• bilinen en şiddetli güneş fırtınası 1859 yılında olmuş. dünyanın o günkü teknolojisi çok yüksek olmadığı için sadece telgraf direklerinde patlamaya ve yangınlara yol açmış.

    bilinen evren programında anlatılana göre benzer bir patlama bugün olacak olsa dünyada trilyonlarca dolarlık hasar yaratır, uyduların çoğu yanar, gps kalmaz , iletişim sona erer ve dünyanın büyük bir bölümü karanlıklar içinde kalırmış.
  • 2012 eylülünde büyük bir tanesinin kuzey amerika ve avrupada iletişim hatlarına ciddi hasarlar vereceği, insanların ölümüne neden olacağı söylenen olay. vallahi ben demedim nasa'nın raporu
    benzer bir olay için (bkz: carrington olayı)
  • koronada meydana gelen bir güneş patlaması yaklaşık 18 saat gibi bir sürede dünyaya varmaktadır. bu da güneş patlamasına karşın önceden tedbir almamızı imkansız kılıyor.
  • beni en tedirgin eden şeyler listesinin başında geliyor. bir sabah gözlerimizi 1900 lere açtığımızı düşünmek, tüm teknoloji altyapısının bir gecede cartayı çekmesi sonucu; global kaos, kıtlık, yağma, terör herşey birden mantar gibi öylesine hızlı gelişebilir ki.
  • bizim gibi fanilerin 2025'de gerçekleşecek fırtına karşısında faraday kafesi almak dışında şansı yok

    ( tabi fırtına geldiğinde faraday kafesine koymaya yetecek vaktimiz var mı emin değilim )

    ama merak ettiğim savunmasına milyarlarca dolar harcayan ülkelerin bu konuda neden bir şeyler yapmadığıdır

    bu tür bir fırtınaya hazırlıklı olan bir ülke hazırlıklı olmayan ülkeleri kolaylıkla işgal edebilir

    mesela çin elektrik ve iletişim altyapısı yok olmuş abd'nin batı yakasını kolaylık ile işgal eder washington'daki abd yönetiminin ise en iyi ihtimale 3-4 gün içinde öğrenir

    bu tür bir risk süper güçler için ciddi bir risktir ama görünüşe göre ne abd ne çin altyapısını bu tür bir riske karşı hazırlanmıyor gibi

    acaba biz mi kafamızda kuruyoruz büyük ülkeler böyle bir riskin olmadığını mı düşünüyor yada daha kötüsü büyük devletlerde mi rehavete kapıldı

    bu arada demeden geçemeyeceğim eğer altyapılarda bu tür bir riske karşı önlemler alınır finans sistemi ve medeniyetimiz çökmez ise evi arabayı satıp teknoloji hisselerine yatırım yapardım

    ytd
  • fırtınanın habercisinin güneşin üzerindeki lekeler olduğu biliniyor. bundan uzun yıllar önce güneşteki bu lekelerin, gezegenlerin güneşin önünden (dünyamıza göre.) geçişi sırasında oluşan anlık görüntüler olduğu zannediliyordu. 1600'lü yılların başında italya'dan galileo galilei isimli bir adam çıktı sonra ve gözlemlenen bu lekelerin gezegenler ile alakalı olmadığını, lekelerin güneşin döngüsüne göre haftalık, aylık ve yıllık olarak değişen manyetik yapılar olduğunu ispatladı.

    galileo'nun yıllar önce ispatladığı şeylere ise günümüzde, solar dynamics observatory isimli uydu sayesinde görsel olarak da tanık olabiliyor, hatta izleyebiliyoruz. (bkz: https://sdo.gsfc.nasa.gov/) solar dynamics observatory sayesinde bu lekeler üzerinde meydana gelen olaylara tanık oluşumuzun enteresan bir yanı daha var ki, o da güneş fırtınasının ne kadar güçlü olduğu.

    güneşin sıcaklığının gözlemlenebilir (şu kadar derece gibi. ) oluşundan daha ürkütücü bir yanı var. güneşteki sıcaklık, atomun çekirdeği ve elektronu arasındaki bağlantıyı koparacak kadar güçlü. güneşin üzerindeki lekelerdeki sıcaklık ise, güneşin kendisine nazaran nispeten daha azdır ancak parlamalar gerçekleştiğinde güneşin standart sıcaklığının da üzerine çıkar. bu ne demek ? (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=sjiannrahqk) videonun 10. saniyesinde başlayan parlamanın etkisi dünyaya kadar ulaşması demek.

    videoda görünen parlamanın oluşturduğu ipliğimsi görselin boyutunun yaklaşık 300 bin kilometre olduğunu belirtmekte fayda var. şaka gibi geliyor ama değil. yani güneş ile dünya arasındaki mesafe yaklaşık olarak 150 milyon kilometre olduğu düşünüldüğünde etkinin hiç de azımsanmayacak bir etki olduğu rahatlıkla düşünülebilir.

    her ne kadar etkisini hissetmesek de, güneş dünyaya düzenli olarak saldırıyor. eğer ay ve dünyanın manyetik koruma kalkanı olmasa, her bir güneş fırtınası elektromanyetik bomba etkisi yaratır, biz de sürekli olarak enerji kesintileri falan yaşardık muhtemelen. (bkz: blackout) enerji kesintisinden kastım da öyle ''aaa elektrikler gitti, gelene kadar mum ışığında kitap okiyim, instagramda takiliyim'' tadında enerji kesintisi olmazdı bu arada. geniş çaplı, neredeyse bütün enerji ağlarının kısa/orta vadede uzun sürelerle kullanım dışı olacağı kesintiler bahsettiğim.

