• (bkz: civitas solis)
  • japonya oldugu da rivayet edilmistir
  • campanella 'nın yazdığı ütopya eseri
  • campanellanın yazdığı ingilizce ismi the city of the sunolan başeser. özellikle yazar bu ütopik eseri kaleme alırken hapistedir. yazarın eseri için örnek aldığı bir diğer eser ise tahmin edebileceğiniz üzere büyük düşünür platonun devletidir.
    ---spoiler---

    ülke yöneticileri genellikle dini liderlerdir. en üst kademede yine baş-rahip bulunmaktadır.

    ---spoiler---
  • güneş toprakları olarak da bilinir. orta dünya’nın doğusunda, her gündüz vakti güneş ışınlarını ilk gören kıtadır. bu kıta hakkında bilinen tek şey, uzak batıdaki pelóri dağları’na mukabil güneş duvarı denilen –kuzey-güney doğrultusunda kavisli- bir dağ sırasının olmasıdır. güneş duvarı dağ sırasının en yüksek noktası kalorme zirvesidir. kalorme, batıdaki taniquetil’in doğudaki simetrik bir karşılığı olarak tasarlanmıştır. bununla birlikte, melkor ve iyi valar arasındaki savaşlardan ötürü arda’nın simetrik yapısı büyük ölçüde bozuldu. güneşin arda’ya girdiği sabah kapısı bu kıtada yer alıyordu.
    ambarkanta’da bu kıta için karanlık güneş ülkesi olarak bahsedilir. númenorlular’ın muhtemelen diğer bütün orta dünya ve doğu arda’ya yaptıkları gibi, bu kıtaya da geldikleri tahmin ediliyor.

    iki kule’de hobbit dilinde harad için kullanılan “güneş toprakları” tabiri ile karıştırılmamalıdır. middle earth role play oyununda, sindarin dilinde türetilmiş romenor ismi güneş ülkesi kastedilerek kullanılmışsa da tolkien’in yazılarında katiyen böyle bir isimlendirme geçmez. doğrusu, eğer böyle bir isimlendirme olsaydı bile, kelimenin doğru sindarin kullanımı romennor şeklindedir.

    kaynak
  • --- spoiler ---

    tanrı sonlu bir neden olarak değil,mutlak bir güç, bir ilk neden olarak davranır.
    --- spoiler ---

    (bkz: tommaso campanella)
  • "dünyanın bütün kitapları doyuramaz kafamın açlığını. neler neler okumadım! ama yine de kafamın açlığından ölüyorum... anlayışım arttıkça, bilgim eksiliyor..."
  • hapishanede yazılmış bir ütopya.

    her ne kadar ülkenin temmelerini güç, bilgelik ve sevgi üzerine kurmuş olsa da maalesef kadın erkek ilişkileri ve cinsiyet eşitliği bu aydın görüşten asla nasibini alamamış bir kitap.

    bilim, sanat, felsefe gümbür gümbür maşallah ama cinsiyet rollerine gelince ortadoğu bakış açısı.
    yani topluma iq vermis ama eq verememiş yazar. insanın duyguları olmamalıymışcasına sallamış oraları.

    bende yarattığı hissiyat bir cemaat abisinin tam ileri görüşlü aydın yönlerini dinlerken bir anda kadın da gelsin ayağımı yıkasın deyip konuşulan konunun ağzına sıçması gibi.
  • tommaso campanella'nın ütopik eseri. öncelikle yazar ispanyol baskısını protesto ettiği için 27 yıl italyada cezaevinde yatmıştır. türlü işkencelerden geçmiştir, ancak hiçbir zaman düşüncelerine, indandıklarına ihanet etmemiştir. ütopik eserini de cezaevinde yazmıştır.

    yazarın ütopyasında özel mülkiyet yoktur. herkes eşittir, ihtiyacı kadar alır ve yeteneği kadar verir. bireysellik ve bencillik hor görülür, toplum tarafından yargılanır. çocuklar ve kadınlar herkese aittir ve eğitimleri çok önemlidir. bebeği 2 yaşına kadar annesi emzirir daha sonra eğitmenler tarafından alınır ve bir daha annesine dönmez.

    kitabı okuduğumda sosyalist bir toplumda olması gerekenler kafamda canlandı. kurgulanan eğitim sistemi her ne kadar harika ise kadın yaklaşımı bir o kadar sıkıntılıydı. erkek ütopik toplum modelindeki kadınların yerleri anlatılıyormuş gibi bir izlenim verdi bana.

    kitabın son 10 sayfası astroloji üzerine olup ben de hayal kırıklığı yaratmıştır.
hesabın var mı? giriş yap