• güney kore dışarıdan ne kadar gelişmiş gözükse de bir takım olumsuz yanları var. her ülkede olduğu gibi.

    güney kore toplumu homojendir. güney kore'de çoğu kişi yerel halk olduğu için yabancılara karşı bir ayrımcılık söz konusu. bilerek olmayabilir ama bir ayrımcılık var. cildiniz ne kadar açıksa o kadar iyi. avrupa ülkesi vatandaşları ve amerikalıları putlaştırdıklarını düşünüyorum. örneğin ingilizce öğretmet için ülkeye gelen siyahi bir expat, işçi alımı konusunda beyaz bir expat'e göre daha dezavantajlı. korelilerin kendi aralarında tenlerine göre bile bi ayrımı olduğunu farkettim. daha koyu tenliler* genellikle açık hava da daha çok güneş gördüklerinden toplumda dışlanmaları olağan bir durum.

    kültürleri büyük oranda gelenekselci. genç nesillerce bu durum biraz daha değişse de erkekler güney korede biraz daha avantajlı.

    yaşınızın güney korede kaç olduğu çok önemli. insanlarla diyaloğunuz genelde yaşa dayanıyor. bir güney koreliyle aynı yaştaysanız arkadaşsınız demektir. ancak yaş farkı varsa büyük olan daha şefkatli ve koruyucu olurken, küçük olan kişi daha itaatkar olmalıdır.

    dış görünüş her şey demektir. güney korede daha parlak bir gelecek için estetik ameliyatı çok yaygın. metro istasyonlarında, billboard'larda yaygın bir şekilde estetik ameliyatı reklamları görmeniz mümkün. bazen insanların birbirlerine aşırı benzediğini düşünebilirsiniz, endişe verici. kadınların ve erkeklerin modaya aşırı önem vermesi de cabası. uzun yün kabanlar, şişme montlar, makyaj malzemeleri... gördüğüm kadınların çoğunun ayakları topuklu ayakkabılar yüzünden yaralanmıştı bu da ayrı bir durum. her özgeçmiş (bkz: cv) bir fotoğraf barındırır ve zayıf bir kadın/erkek olmak her şeydir.

    toplumsal baskı. başkalarının ne düşündüğüne çok önem veriyorlar. arkadaşlarınızdan, patronunuzdan her yönden baskı alıyorsunuz. bir iş yerinde en genç olan her işi yapmak zorunda yoksa kovulabilirsiniz. ölüm döşeğinde olmadığınız sürece iş izni diye bir şey yoktur. eğer bir izin söz konusuysa iş arkadaşlarınız sizin tembel olup işten kaytarabileceğinizi düşünecek ve arkanızdan konuşacaklar.

    alkol konusunda ise insanlar genç yaşta içmeye başlıyorlar. sokaklarda kusanlar, duvara işeyenler sizi şaşırtmasın.

    bireysellik söz konusu değil. birey olmak için eğitilmediklerini düşünüyorum. eğitim sadece ezber üstüne ve basmakalıplıklarının dışlarına çıkmak için çabalamıyorlar zira bu durum güney kore'nin neden intihar oranlarında yüksek seviyede olduğunu gösteriyor. eğitim sistemleri tek boyutlu, görüşlerinde farklı olan insanlar genellikle bir süre yurt dışında yaşamış olanlar.

    eğitim konusunda biraz daha eklemem gerekirse güney korede öğrenciler ebeveynlerinden daha çok öğretmenlerini görüyorlar. 10-12 saati okulda geçiren öğrenciler bile var. okuldan çıktıklarında ek ders için gittikleri kurslar var, akşamın bir saati sokakta yürüyen üniformalı öğrencileri görürseniz şaşırmamalısınız. yabancı dil konusunda ingilizce bilen sayısı fazla fakat konuşan kişi yok diyebilirim. genellikle kanada veya amerikada yaşamış olan korelilerle ingilizce konuşma eğilimindeler.
  • youtube'a video çekmeyi seven yurttaşların ülkesi. e ben de evde kaldığımız bugünlerde, videolarıyla bolca zaman geçirdim. o küçücük evlerde, üstün bir teknolojiyle sürdürülen sakin yaşam beni benden aldı, bir yerlerde bıraktı sözlük. hiçbir yere sığamayan beni kendinden utandırdı. imrendim ama evimi de daha bi sevdim. artık yaşam alanımla ilgili şikayet etmeyeceğim.

