• bitki olmayı sağlayan bir teknik. lahmacuna devam :)
    (bkz: according to nasa)
  • gözlere bir zararı olmadığı söyleniyor ancak o risk alınır mı tartışılır?

    ülkemizde uygulanabilir olduğunu da düşünmüyorum. 2 saniye göz göze gelinmesinin "ne bakıyosun" kavgalarına dönüştüğü bir ülkede "sen kimsin lan!?" diye güneşe kafa tutup gözlerinden olabilecek tipler olduğuna inanıyorum.
  • nasa'nın açıkladığı ve kişiye insanüstü güçler kazandıracağı iddia edilen bir teknik; morötesi ışınların gözlere zarar vermediği gün doğumu ve gün batımı saatlerinde gerçekleştirilen güneşi izleme pratiği. ilginç

    ki tarih boyunca maya, mısır, aztek, tibet ve hindistan medeniyetleri tarafından hastalıkları iyileştirmek ve insanüstü güçler geliştirmek için kullanıldığı iddia edilen bir çalışma olduğu söylenmekte.

    bu pratiği gerçekleştiren insanlar, güneş seyrinin belirli kuralları olduğunu belirtiyor:

    en önemli kural, gözlerin güneş ışınlarından zarar görmemesi için seyrin gün doğumunu izleyen bir saat içerisinde ve gün batımından önceki bir saat içerisinde gerçekleştirilmesi.

    ikinci kural ise pratik sırasında yalın ayak olmak. bunun amacı ise süreç boyunca bedeninizin dünya ile iletişim halinde olması.

    ayrıca güneş seyrinine ilk gün 10 saniye ile başlanması ve her gün 10 saniye artırılarak devam edilmesi öneriliyor.

    ukraynalı nikolai dolgoruky, son 12 yıldır güneş seyri gerçekleştiren isimlerden bir tanesi. dolgoruky, güneş seyrine başladıktan 9 ay sonra yiyecek ihtiyacının yok olduğunu ve ihtiyacı olan tüm enerjiyi güneş’ten sağladığını belirtiyor. ayrıca 9 aylık süreçten sonra haftanın 6 günü doğada yalın ayak yürümenin pratikten edinilen aydınlanmayı geliştirdiğini ve sağlığa büyük faydaları olduğunu iddia ediyor.

    güneş seyrisırasında insan bedeninde olup bitenlere gelirsek:

    güneş seyrinin ilk üç ayında güneş ışınları gözlerimizden girerek beynimizin hipotalamus adı verilen bölgesini aktive ediyor ve enerji akışı zamanla beynimizin diğer bölgelerini de etkilemeye başlıyor. bu süreçte hissettiğimiz ilk değişim, beslendiğimiz şeylerin verdiği enerjinin yarattığı gerginlik ve endişenin azalması oluyor.

    yenilen şeyler de enerjisini güneş’ten aldığından, güneş’ten aldığımız enerji, bir süre sonra iştah kaybına yol açmakta. ancak önemli nokta, güneş seyrine başladıktan sonra beslenmeye normal şekilde devam etmek. söylenene göre bu pratik iştahın kaybolmasına zamanla ve doğal olarak yol açmakta.

    güneş seyrinin bir diğer getirisinin de kişinin öz güveninde artış ve problemlerini kolayca ve stressiz bir biçimde çözme yetisi olduğuna ilişkin. güneş seyrinin birkaç ay gerçekleştirilmesi ile birtakım psikolojik problemlerin ortadan kalkmasının, negatif enerjinin vücudu terk etmesinin ve korkulardan arınmanın mümkün olduğu söyleniyor.

    eski inanışa göre insanlardaki negatif özellikler, güneş ışığından yoksun kalmakla ortaya çıkmakta.

    ayrıca 3-6 aylık güneş seyrinin fiziksel rahatsızlıklar üzerinde de iyileştirici etki gösterdiği söylenmekte.

    bulunduğu iddia edilen sonuçlar, belirli bir sürenin ardından günlük 30 dakikaya ulaşan pratiğin, güneşten gelen tüm renklerin beyni etkilemesi ile fiziksel rahatsızlıkların yok olmaya başladığını gösteriyormuş.

    ortaya atılan fikirler, güneş’ten alınan enerjinin, hayatı devam ettirmek için gereken tüm enerjiyi sağladığına işaret etmekte

    güneş seyri yedi buçuk aylık sürece ulaştığında, gıda ihtiyacı azalmaya başlamakta ve süreç dokuz aya geldiğinde tüm enerji ihtiyacı ile zihinsel ve fiziksel rahatsızlıklar kaybolmakta. iddia sahipleri, 9 aylık sürecin ardından pratiğin bırakılmasını ve yalnızca toprak üzerinde yalın ayak yürüyüşlerin düzenli olarak devam ettirilmesini öneriyor.

    ve belli zaman aralıklarında gerçekleştirilen güneş seyrinin göz sağlığında olumsuz bir etki yaratmadığı da yapılan deneylerle kanıtlanmış*.