    uzun lafın kısası başta güneş olmak üzere her an biri ayağımızı kaydırabilir, uyanık olmamız lazım. (gerçi olsak da bir şey yapamayız ya neyse.)
    (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=resi_kptnic)
  • ekolojinin dengesini alt üst edecek olaydır. radyo dalgalarının gezegenimize yayılarak başta mikrodalga aleti ve bunun gibi bir çok dalgayı etkileyecek yaşamı olumsuz kılacak olaylar silsilesidir.
  • güneşin gücü nükleer füzyondan gelmektedir. hidrojeni helyuma dönüştürür ve enerjiyi ısı ve ışık şeklinde serbest bırakır. hidrojen, yüklü bir plazma formundadır ve hareket ettikçe güçlü akımlar ve manyetik alanlar yaratmaktadır. ve güneş fırtınası üç aşamadan oluşmaktadır.

    1. aşama
    bir güneş fırtınasının ilk aşaması süresince bu manyetik enerji muhteşem bir şekilde salınabilir ve buna x-ışını ve ultraviyole (uv) emisyonları eşlik eder. bunlara güneş patlamaları adı verilir.

    2. aşama
    eğer bu patlamalar, yüksek enerjili partiküllerin salınmasıyla ilişkiliyse, tam teşekküllü güneş fırtınaları veya koronal kütle püskürmeleri haline gelebilmektedir. bu olay sonucunda ortaya çıkan enerjinin 20 milyon nükleer bomba gücünde olduğunu belirtmemiz mümkündür.

    koronal kütle püskürmeleri sırasında güneş'ten, plazma olarak adlandırılan gaz kabarcıkları püskürür ve güneş sistemi boyunca salınan şok dalgalarını göndermektedir. gökbilimciler bunların tam olarak neden gerçekleştiğini bilmemektedirler, ancak güneş’in manyetik alanının bununla bir ilgisi olduğu konusunda hemfikirler.

    bu üç aşamanın birleşmesi sonucunda şahane bir güneş fırtınası meydana gelmektedir.

    en ünlü jeomanyetik fırtına 1859'daki carrington olayı'ydı. bu aynı zamanda şu ana kadar kaydedilen en güçlü güneş fırtınası olarak bilinmektedir. 1859'da yaşanan bu jeomanyetik fırtına kanada’nın hydro-quebec elektrik şebekesinin çökmesine neden oldu ve milyonları dokuz saat kadar elektriksiz bıraktı; kuzeydoğu abd’den orta atlantik’e, doğudan orta batıya uzanan elektrik şebekesinde yaklaşık 200 anomali hissedildi. 2017’de büyük bir güneş lekesi, avrupa, afrika ve atlantik okyanusu’ndaki kısa dalga radyolarında kesintiye sebep olan ve on yılın en büyük güneş patlaması haline gelen bir koronal kütle püskürtmesi üretti.

    güneş fırtınalarının etkileri:
    - iletişim uydularını devre dışı bırakabilecek kadar yoğun olabilmektedir.
    - navigasyon sistemlerini, hava durumu tahmin sistemlerini ve iletişim sistemlerini tamamen kullanılamaz hale getirebilecek kadar güçlüdür.
    - dünya'daki yaşamı etkileme ihtimalinin yanında, uzayda görev yapan astronotları da etkileyebilmektedir.
    - kuzey kutbunda olmamanıza rağmen kuzey ışıklarına şahit olabilmenizi sağlayabilir. dünya’nın atmosferine çarpan parçacıklar, kutup ışıklarına benzer hava olaylarına yol açabilmektedir.

    2012 yılında yapılan tahminler, 2020 yılına kadar felaket bir mega fırtına göreceğimiz yönündeydi. ancak bunun ne zaman veya ne kadar güçlü olabileceğini tam olarak tahmin etmemizin bir yolu yok maalesef. nasa böyle bir duruma hazırlıkla olmamız için enerji şirketlerinin bir fırtına vurmadan önce transformatörleri çevrimdışı duruma getirmelerini sağlayacak bir altyapının yeniden tasarlanmasını planlamaktadır. uzay ajansı, daha iyi tahmin önlemlerinin, araştırmacıların bu güneş patlamalarının ne zaman ve nerede göründüğünü daha iyi tahmin etmelerine olanak sağlayacağını ve eğer dünya'ya yönelirlerse operatörlere, gerekli ayarlamaları yapmak için zaman kazandıracağını söylemektedir.

    avrupa'daki gregor teleskopu, ınouye güneş teleskobu ve yüksek çözünürlüklü koronal görüntüleyici gibi teleskoplar ve nasa'nın parker solar probe ve esa'nın solar orbiter gibi görevleri sayesinde, son birkaç yılda güneş'in şimdiye kadarki en yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edilmektedir. bu gelişmeler, güneş hakkında daha fazla bilgi edinmemize ve daha keskin tahminler yapmamıza olanak sağlamaktadır.
  • aşağıda link verilen videodaki etkileyici görüntülerin ve benzerlerinin ortaya çıkmasını sağlar.

    https://www.youtube.com/watch?v=qurh_bz-o2e

    buradaki filament 322.000 km uzunluğunda.

    (bkz: filament)
  • ama yanilmiyosam ozellikle bu siralarda 10metre bandinda telsizciler bayram eder
hesabın var mı? giriş yap