• bir gunlugune anlaminda bir terim.. ornek bir kac gun kalinabilecek bir yere sabah gidip ak$am oradan donerseniz gunubirlik gitmi$ olursunuz..
  • denize sıfır arazilere kondurulan villaların resmi dairelerdeki nicki.

    günübirlik temelde, konaklama yapılmayan, çay kahve içilip haydi en fazla yemek yenilen tesislerin konumunu ifade eder. "günübirlik tesis" diye geçer bunlar. denize sıfır araziler halka açık alanlar olduğundan, buralara yalnızca günübirlik tesis yapma izni vardır. günübirlik tesislere herkes özgürce gelip, hizmet alabilir.

    yurdum müteahhiti denize sıfır inşaatları için günübirlik statüsü izin alır, denize sıfır araziye maharetlerini kondurur. sonra güle güle oturulur bu evlerde. aklınızda bulunsun, bu evlere elinizi kolunuzu sallaya sallaya girip "bi çay, iki de kahve" deyip salondaki en güzel yere oturabilirsiniz. evsahipleri size hizmet vermek zorundadırlar. yerse, polis çağırsınlar...
  • turkiye'de bircok sacmasapan imar yasasinin yarattigi bir olaydir bu. sehir planlamasi diye birseyin halen daha adam gibi olmadigi ulkemizde uygulanan, "yassah!" mentalitesi ile birseyler yapmaya calisanlarin dogurdugu bir problem.

    burada hatali olan, oraya "gunubirlik" diye ev yapan degil, o eve imar izni vermeyendir. "doga katliamidir bu hettere hoooyt!" diye de hemen bagirmayin, zaten orada imar izni mevcuttur tesisler icin. zira surdurulebilir cevrecilik cercevesinde sacmalik olur.
  • cemal süreya'nın 1975-1976 yıllarında politika gazetesi'nde sanat üzerine yazdığı 95 yazısını biraraya getirdiği kitabının adı... "günübirlik" adam yayınları, 1982.
  • hayatı böyle yaşayanlar, yani bunu hayat tarzı haline getirenler, diğer insanlarda pek güven telkin etmezken, bende hasır altından azıcık kıskanmayla karışık hayranlık uyandırırlar.
  • günübirlik, hayatta fırsat bulup yapabildim denilen şeylerin şirin ev sahibi, üstelik kira da almıyor. bi sabah kalkıyorsun, "büyükada'ya gidip bisiklete binmeliyim." diyorsun. "e kahvaltı?" diye soran anneye yerim bi şeyler diyorsun. hoppala paşam malkara keşan düşüyorsun ankara-istanbul yoluna. bir deyim hiç bu kadar lezzetli olmamıştı ağzında, inan bana. cam kenarı biletinin işaret ettiği yerde kocaman bir teyze. hadi ben neyse de, peşi sıra geride kalan evler, ağaçlar, duble yollar hiç bakmayın ardınıza teyzem uyudu çoktan. ben de kitap okuyorum, söz bi dahakine.

    eski dostlarla buluşma andı: gencim güzelim doğruyum, hey taksim! nam-ı diğer ayrılan yollar*, işte buradayım oğlum. 26 temmuz 2010 istanbul yağmuru. aa ağlama melis. ben de özledim, sırılsıklam. biraz muhabbet, azıcık hal hatır, lanet olası iş güç. gitmek mi zor kalmak mı, altı üç kapı alır mı, mars'ta hayat var mı? sen bilirsin istanbul. anlat istanbul. ya da sus istanbul, yarın erken kalkacaksın.

    çok bekletmedim değil mi? hep son anda yetişirim de vapura. ayrıldı ayrılacakken atlarım boynuna: bırakma beni buralarda. birlikte gittiğimiz en güzel yer ilan ediyorum büyükada'yı, takdis ediyorum, sir unvanı veriyorum, yüceltiyorum bana ihtiyacı olmayan varlığını. akşama varırken gün, teşekkür ediyorum sana, olur olmaz anlatıyorum, lafı uzatıyorum, son vapur kaçsın diye. ve yine son anda yetişiyorum ben, her şeye.

    son olarak üç kere: yemişim master'ını da doktorasını da. oh be!
  • (bkz: askeri kamp)
  • günü gününe yaşıyorsun da toplamına hayat diyorsun ya
    da
    heves duyup, plan yapıp resmin büyüğünü görüyorsun ya
    da
    günün sayılı ya
    da
    6 ay da geçirsen bu mecrada, 3 yıl
    da
    günübirlikçisin ya
    da
    işbirlikçi.

    küçük hesapların işlem hatalarından ibaret zaman dilimi.

    ding an sich!
  • sabahtan yola çıkılarak istenilen yere gidilip burası gezildikten sonra akşam yatıya kalmadan eve dönülmesi günü birlik olarak tanımlanmakta.

    gel gelelim günü birlik yazlığa gitmek insanı mahvetmektedir. birincisi kendi yazlığınız değilse zaten tam bir fiyasko. ikincisi gittiğiniz yerdekiler aşırı takıntılıysa yandınız günde 3-5 kere duş alırsınız. üçüncüsü, sonuçta günü birlik tatil o zaman suyunu çıkaralım kafası ile güneşte haşlanmış tavuğa dönersiniz. kısacası günü birlik yazlığa gitmek tam bir işkencedir. gidilmese daha iyi. mutlu mesut evimizde tembellik edelim daha iyi.
  • geceye kalmadan aynı gün dönmek üzere yapılan yolculuk.
hesabın var mı? giriş yap