    kaynak

    kaynak

    video

    önemli not: sevgili @tamarix smyrnensis, gönderdiği nazik mesajında nasa ile bir bağlantı bulamadığını belirtmiş; nasa'nın resmi sitesinde yaptığım taramada ben de rastlayamadım. dolayısıyla paylaşımı, yabancı kaynaklara dayalı bir yansıma olarak okumanızı öneririm.
  • bu yaziyi, biri soz konusu yontemi deneyip zarar gorurse diye dusunerek yazmaya karar verdim. her ne kadar bu basliga yazarak yayilmasina neden olsam da yazmamaya vicdanim el vermedi.

    gunluk 10 saniye ile baslayarak gunes'i gun dogumundan sonraki ve gun batimindan onceki 1 saat seyredip bu sureyi artirarak super insan guclerine eriseceginizi iddia eden bir yontem. yerseniz. guya nasa da dogrulamis; ama dogruladigina iliskin tek bir haber yok. zaten haberlerin cogu 2000'lerin basindan kalma. bu yontemi ortaya atan hira ratan manek adli kisi nasa ile gorustugunu ve nasa'nin kendisini inceledigini ve onayladigini iddia ediyor. nasa yetkilileri bu kisiyle herhangi bir gorusme olmadigini aciklamislar; ama haberler eski oldugu icin baglantilar calismiyor.

    gunes seyrinin risklerinin buyuk oldugunu anlamak icin nasa'nin da aciklama yapmasina gerek yok. arkadaslar, gunes'e dogrudan bakmak ve daha da kotusu gunes'i seyretmek gozlerinize zarar verir. bunu ister gun dogumundan sonraki 1 saat boyunca yapin, ister gun batiminda onceki 1 boyunca, zararlidir*. seyrinizi kademeli olarak artirsaniz bile gorus bulanikligi ve goruste lekelenmeye, hatta geri cevrilemez gorme kaybina yol acabilir. bak bu kadar acikca soyluyorum. gunes seyrinin goz sagligina olumsuz bir etki yarattigina iliskin herhangi bir bulgu yok denmis. tam tersine, dini ve spirituel amaclarla yapilan gunes seyri nedeniyle geri dondurulemez gorus kaybi yasayan pek cok insan var. alin bunlar da kaynaklar:

    *hope-ross, m., travers, s. ve mooney, d. (1988). solar retinopathy following religious rituals.
    mwanza, j. c., kayembe, d. l., kaimbo, d. k., kabasele p. m. ve ngoy, d. k. (2000). solar retinopathy acquired after gazing at the sun during prayers.
    rosen, m. (1993). solar retinitis.
    yeh, l. k., yang, c. s., lee, f. l., hsu, w. m. ve liu, j. h. (1999). solar retinopathy: a case report.

    sizin akliniz aliyor mu gunes'i seyrederek enerji saglayip aclik hissinden kurtulabileceginiz? insanin yasamini saglikli bicimde surdurebilmesi icin gerekli besinleri (karbonhidrat, lif, yag, protein, mineraller ve vitaminler) gunes'ten saglayabilecegine gercekten inaniyor musunuz? hadi onu da gectim, gunes'i gun dogumundan 1 saat sonra ya da gun batimindan 1 saat once bile seyretmenin gozlerinize zarari var. solar retinopathy (ya da solar retinitis) olarak tip literaturune gecmis. gunes'e kisa surelerde bile olsa dogrudan bakmak, gunes'ten gelen radyasyonun gozunuzun retinasina zarar vermesine yol aciyor. bunun korluge kadar yolu var.

    mor otesi isinlarin (ultraviolet) beyinde bir bolgeyi uyararak duygu durumunu duzenlemeye yardimci oldugu bilinen bir bulgu; ama bunun icin oturup gunes'i seyretmenize gerek yok. hatta bunu yapmamalisiniz; cunku mor otesi isinlarin dusuk miktarlarda bile olsa gozu tahrip edici etkisi var. duzenli olarak gunes'i seyrederseniz sonunda kornea tahribati ve katarakt gibi rahatsizliklar yasayabilir ve hatta melanoma denilen bir tur kansere bile sahip olabilirsiniz; cunku gozdeki hasar birikiyor (kumulatif). seyir miktarini artirdikca alismayacaksiniz. tersine, gozleriniz daha kotu hale gelecek. bu konuyla ilgili bir haber de paylasayim.

    geri kalan seyler icinse sunu soyleyebilirim ki, duzenli yuruyus yaparsaniz fiziksel sagliginizin daha iyiye gitmesi beklenen bir sonuctur. fiziksel etkinlikler, gunes'in altinda duzenli olarak bulunmak, doga ile ic ice olmanizi da saglayacagi icin psikolojik iyi olus halinizin artmasi, strese bagli yeme aliskanliklarinizin azalmasina yol acabilir. bakin suradaki psikoloji makalesinde egzersizin duygu durumunuzu duzenleyip iyilestirdigini soyluyor.

    tum bunlar gunes seyri sayesinde degil, hareket ettiginiz ve kendinize baktiginiz icin oluyor. neden sonuc iliskisini iyi kurun.

    internette gordugunuz her seye inanmayin. okuyun ve izleyin

    ekleme: icerik.
hesabın var mı? giriş yap