    hiç koreli dizisi izlemedim ve zaten ben dizici değilim ama neden sevildiklerini anlamak zor değil. çok güzeller*
  • insanları çok samimi olan ülke. kendileri ile şöyle bir anım var ilhan mansız'ın en meşhur olduğu dönem bende küçüğüm o zamanlar bir gün kapı çaldı annemin kankası ve arkasında üç güney koreli abla. annemin kankası yolda koreli turistleri görüyor ve alıp bizim eve getiriyor annem hemen çay demliyor yanında bisküvi tabağı oturup birlikte yiyip içiyoruz doğru düzgün muhabbet asla yok aramızda birkaç saçma cümle ve beden dili ile anlaşmaya çalışıyoruz ama yüzleri sürekli gülüyor. koreli turistlerden birisi de giderken bana ilhan mansız rozeti vermişti. işte o günden sonra koreli deyince direkt bir gülümseme belirir suratımda umarım bir gün gidip görebilirim de o güzel ülkelerini.
  • merhabalar efendim.seul şehri güney kore'nin başkenti olup,güney kore için büyük önem taşımaktadır.gitmeden önce bir gezi rehberi arıyor iseniz ya da seul hakkkında daha çok bilgi sahibi olmak için seul videosunu izleyebilirsiniz.şimdi ise seul hakkında ufak tüyolar vereceğim.

    seul ulaşım açısından çok gelişmiş bir şehirdir.uçak ile bu şehre gelecek olursanız ıncheon havalimanına ineceksiniz.bizdeki akbil gibi onlar da 't-money' isimli ulaşım kartı kullanmaktalar.
    eğer içki ile aranız iyi ise seul şehri sizin için cennet gibi gelecetir ve mutlaka yerel içkileri olan soju'yu deneyin.
    çılgın bir gece hayatına sahiptir.en önemli yer gangnam bölgesidir.
    gitmek için en ideal dönem ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir.
    dünyanın en değerli şirketlerine başkentlik yapmaktalar.bunlar samsung,lg,hyundai ve kia'dır.
  • covid 19 kapsamında çok iyi önlemlerin alındığı ülke. pandemi sürecinde bu denli başarılı olmasına şaşırılmaması gerekiyor.

    covid 19'a yakalanmış kişilerin önceden bulundukları yerler tespit edilip, devlet tarafından insanlara her gün mesaj yoluyla bildiriliyor. ilgili bölgelere, sokaklara gidilmemesine ilişkin her gün onlarca kez mesaj atılıyor. şurada virüslü bir kişi bulunmuş diye.

    aylarca seul'de yaşayan yakınım pandeminin başından itibaren maske takmayan bir kişi bile görmediğini söyledi. sokaktaki evsizler bile maske takıyormuş.

    aynı varış noktasına giden bir sürü otobüs seferi varmış. insanlar birbirlerine karşı zaten mesafeli duruyorlar. bunun gibi onlarda olup bizde olmayan önlemleri yazsam liste daha çok uzar gider.
  • pandemi dolayısı ile, vizesiz girişi türkiye de dahil, çoğu ülkeye ağustos sonundan itibaren kapamış ülke.

    bileti alırım basar giderim mevzusu geçmişte kaldı gencolar. vize başvurusu yapmadan bilet alıp ortalarda kalmayın derim ben.
  • bu ülkenin neden bu kadar abartıldığını hiçbir zaman anlamadım ve anlayamayacağım sanırım, bizzat kore'de gözlemlediğim ve koreli arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla insanların yaşamı çok stresli sürekli bir moda, dış görünüş vs. üzerinden giden bir yarış var bunu sokakta bizzat görebiliyorsunuz bu yüzden insanlarin(16-40 yaş aralığı özellikle), kadın erkek farketmeksizin neredeyse %70'i operasyonlu.

    şehir olarak seoul kesinlikle ama kesinlikle tokyo'da mahalle bile olamaz o derecede abartılmış ve dandik bir şehir. koreliler herhangi bir kültüre sahip olmadıkları için diğer ülkelerin kültürlerini kopyalayıp modifiye ederek kültür oluşturmaya çalışıyorlar.

