• içerisinde bulunan 9 gezegenin eksenel eğiklikleri şu şekildedir. evet, kalbimde plüton hâlâ bir gezegen. eksen eğikliği, dönme ekseni ile yörüngesinin ekseni açısındaki farktır. güneşin etrafında bir elips şeklinde dönerken ekvatorumuz bu elips ile aynı hizada değildir. bu fark, eksen eğikliğidir. dünya için 23 derecedir. bir gezegen, eksen eğikliğine sahip ise mutlaka bir çarpmaya sahne olmuştur.

    merkür, neredeyse eksen eğikliği olmayan bir gezegendir. kendisinin yörünge hareketi, einstein genel görelilik kuramını açıklayana kadar tam olarak açıklanamıyordu. kendisine yakın bir vulcan gezegeni bile var deniyordu. neyse ki, einstein bunu gök cisimlerinin uzayı bükmesi ile izah etti de sorun çözülmüş oldu.

    venüs, dünyaya benzer bir yapıya sahiptir. eksen eğikliği 177 derecedir. yani, kuzey kutbu aslında güney kutbudur. bu eğiklik yüzünden herhangi bir mevsim hareketinden bahsedilemez. geçmişte meydana geldiği düşünülen bir çarpışma sebebiyle, venüs'ün dönüşü uranüs ile beraber diğer güneş ve diğer gezegenlere göre terstir. dünyaya göre 1 günü, 1 yılından uzun sürer.

    dünya, 23 derecelik bir eksen eğikliğine sahiptir. sebebi olarak ay'ı da meydana getiren mars büyüklüğündeki theia adlı gezegenin çarpması olarak düşünülmektedir. eksen eğikliği, üzerinde mevsimlerin oluşmasına sebep olur.

    mars, 25 derecelik bir eksen eğikliğine sahiptir. sebebi olarak, 4 milyar yıl önce plüton büyüklüğünde çarpan bir gök cismi kabul edilir. eğikliği sebebiyle mevsimler görülür. -5 derece ile -87 arası değişen sıcaklıklar görülür.

    * jüpiter, geçtiğimiz yaz bolca görülen bu dev, kendi halinde dönmektedir. sembolü sayılan lekesi, 300 yıldır devam eden bir fırtınadır ve dünyadan büyüktür. eksen eğikliğinin düşük olması yüzünden, mevsimleri yoktur ama içinde fırtınalar vardır. kendi etrafında çok hızlı döner. kütlesi daha büyük olsaydı, yapısı itibariyle bir yıldız olabilecek haldeydi. aurorası vardır. halkaları vardır. 60'dan da fazla uydusu vardır.

    * satürn, 27 derecelik bir eğikliğe sahiptir. dünyaya yakın eksenel eğikliğe sahip bu diğer halkalı dev, güneşe uzaklığı sebebiyle mevsimleri biraz uzun yaşıyor. mevsimler bu gezegende de vardır ama 7 yıl kadar sürer. bir gününü 10 saatte tamamlayacak kadar hızlı döner. güneş sisteminin en hızlı rüzgarları burada eser. halkaları sebebiyle gözlemlemesi de keyiflidir. halkaları için büyük bir uydusunun parçalanıp, yörüngesinden çıkamaması olarak düşünülür. neptün, uranüs ve jüpiter diğer halkalara sahip gezegenlerdir ama satürn halkaları en bilinendir.

    * uranüs, 98 derecelik inanılmaz bir açıya sahiptir. kuzey kutbu doğudadır yani. ayrıca, venüs gibi dünyanın aksi yönde döner. bunun tek makul sebebinin, uranüs'e çarpan dünya büyüklüğünde bir gök cismi olduğu söylenir. kimi yerlerde de bu hale gelmesi için 1 değil 2 çarpışma olduğu da söylenir. her mevsimi 21 yıl sürer. bu gezegende yağmura yakalanınca zengin olabilirsiniz. yağmur değil elmas yağar. çünkü, bu gezegende fazlasıyla karbon ve hidrojen bulunur.

