan ayına kadar etkli olan bu şey daha sonra etkisini kaybeder ve nerdeyse hava güneşli diye okula bile gitmezsiniz :)) ama yazın miller plajda takılırken siz evde uyuyo olursunuz çünkü güneşten korunmak için doktor uyku düzeninizi değiştirmenizi önerir. yanıp, ardından soyulmak ve lekelenmek güneş alerjisi değil güneşte fazla kalmanın sebebidri ve herkese olur. merak etmeyin.

    edit: bi de aklıma gelmişken ekliyim solar urticaria tipinde alerjisi olanların ten rengi genelde sarımsı, beyazımsı, bulgurumsudur. bu üçü birliktedir. bunu sebebi ise cildin çok ince olmasıdır.
  • 6 aylık roaccutane kullanımı sonunda edindiğim bok. 6 yıldır yazlardan iyice nefret etme sebebim.
  • acı veren güneş yanığını bin defa tercih edeceğiniz bir alerji türüdür bu. yüksek faktörlü güneş kremleri olmadan yaşamayı imkansız kılar.
  • bir elinle bir kolunu kaşırken diğer elinle diğer kolunu kaşımaktır. lanet olasıcadır.
  • sabahtan başlayıp akşama kadar güneş altında yatıp, doğal olarak orası burası azcık kızarınca " ay benim güneşe alerjim var. " diyenlerin ağzına burnuna pat pat vurasım geliyor.

    ben bu lanet hastalığın solar urticaria diye bir alt tipine sahibim, düşmanımın başına gelmesin diyorum.

    sürekli antihistaminik+jel ile birlikte 50+ güneş koruyucu kullanan biriyim. öğlen güneşi harici bu kombinasyonla bir sorun yaşamıyorum da. dün akşam üstü sürekli kullandığım koruyucu bittiği için başka markanın kremini sürdüm ve sadece 10 dk araba kullandım. sol koluma 10 dakikacık yansıyan akşam güneşi sag olsun canımı okudu.

    pütür pütür kabardı, minik minik baloncuk oldu. azcık kaşıyınca yayıldıkça yayıldı. kaşındığım elimle nereme dokunduysam oraya da sıçradı. gittim iğnemi yaptırdım balon gibi oturuyorum şimdi.

    özetle öyle yanaklar pembeleşince alerji olmuş olmuyorsunuz.

    tamam hepiniz hassas hepiniz narinsiniz de sağda solda sallıyorsunuz, bize çok ayıp ediyorsunuz.

    edit: kullandığım kremleri de, antihistaminiği de soranlar oldu. yaz aylarında vücut için daylong actinica, yüzüm için daylong ultra face spf30 kullanıyorum. markanın gün içinde suyla temas 45 dakikayı geçmiyorsa günde sadece 1 kez kullanım yeterli gibi bir iddiası var. fakat ben emin olamadım, 2 kez sürüyorum günde.

    tatilde ise hamilton sensitive spf80 de kullanıyorum ekstra olarak. güneşe çıkmadan 20 dk önce sürüyorum vücuduma, deniz/havuz sonrası da yukarıda yazdığım daylong ürünlerini yineliyorum. tabii bu kadar koruma sonrası bembeyaz gidip bembeyaz dönebiliyorsunuz. bronzlaşmak istiyorsanız bunların üzerine koruma faktörü olmayan bir güneş yağı sürerseniz renginiz değişiyor. bende bir sorun olmadı ama siz yine de dikkat edin.

    kış aylarında da yüzüme christian dior bronze spf15 sürüyorum. artık burası size kalmış. cildinize uygun bir ürün bulun derim. yazın yeterince eczane gibi kokuyorum, yüz harici kapalı havalarda pek kullanmıyorum. hava tamamen kapalı değilse kollarıma, boynuma, göğsüme sürüyorum. o da dior.

    antihistaminik paylaşımı da yapmayayım, doktor tavsiyesi ile alın. birçok kişinin çeşitli alerjilerde memnun kaldığı antihistaminik bana iyi gelmedi mesela.

    çocukluk yazları deniz kenarında geçip, güneşten kapkara olan biri olarak şu konuda tavsiye verdiğime inanamıyorum. umarım bilgiler işinize yarar arkadaşlar, neyse kışa da az kaldı.*
  • adana'da sahip olunabilecek en kotu alerji.
  • insanı tatil aktiviterinden zorla uzak tutan, son derece uyuz bir alerji türü. hayattan bezdirme olasılığı çok yüksektir.
hesabın var mı? giriş yap