• çok yararlı olmasına rağmen elde etmek için kullanılan materiyallerin pahalılığı yüzünden dünyaya bir sürede daha pek fazla yararı dokunmayacak enerji türü.
  • dünya'nın insanlık tarafından zehirli gazlar ve benzeri enerji artıklarıyla yok edilmesini enleme ihtimali olan enerji çeşiti.
  • su ısıtma amaçlı olarak ege ve akdeniz bölgelerinde sıkça kullanılan güneş kollektörleri ve bunlara bağlı ısıtma düzeneklerine de denir.hava güneşli veya hafif kapalı olduğu sürece gece gündüz sıcak su sorunu yaşanmaz bu aletler sayesinde.
  • hani sabah yataktan kalkarsınız, kazara odanız da güneş görür olur, yani nası güneş yüzünüze, ışıl ışıldır ortalık, içinize enerji dolar ve güne öyle capcanlı başlarsınız bu enerji ile
  • su ısıtma sistemi olarak bakırdan olani makbuldür. soguk yorelerde de tavsiye edilir, ancak kisin sıfırın altını goren yerlerde kisin içindeki suyun bosaltilmasi gerekir.
  • simdilik oldukca dusuk verimle calismakta gunes enerjisi sistemleri.

    soyle anlatabilirim; gunes enerjisi sayesinde urettiginiz enerjiyle gunes enerjisi ureten o cihazin aynisini yapamazsiniz.

    biraz daha acayim; diyelim ki, 1 saatte gunes yoluyla elde ettiginiz enerji ile, ayni miktarda enerjiyi (1 saatte uretilen) uretecek bir cihaz yapmaya kalkistiginizda o enerjinin yetersiz oldugunu gorursunuz. bu durumda, ilk makinanin 1 saatte urettigi enerjiyi uretecek makina yapmak icin ilk makinayi (misal) 15 saat calistirmaniz gerekir. burada soz konusu olan "süre" degildir. uretilen enerjinin verimidir.

    daha basit bir anlatimla, gunumuz gunes enerji panelleri ile, hem bir otomobili hareket ettirmeyi, hem de gece icin otomobilin akulerini doldurmayi dusunurseniz yanilirsiniz, cunku panellerden elde ettiginiz guc ancak otomobili hareket ettirebilmenize yeter. akuleri doldurmak icin araci durdurmaniz gerekir. bunun nedeni de, gunes enerjisini elektrige donustururken ortaya cikan yuksek kayiptir.
  • ücretlendirilebilecek, diğerini muhtaç duruma düşürülebilecek rantabl bir enerji kaynağı olmadığı için geliştirilmesi desteklenmeyen enerji türüdür. halbuki hükmedilebilir, tekelleştirilebilir, tamamlayıcı mal statüsünde pazarlanabilir olsa durum çok farklı olabilirdi.
    o zaman görürdük uğruna oluşturulan politikaları, lobileri, destekçileri, uğruna verilen savaşları...
  • gunes enerjisi ile calisan arabalar gundelik kullanim icin uygun olamadi hic. buyuk bir guc sikintisi cekiyorlar. bu sikintiyi asmak icin aracin neredeyse her yani gunes panelleri ile cevreleniyor.

    panellerle uretilen elektrigi depolayabilmek icin de yer ve agirlik sıkıntıları var. cunku daha yuksek kapasite icin eklenen her aku, aracin agirligini artiriyor. agirlik artisi da daha fazla gunes paneli ile bunu dengeleme zorunluluguna yol aciyor...

    ayrica araclar cok pahaliya maloluyor. buna ragmen oldukca da kirilgan bir yapiya sahipler. normal otomobiller icin cok kucuk diye nitelenen kazalar bu araclari calismaz hale getirebiliyor. haliyle onarimlari da cok pahaliya mal oluyor.

    bu gibi nedenler yuzunden gunes enerjisi ile calisan araclarin gundelik hayatta kullanimi simdilik bir hayal gibi duruyor.
  • artik panelleri ozel bir matbaada basilabilecek olan enerji turu.

    http://dsc.discovery.com/…ology&guid=20070413090000

    silikondan 4-5 kat ucuza mal olacagini soylemis discovery channel. bu basilabilen panellerin en buyuk getirisi de dusuk isik siddetlerinden de faydalanabilmesiymis. mesela bu yeni teknoloji sayesinde sabah gunesi ve ev/bina iclerindeki aydinlatmalardan da enerji geri donusumu saglanabilecekmis. enerji elde etmedeki teknigi de fotosenteze benziyormus. taaa 1988'de isvicreli bir bilimadaminin bulmus oldugu bu teknoloji simdi de ingiliz bir firma tarafindan seri uretime dokulecekmis.

    (bkz: adamlar yapmis)
hesabın var mı? giriş yap