    * neptün, gözlemlenmeden önce hesaplarla bulunan ilk gök cismidir. 30 dereceye yakın bir açısı vardır. bu sebeple mevsimlerin oluştuğu söylenebilir ama güneşe olan uzaklığı sebebiyle, mevsimler arasında pek fark yoktur. uydusu triton, diğer uydularından aksi yöne dönmektedir. bu da triton'un zamanında neptün'ün kütleçekimine kapıldığını ve bu yüzden farklı olduğu varsayımını ortaya çıkartmıştır. -200 derece ortalama hava sıcaklıkları vardır.

    * plüton, 120 derece eksen eğikliğine sahiptir. yan dönmüş bir haldedir yani. güneşten o kadar uzaktadır ki, ortalama sıcaklığı -230 derecedir. atmosferi vardır. güneş ışığı kendisine 5 saatte ulaşır. charon adlı uydusu yarısı boyutundadır. 2006 yılında cüce gezegen olarak ilan edilmiştir. gönlümüzde hep gezegendir ve hep öyle kalacaktır.
  • güneş sistemi, güneş ve onun çekim etkisi altında kalan sekiz gezegen ile onların bilinen 166 uydusu, beş cüce gezegen (ceres, plüton, eris, haumea, makemake) ile onların bilinen altı uydusu ve milyarlarca küçük gök cisminden oluşur. küçük cisimler kategorisine asteroitler, kuiper kuşağı cisimleri, kuyrukluyıldızlar, gök taşları ve gezegenlerarası toz girer.

    güneş sistemi; güneş, dört yer benzeri iç gezegen, küçük, kaya ve metal içerikli asteroitlerden oluşan bir asteroit kuşağı, dört gaz devi dış gezegen, ve kuiper kuşağı denen buzsu cisimlerden oluşan ikinci bir kuşaktan ibarettir. kuiper kuşağının ötesinde ise seyrek disk, gündurgun (heliopause) ve en son olarak da varsayımsal oort bulutu bulunur.

    güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla merkür, venüs, dünya, mars, jüpiter, satürn, uranüs ve neptün'dür. bu sekiz gezegenin altısının çevresinde doğal uydular döner. ayrıca dış gezegenlerin her birinin toz ve diğer parçacıklardan oluşan halkaları vardır. dünya dışındaki tüm gezegenler adlarını yunan ve roma mitolojisi'nin tanrılarından alır. beş cüce gezegen ise; kuiper kuşağında yer alan plüton, haumea ve makemake; asteroit kuşağındaki en büyük cisim olan ceres ve seyrek diskte yer alan eris'tir. eris bilinen en büyük cüce gezegendir.
  • 4 jovian (jupiter gibi) 4 tane de terrestrial (dünya gibi) olmak üzere 8 gezegen barindirir. ilk grup güneşe uzak olan jüpiter, satürn, uranüs ve neptün'den; ikinci grup güneşe yakın olan merkür, venüs, dünya ve mars'tan oluşur. yakın dörtlü küçük olup yoğunlukları yüksektir. uzak dörtlü büyük olup gaz kutleleridir ve yogunluklari dusuktur.

    hortumla jupiterden metan cekmedigimiz surece jovianların bizim nazarimizda pek değeri yoktur. ancak bunlarin terrestrial gezegenlere benzer yapıda uyduları vardır.

    terrestrial olanlardan ise, mars dışındakiler insan yaşamına müsait olmayip, mars gezegeni gerek sıcaklık (dunyaya benzer ancak gece gündüz sıcaklık farkları 20 25 derece civarı - ankara gibi), gerek yerçekimi olarak uygundur. tek falsosu manyetik alanının olmayışı olup güneş rüzgarlarına karşı savunmasizdir.
  • çekim etkisi altında kalan sekiz gezegen ile onların bilinen 166 uydusu beş cüce gezegen (ceres, plüton, eris, haumea, makemake) ile onların bilinen altı uydusu ve milyarlarca küçük gök cisminden oluşur. küçük cisimler kategorisine asteroitler, kuiper kuşağı cisimleri, kuyrukluyıldızlar, gök taşları ve gezegenlerarası tozlar girer.
    bu sekiz gezegenin altısının çevresinde doğal uydular döner. ayrıca dış gezegenlerin her birinin toz ve diğer parçacıklardan oluşan halkaları vardır. dünya hariç, diğer tüm gezegenler adlarını yunan ve roma mitolojisi'nin tanrılarından alır. beş cüce gezegen ise; kuiper kuşağında yer alan plüton, haumea ve makemake; asteroit kuşağındaki en büyük cisim olan ceres ve seyrek diskte yer alan eris'tir. eris bilinen en büyük cüce gezegendir.

