• istanbul'a 'güneş' doğuyor!
    galatasaray kulübü'nde daha 1929-1930 yıllarında baş gösteren bir takım anlaşmazlıklar 1933 yılında iyice su yüzüne çıkmıştı.

    - kulüp içinde başgösteren ikilik, olimpiyat adlı spor dergisinde yazdığı "galatasaray kulübü aleyhtarı yazıları"; öne sürülerek eşref şefik (atabay) bey'in ihracıyla sonuçlanmıştı. bu olay, galatasaray içindeki muhalefette bardağı taşıran son damla olmuş ve istifalar art arda gelmeye başlamıştı. en sonunda, uzun yıllar sarı-kırmızılı kulübe başkanlık yapmış olan yusuf ziya (öniş) bey'in de istifası ile gündeme oturmuştu.

    galatasaray kulübü'nden ayrılan 25 üye, yusuf ziya bey'in etrafında toplanıp yeni bir kulüp kurmak üzere girişimlere başladılar. istanbul valiliği'ne yapılan başvuruda yeni kulübe verilmek istenen "sarı-kırmızı" ismi reddedilince, bu kez bu renklerden esinlenerek "ateş-güneş" adı kararlaştırıldı ve yeni kulüp bu isimle tescil edildi.

    kısa zaman sonra, "güneş" adı altında fırtınalar estirecek kulüp böylece, galatasaray'ın bünyesinden koptu ve başkanlığına atatürk'ün yakınlarından cevat abbas bey'in getirilmesinden sonra yıllarca, başta galatasaray olmak üzere bütün büyük takımlarımızın belalısı haline geldi.

    güneş takımı ilk olarak katıldığı 1935-36 istanbul ligi'nde, 12 takım arasında ligi 5. olarak tamamlamış, gitgide ısındığı 1936-37 sezonunda ise 29 puanla lig ikincisi olarak tamamlamıştı. artık tüm takımların korkulu rüyası olmaya başlayan güneş, 1938 yılında ise fırtına gibi esti...

    güneş, 5 aralık 1937 günü şeref stadı'nda fenerbahçe'nin karşısına çıktığında, tribünleri dolduran binlerce seyirci, zevkli bir karşılaşma izleyeceklerinden, ama tıpkı geçen sezon olduğu gibi fenerbahçe'nin maçı kazanacağından emindiler. ancak, artık lig şampiyonluğuna göz dikmiş olan güneş, o gün fikret ve bülent'in gollerine melih ve murat'ın ikişer golüyle cevap veriyor ve sarı-lacivertlileri 4-2'lik bir skorla mağlup etmeyi başarıyordu.

    aynı sezon güneş takımı, 19 aralık 1937'de taksim stadı'nda galatasaray'ın karşısına çıktığında tüm sporseverler; güneş'in aynı başarıyı galatasaray'a karşı da gösterip gösteremeyeceğini merak ediyorlardı. o maçta cihat- reşat, faruk- ömer, rıza, yusuf- rebii, murat, melih, rasih ve salahaddin'den kurulu güneş takımı, ilk yarısı 2-0 biten maçta galatasaray'ı murat'ın 2, melih, rasih, rebii ve salahaddin'in birer golüyle tam 6-0'lık bir hezimete uğratıyordu.

    güneş, o yıl üç takımın ligi aynı puanda bitirmesi üzerine ilk defa uygulanan averaj kuralıyla fenerbahçe ve beşiktaş'ın üstünde istanbul ligi'ni şampiyon olarak tamamlıyordu. güneş, kendisiyle beraber istanbul'da ilk dört sırayı paylaşan fenerbahçe, beşiktaş ve galatasaray; ankara'dan muhafızgücü ile harbiye; izmir'den de alsancak ve üçok ile beraber katıldığı 1938 milli küme maçlarından en zorlusunu oynamak üzere 13 şubat 1938 günü taksim stadı&'nda fenerbahçe'nin karşısına çıkıyordu. cihat- faruk, reşat-yusuf, ziya, boncuk ömer- salahaddin, niyazi, melih, murat ve rebii'den kurulu güneş takımı, sahada fırtına gibi esiyor, melih (2), salahaddin, murat ve niyazi'nin golleriyle sarı-lacivertlileri 5-2'lik bir bozguna uğratmayı başarıyordu.