    ülke pahalı ve alım gücü maalesef sandığınız kadar yüksek değil avrupa veya amerika'nın yanında gerçekten kötü durumdalar alım gücü olarak.
  • özellikle 2010'dan sonra giderek artan sosyokültürel değişimin yeni bir ekonomi yarattığı ülke: honconomy (yalnızlar ekonomisi diye türkçeye çevrilebilir.)

    honjok kelimesi, hon (yalnız) ve jok (toplum/grup) kelimelerinin birleşmelerinden oluşuyor. bu kişiler, bilinçli olarak aktivitelerini tek başlarına yapıyorlar. bu aktiviteleri destekleyecek hizmetlerin sayısı da giderek artıyor.

    hon-bap: bu terim, yalnız yemek yeme aktivilerini kapsıyor ve restoranlar giderek daha fazla sayıda yalnız yemek yiyenler için çözümler üretiyor. dokgojin bunlardan biriymiş.
    hon-bap konseptine uygun olarak hizmet veren restoranda tüm masalar tek kişilik. görsel

    yapılan bir araştırmada, insanların yalnız yemek yemeyi tercih etmelerinin sebepleri olarak şunlar gösteriliyor: tanıdıklarının olmadığı bir bölgede işleri olduğu için (%36,8), diğer insanlarla yemek yiyecek vakitleri olmadığı için (%35,6) ve tek başlarına yemek yerken rahat hissettikleri için (%23,8) yalnız yemek yedikleri belirtiliyor.

    hon-nol: insanların tek başlarına film izleyebilecekleri ya da karaoke yapabilecekleri aktiviteleri kapsıyor. jetonla girilen karaoke kabinlerinde kişiler, başkalarıyla muhatap olmadan özgürce şarkılarını söyleyebiliyorlarmış.

    hon-sul: tek başına içme aktivitelerini kapsıyor. büyük çoğunluk (%85,2) evinde içerken, %7,2'si barlarda, %5,2'si ise restoranlarda içmeyi tercih ediyormuş.

    bu yaşam tarzının giderek yaygınlaşmasında pek çok faktör rol oynuyor haliyle: bunların arasında belki de en önemlisi, kore'de tek kişinin yaşaması için inşa edilen ev ve stüdyo dairelerin sayısının artması. 1990'da tek kişilik evlerin oranı sadece %9'ken, bu oran 2010'da %24'e çıkmış. 2020'de ise %30'a ulaşması bekleniyor.
    (türkiye'de de özellikle nef, bu yaşam tarzını destekleyen projeler yapıyor.)

    diğer neden ise insanların iletişim kurmaktan vazgeçmesi, toplumdaki artan rekabet, iş bulma zorluğu ve diğer yaşadıkları zorluklar, kişileri yalnızlığa itiyormuş.
    güney kore'de bulunmadım ancak hong kong'a gittiğimde ve hong konglu insanlarla çalıştığımda fark ettiğim bir şey var: gerçekten rekabet inanılmaz düzeyde ve çocukların "mükemmel" olmaları yönünde korkunç bir baskı var.
    ileri okuma: (bkz: oğlu soruyu çözemeyince kalp krizi geçiren anne/@ug tek)

    bir başka neden ise algının değişmesi olarak gösteriliyor, 2015'te yayınlanan bir araştırmaya göre, 15 yaşından büyük korelilerin yarısından fazlası (%56,8) boş vakitlerini yalnız geçirmeyi tercih ediyor.

    diğer neden ise, yalnız yaşamanın "öcü" gibi gösterilmemesi. yalnız yaşayanların sayısı arttığı için medyada da bu konuya eğilen yapımların sayısı artmış. tek başına yaşayan ünlülerin hayatlarının yayınlandığı reality-show'lar tv'lerde gösteriliyormuş.

    18 yaşından itibaren yalnız yaşayan biri olarak oldukça ilgimi çeken bir konu oldu. bundan sonra tek başına sinemaya gitmek konusunda yalnız olmadığınızı bilin minnoşlar.
    yalnız değilsiniz, değiliz.
  • güney kore hatay'a orman yangınlarında zarar gören arazilere dikilmek üzere 3043 zeytin fidanı gönderdi.
    3043 fidan kore savaşı'nda şehit düşen 3043 türk askeri anısına ulaştırıldı.

    link de ekleyelim https://twitter.com/…ber/status/1319587945775570948
  • güney kore’nin iki dönem önceki cumhurbaşkanı yolsuzluktan yargılanıp 17 sene hapse mahkum olmuş. korecem zayıf, ben çabi’nin yalancısıyım.
    darısı yolsuzluk yapan diğer ülke cumhurbaşkanlarına.
    https://twitter.com/…tatus/1321748550712238081?s=21
hesabın var mı? giriş yap