    saman yolu galaksisi saatte 2,26 milyon km hızla, 652 milyon ışık yılı uzaktaki gizemli bir noktaya doğru çekiliyor. yıldızımız güneş ise 72 000 km hızla 367 ışık yılı uzaklıktaki lambda herculis yıldızına doğru hareket etmektedir.

    sistemin 1 dakikalık simülasyonu buradan izlenebilir

    edit: edit
  • samanyolu galaksisinin içindeki onlarca sistemden biri. o kadar minicik bir sistem olarak kalıyoruz ki..
  • bizim güneşimizin başka bir yıldızla çarpışması sonucu oluşmuş olan sistemdir. zira evrende milyonlarca gezegensiz güneş vardır ve gezegen olmayan yerde yaşam yoktur. ayrıca iklimi evrendeki çoğu yerin aksine elverişlidir.
  • oldum olası şu gezegenler n'apıyor ne ediyor, dünya bulunduğu yerdeyken onlar nerede merak etmişimdir.

    https://www.theplanetstoday.com/ size hangi gezegenin hangi tarihte nerede olacağını gösteren bir site. mars'a seyahat düşünüyorsanız, en yakın tarihte ne zaman dünya ve mars yan yana geliyor bakabilirsiniz.
  • güneş sistemi, güneş ve onun çekim etkisi altında kalan sekiz gezegen ile onların bilinen 205 uydusu, beş cüce gezegen (ceres, plüton, eris, haumea, makemake) ile onların bilinen 9 uydusu ve milyarlarca küçük gök cisminden oluşur.
  • güneş sistemi hakkında bir teori tüylerimi diken diken etmektedir. bazı araştırmacılara göre dünyaya 26 milyon yılda bir büyük bir meteor carpiyormus. biliyorsunuz güneş sisteminin dış bölgelerinde oort bulutu dediğimiz bir yapı var. bu yapı içerisinde bizi tehdit edebilecek çok fazla asteroit mevcut. simdi bu teoriye göre 26 milyon yılda bir oort bulutu içerisinden "nemesis" diye bir yıldız geçiyor ve kütle çekim etkisiyle oradaki meteorlardan bir kısmını dünyaya doğru fırlatıyor düşünsenize oort bulutunun orada gizlenmiş güneşten küçük ama tehlikeli bir yıldız hem de ismi "nemesis"... yine de zayıf bir teori çünkü nemesis yıldızı güneşten küçük ve karanlık bir yıldız olsa bile kızılötesi ışınlar yayacagi için tespit edilebilirmis. tüh be yine olmadı :(

    yalnız şöyle bir şey var güneş de yerinde durmuyor biliyorsunuz. güneş uzayda hareket ederken bizi de yanında sürüklüyor. yani dünya aslında her gün uzayın farklı bir yerinde. bir sakatlık olmaz inşallah.
    mesela güneş sistemine gelen bir supernova patlaması tespit etsek bundan kaçmanın yolu güneşe motor takmak :d evet. ismine de stellar engine diyorlar. çünkü güneşi nereye götürsem diğerleri de onunla gelicek.
    t: güneşin etrafında dönen bir takım cisimlerin bulunduğu sistem.
  • samanyolu’nu 828.000 km/s hızla turlamaktadır ve bir tam turu 230 milyon yıl sürer.
hesabın var mı? giriş yap