    artık bu ligde tüm dikkatler güneş takımının üzerindeydi. 20 mart 1938'de taksim stadı&'nda galatasaray'ın sacit- reşat, adnan- musa, eşfak, suavi- necdet, süleyman, bülent, haşim ve mehmet'ten kurulu kadrosunun karşısına cihat- faruk, reşat- yusuf, rıza, ömer- salahaddin, rasih, melih, niyazi ve eski ünlü galatasaraylı rebii erkal dizilişiyle çıkan güneş, milli takım antrenörü avusturyalı herlinder'in yönetiminde başlayan maçın henüz 8. dakikasında melih'in golüyle öne geçmiş, ardından 24. dakikada salahaddin&'in golüyle ilk yarıyı 2-0 önde kapatmıştı. ikinci devrede perdeyi yine melih aralamış, 64'te rasih, bir dakika sonra yine salahaddin, 80 ve 87'de de melih'in golleriyle galatasaray, tarihinin en ağır yenilgilerinden biriyle karşılaşmış ve sahayı 7-0 gibi büyük bir farkla yenik terketmişti.

    aynı güneş, 10 nisan'da beşiktaş'ı 80. dakikada niyazi'nin attığı golle 1-0 yendikten sonra, 5 haziran 1938 günü taksim stadı'nda bir kez daha galatasaray'ın karşısına çıkıyordu. 7-0’lık hezimetin intikamını almak isteyen galatasaray, penaltıdan necdet ve mehmet'le 2 gol bulmasına rağmen, rebii, niyazi (2) ve salahaddin'in gollerine engel olamayarak yine sahadan 4-2'lik bir yenilgiyle ayrılıyordu.

    güneş, stat anlaşmazlığı yüzünden fenerbahçe'nin çekildiği milli küme maçlarında; 13 galibiyet ve bir beraberlik alarak, 40-11'lik bir gol averajıyla şampiyonluğa ulaşıyor ve zaferlerine bir yenisini daha ekliyordu. 1938-39 istanbul ligi'nde oynadığı 3 maçta beykoz'u 3-2, topkapı'yı 2-1 yenip, fenerbahçe ile de 0-0 berabere kalarak gücünü bir kez daha ispatlayan güneş, ardından şok bir kararla ligden çekilmiş, futbolun yanı sıra atletizm, kürek ve güreşte de başarıdan başarıya koşmuş şubeleri ile birlikte feshini ilan etmişti.

    böylece galatasaray'dan koparak, ortalığı kasıp-kavuran güneş, yine istanbul'da, bir daha doğmamak üzere batıyordu.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/348562.asp
  • yamulmuyorsam atatürk'ün vefatının ardınan kapatılmış kulüptür. rivayete göre atatürk güneşsporludur.
  • kapanmasa büyük ihtimal galatasaray'ın en büyük ezeli rakibi olacak olan eski bir spor kulübü. iki kardeşten birisinin erken yaşta ölmesi gibi. yaşasa neler olurdu acaba sorusu her zaman cevapsız kalacak.

    galatasaray dergisi'nde yıllar önce güneşspor ile ilgili bir yazı vardı. kulübün kendisini feshettiği öğrenildiğinde galatasaray'da adeta bayram havası yaşanmış o gün. hatta camiadan ismini hatırlayamadığım birisi ağlaya ağlaya eşine sarılıp, "galatasaray kurtuldu hanım" demiş. nedense bu hep aklımda kalmıştır. o yazıyı da internette hiç bulamadım.
  • 1938 sezonun'da galatasaray-güneşspor maçında sahaya yabancı madde atarak türkiye'de sahaya yabancı madde atan ilk takım olmuştur. bu madde ise bir ayva'dır.
  • 1933 yılında galatasaray'dan ayrılan bazı yöneticilerin kurduğu kulüp. tam adı güneş spor kulübüdür. 1937-38 sezonunda büyük başarı göstermiş ve hem millî küme'de hem de istanbul futbol ligi'nde şampiyonluk kazanmıştır. istanbul futbol ligi'ni beşiktaş ve fenerbahçe ile aynı puanda bitiren takım, atılan golün yenilen gole bölünerek averaj hesaplanmasıyla diğer takımların önüne geçmiş ve şampiyonluğu elde etmiştir. 1938-39 sezonunda ani bir kararla ligden çekilmiş ve kendini feshetmiştir. atatürk'ün taraftarı olduğu bir kulüp olduğu da söylenmektedir.
  • bizim çocukların kadıköyde her maç bir versiyonunu söylediği.

