• aziz sancar'ın türk gençlerine tavsiyesi.

    link

    şu ülkede bilimle uğraşacak bir ortam ve politikadan uzak kalmak gibi bir şansımız var sanki de...
  • -hocam günlük politika bizimle uğraşıyor. bi rahat verseler neler yapacağız da...

    ispatın bu türlüsü bilimden sayılırsa hergün terörist veya vatan haini olmadığımızı ispatla uğraşıyoruz.
  • çok doğru. yüzde bir milyon katılıyorum. siyaset bize hiçbir şey kazandırmadığı gibi bizleri birbirimize düşman ediyor. fikir ayrılığı değil akıl birliği yapma zamanı. avrupa ya da gelişmiş diğer ülkeler gibi olamayışımızın sebebi hala daha birbirimizi siyasi ideolojik ve dini görüşlerimize göre ayrıştırmaktır. bunları artık aşalım. avrupa'da, amerika'da, avustralya'da ya da diğer gelişmiş ülkelerde insanlar bunu aşmıştır. kimin ne düşündüğü, hangi siyasi fikre sahip olduğu, dili, dini, ırkı bazı istisnai uçlar dışında önemli değildir. herkes kendi hayatını yaşar. ideolojiler tarih boyu her medeniyete savaş, baskı, ayrımcılık ve geri kalmışlıktan başka bir şey getirmedi. sadece bilim üretelim, sanat üretelim. güzel amaçlar için kenetlenelim. her gün televizyonda sabahtan akşama kadar bağırıp çığıran siyasetçileri dinlemeyelim. bizlere hiçbirisinin de zerre kadar faydası olmadığı gibi zararı da mevcut.
  • politika ebemizi siktiği için olabilir mi aziz'ciğim?

    politikayla ilgilenmemeyi isterdim hakkaten, ama bu siktiriboktan ülkede politika, ekonomi, hukuk ve bilişim uzmanı olmadan (hatta mümkünse bir iki de uzakdoğu sporu uzmanı) yaşamak gerçekten güç.
  • ben bunu genişleteyim. bilim ve felsefe ile uğraşın. çünkü bilimsiz felsefe boş, felsefesiz bilim kördür.**

    "great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people."*

    -eleanor roosevelt

    yapmamız gereken şu; ne atalarımız, ne geleneklerimiz, ne de bizi "yönetenler", bizim onlara olan sadakatimize layıklar. biz, düşüncelerimizle, tarihin ve ideolojik sınırların üstündeyiz. bunlar bize pranga olamaz. çünkü biz yaşıyoruz; toprağın üzerindeyiz. dolayısıyla bizim kelamımızdır aslolan.

    şüphe etmek ve bilmeyi arzulamak, dünyadaki en ağırbaşlı ve hoş arzulardandır. insanları egemenliğine almış bir düşünce ise deliliktir.
  • basliktan ozgur demirtas sozu sandim
  • aziz sancar'ın gündemden habersiz olduğunu gördüğümüz açıklamadır.

    belli ki hoca ,kendini bilime verdiği için günlük politikaların çocukların hayatını nasıl etkilediğini bilmiyor. mesela çocuk gündemi takip etmiyor , okuyor , geziyor başka işlerle uğraşıyor, olaylardan habersiz . bir gün "hero" yazılı tişört giyip sokağa çıkıyor ve göte geliyor.

    gördüğünüz gibi gündemi takip etmeden siyasete dalıp günlük hayatla ilgili çıkarım yapmadan gençlerin hayatta kalması zor memleketimizde. ben bile ticari planlarımı yandaş medyadan aldığım sinyallere göre planlamaya başladım , mecbur tv izleyeceğiz artık ne yapalım.
  • şimdi politikayla uğraşmayıp da, sadece size tanınan alanda inekleyen bir öğrenci olursanız, çocuğunuz eğitimde fırsat eşitliği filan yakalayamaz.

    aziz sancar alanında iyidir ama diğer konularda hiç kafa yormadığı çok belli. onu yetiştiren cumhuriyettir, mardinin bir köyünden çıkan fakir bir ailenin çocuğu olarak, bugün bulunduğu yere gelmesini cumhuriyete borçludur.

    cumhuriyet elden gitmek üzereyken, neo-liberalizm her alana böyle derin sirayet etmişken politikayla uğraşmayayım, yoluma bakayım diyemezsiniz. siz kendinizi kurtarmış olsanız bile gelecek nesiller var.

    bugün aynı mardinin aynı köyündeki çocuk amerika'da profesör olmayı bırak, oraya turist olarak gitmeyi bile hayal edemiyor. geçti artık, fırsat eşitliği, muasır medeniyet seviyesini yakalamak, aşmak filan.. bunlar geçmişte kalan idealler..

    şimdi en vahşi biçimide kapitalizmin kucağındayız. sağlık da parayla, eğitim de parayla, gelecek de parayla.. durumun iyiyse çocuğunu durumu daha da iyi olacak, durumun kötüyse çocuğun daha rezil bir hayat yaşayacak..

    sonra bu açılan gelir farkında ghettolaşma daha da derinleşecek. sanıyor musun ki senin torunun o kale gibi korunan sitede huzurlu yaşayacak? hayır! sanıyor musun ki ghettodaki torunun din masalına inanmaya devam edecek, haline şükredecek? gene hayır!

    torunlarınızın birbirini boğazlamaması için, sokağa çıktığıklarında korkmamaları için, huzurla yaşamaları için, eşşek gibi politikayla ilgileneceksiniz.

    yasayı kim çıkarıyor, bu yasalarla kimin cebindeki para kimin cebine akıyor, çevreyi kim koruyor, geleceği kim koruyor, sağlığımızı kim koryor.. bileceksiniz, ilgileneceksiniz, etki edeceksiniz.

    bir de, bir konuyu iyi bilen bir adamı her konuda otorite kabul etmeyeceksiniz..
hesabın var mı? giriş yap