• (bkz: oo kıyamet)

    edit: (bkz: oo ispiyon)
  • olması gereken lise eğitimini almış her hangi bir insan evladının rahatlıkla cevaplayabileceği soru.

    lakin, bu ülkede doğa bilimleri öğretimi bile bile, özellikle, kasten verilmediği için antin kuntin fikirler uçuşur insanların kafasında.

    güneş yok olursa sırasıyla şunlar olur:

    (1) tüm güneş sistemi dağılır.
    güneşin yok olduğu anda güneşin etrafında dönen tüm cisimler son bulundukları yörünge noktasından geçen teğete yakın bir açıyla uzay boşluğunda düz bir hareketle yol almaya başlarlar. kuvvetle ihtimal, dönme tarafına doğru hafif bir sapma olur.

    ilgili müfredat konusu:
    (bkz: merkezkaç kuvveti)
    (bkz: yerçekimi)
    (bkz: newton kanunları)

    (2) dağılan gök cisimlerinin bir kısmı çarpışır
    elbette yörünge düzlemleri ve cisimlerin birbirine uzaklığı ile kütleleri etki edecektir buna. ama, hemen hepsi, yarısı ya da dörtte biri gibi bir şey söylemek sanırım olası değil. bir sürü simülasyon yapmak lazım. keza, ne kadar bir süre içinde olacağını da pek söyleyemeyiz.

    ilgili müfredat konusu:
    (bkz: yerçekimi)
    (bkz: newton kanunları)

    (3) dünya karanlığa gömülür
    güneş kaybolduktan yaklaşık 8 dakika sonra dünyada sadece yapay ışık kaynakları kalır ve dünya baka bir yıldızın yörüngesine giresiye kadar karanlığa gömülür.

    ilgili müfredat konusu:
    (bkz: ışık hızı)
    (bkz: güneş sistemi)

    (4) dünya soğur
    hemen soğumaz, zart diye donup kalmayız. zira, q=mc(d(t)) formülüne göre dünya mevcut ısısını hemen kaybetmez. kalıcı bir buzul çağına girmemiz dahi ayları alabilir.

    ilgili müfredat konusu:
    (bkz: ısı)
  • (bkz: gerçekten mi)
  • fedon'un 100 yıl boyunca güneşten emdiği enerji ile bizi ısıtmaya devam edeceğini bilmeyenlerin aklına düşen soru.
  • (bkz: teşekkür ediyor ve alkışlarla yerinize uğurluyoruz)

    ciddi bir şeyler söylemek gerekirse; bu dünyada ışıksız ve oksijensiz yaşayabilen canlılar var. yani hayat öyle film gibi bitmez.
    ayrıca güneşin bir anda ortadan kaybolması diğer tüm canlılar tarafından yaklaşık sekiz dakika sonra farkedilir.
    yine güneş kaybolduktan yaklaşık sekiz dakika sonra düz bir rota halinde ilerlemeye başlarız. asteroitlerle falan çarpışıp dağılabiliriz de veya yolda başka yıldızların yörüngesine de girebiliriz düşük olasılıkla da olsa. bildiğimiz anlamda hayat hemen sona ermez. dahası bu ortama uyum sağlayıp canlılığı devam ettiren canlılar ortaya çıkabilir. hiçbir şey olmasa bile gezegen olarak galaksimizin merkezinde turunu 250 milyon yılda tamamlayan güneş gibi dönmeye devam ederiz. kütleçekimsel alandaki büyük değişiklikler sonucu dünyanın yüzeyi çok şiddetli depremlerle sarsılabilir, büyük volkanik patlamalar görebiliriz. tahmin etmesi çok zor olaylar olmaz yani güneş bir anda ortadan kaybolursa...

    lan bir de merkür'ü doya doya görebiliriz belki diyecektim de güneş olmadığı için pek parlamayacaktır. ama belki güneş'in kaybolduğu an doğru hizalarda olursak merkür bize girebilirdi. biz de jüpiter'e, sonra hepimiz cüce gezegen plüton'a. kajsndkjabsjkdbavdb

    edit: strict strict father'ın da uyarısıyla gündüz üşendiğimden yazmadığım enerji kaynağı olayını belirtme ihtiyacı hissettim. dediklerim doğru elbette fakat çok kabaca bahsettim. sonuçta ışıksız ve oksijensiz yaşayan canlılar da çevrelerindeki kaynakları bir şekilde başka enerji kaynaklarından, madde döngülerinden elde ediyorlar. yani temel enerji kaynağımız güneş ortadan kaybolursa ve yeni bir enerji kaynağı bulamazsak sıçarız arkadaşlar. neyse ki öyle bir şeyin olması pek mümkün değil. hatta aksi olacak, büyüdükçe büyüyecek dünyanın yüzeyini cehenneme çevirecek ve tüm canlılar ölecek. tabi o zamana kadar daha uzaktaki bir gezegen veya yıldız sisteminde koloni kurmamışsak, güneş sistemini terketmemişsek...
  • -dünya dairesel hareketi bırakıp, doğrusal hareket yapmaya başlar (tabi öyle patla çatlama olmadan bir anda ışınlanmış gibi yokolduğunu varsayıyorsak)
    -güneşin yok olduğu andaki hız vektörü hangi yöndeyse o yönde takriben milyonlarca yıl hareketini sürdürür.
    -artık şansına, belki başka bir yıldızın yörüngesine girebilir. ya da başka bir uzay cismiyle çarpışıp tamamen unufak olabilir.
    -başka bir yıldızın yörüngesine girerse ve yörüngenin çapına ve yıldızın sıcaklığına bağlı olarak hayata uygun bir ortam oluşursa, yerkürenin çok derinlerinde, çok düşük sıcaklıklara rağmen hala yaşamlarını sürdürebilmiş organizmalardan yeni yaşam formları evrimleşir.
    -bu yaşam formları yine milyonlarca yıl içinde akıllı yaşam formlarına dönüşür ve en sonunda "nereden geldik" sorusuna cevap olarak tanrı'yı icad edebilirler ve onun için savaşmaya başlayabilirler.

    ve all this has happened before and will happen again olur.

    olmayabilir de...

    düşünen insan sorusudur neticede, dalga geçenler dönüp kendi götlerine gülsünler sorusudur...
  • şurada sonuçlarını genişçe özetlemeye çalıştığım soru.

    "güneş'in yok olması insanlığın ve hayatın yok olması demek değil. çok zor zamanlar geçirecek olsak da, şanslı olanlarımız hayatta kalabilecek ve insan nesli sürecek."
hesabın var mı? giriş yap