    bir maç güneşi kaybederler. güneşimi kaybettim

    pek iyi geçmeyen bir maç sonu yinede sevdasını dillendirirler. gel etme nazlı güneş

    eskiden şenol kadıköyde bayılırdı erkek görünce. onunla dalga geçmek için çok söylerdik ama şimdi mevzu farklı. yine kendi içimizde başka gönül olaylarıda var ama o şu an önemli değil. ne olursa olsun güneş doğacak fenerbahçe için. mevzu derin. güneş fenerbahçedir. başkanla doğarsa ne ala. içimizdeki o, güvencimiz tam. ama olmasa bile canı sağolsun fenerin ışığı sönmez. nickim söz konusu bile değil.
  • galatasaray'ın içinden kopup, galatasaray'ı 7-0 yenmişliği vardır. takımın ismini de bizzat atatürk koymuştur. daha sonra kendini feshedip tekrar galatasaray'a katılmıştır.
  • 1933 yılında galatasaray'da çıkan anlaşmazlık üzerine buradan ayrılan bir grup tarafından ateş-güneş ismi ile kurulmuş spor kulübü. kurucuları; yusuf ziya öniş, sedat rıza istek, sadun galip savet, eşref şefik atabey, nüzhet öniş, kemal rıfat kalpakçıoğlu ve ulvi ziya yenal'dır.

    grubun liderliğini yapan ve atatürk'le arası iyi olan yusuf ziya öniş'in çankaya köşküne gidip atatürk'e "yeni bir takım kurduk, bu takım iktidarımızın, partimizin takımı olsun" demesi üzerine atatürk'ün, o dönemlerin popüler meselesi güneş dil teorisi'nden hareketle "isim sadece güneş olsun o zaman" isteği üzerine ateş atılmış ve takımın ismi güneşspor olarak kalmıştır. bir rivayete göre atatürk bu görüşmede "o halde fenerbahçelileri de alın aranıza" demiştir.

    bu durumun bir etkisi var mı yok mu bilinmez ama ilk iki sene liglere katılmayarak bu süreyi takım kurma çalışmaları ile geçirdikten sonra, ağırlıklı olarak fenerbahçe'den gelen isimlerin katılımıyla, 1935 senesinde istanbul futbol ligi'ne katılırlar.

    mücadele ettikleri ilk sene pek etki gösteremeyip 5. olmuşlarsa da, ikinci sezonlarında ise şampiyon olan fenerbahçe'nin ardından ligi kılpayı 2. sırada tamamladılar. üçüncü sezonları olan 1937-1938 sezonunda ise fırtına gibi estiler ve hem istanbul futbol ligi'ni hem milli küme'yi kazanarak türkiye şampiyonu oldular.

    4 puan farkla önde bitirdikleri milli küme şampiyonluğu değil ama istanbul futbol ligi şampiyonlukları enteresandır zira hem güneşspor hem fenerbahçe ligi 7 galibiyet 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle aynı puanda tamamlamıştır. güneşspor 34 gol atıp 8 gol yemiş, fenerbahçe 40 gol atıp 10 gol yemiştir. o güne kadar -ve o günden sonra- hüküm sürecek kurallara göre, averajla fenerbahçe'nin şampiyon ilan edilmesi gerekirken; federasyon hop diye bir karar çıkartır ve en az gol yiyen takımın şampiyon ilan edileceğini söyler. böylece güneşspor şampiyon ilan edilir. bu enteresan şampiyonluk da dahil olmak üzere, tek şampiyonluklarını kazandıkları 1938 yılındaki kadroları şu isimlerden oluşuyordu:

    cihat arman, faruk barlas, reşat aydınlı, ömer boncuk, rıza köprülü, ibrahim tusder, yusuf, melih kotanca, selahattin almay, rasih minkari, murat, niyazi öztunç, sefa özyurt, hristo konstanda, rebii erkal, necdet, daniş, cambaz.

    1938-1939 sezonuna çok iyi girerler ve ligin ilk dört maçında 3 galibiyet 1 beraberlik alırlar. lakin atatürk'ün ölümü üzerine ligden çekildiklerini ve kulübü feshettiklerini duyurdular. kulübün içindeki eski fenerbahçeliler ve galatasaraylılar ise kendi kulüplerine geri döndüler.

    bu kulüp bir daha kurulmadı. ilerleyen yıllarda kurulan ve aynı adı taşıyan başka güneşspor'ların, bu güneşspor'la alakası yoktur.
  • galatasaray'dan ayrılan grup tarafından kurulan güneşspor daha sonra varlığını sona erdirip kurucuları tekrar galatasaray'a katılmıştır. olan 1930'lu yıllarda kaçan galatasaray şampiyonluklarına olmuştur.
  • galatasaray'da profesyonelliği savunan ulvi yenal ve yusuf ziya öniş tarafından diğer üyelerle çıkan çatışma sonrasında kuruldu. galatasaray'a bedeli 17 yıl şampiyon olamamak oldu..
hesabın var mı? giriş yap