• isveç kralı. 1611 yılında tahta çıkmış, savaşta öldüğü 1632 yılına kadar kral olark kalmıştır. otuz yıl savaşları boyunca isveç'i yönetmiştir. ayrıca birçok yerel reformun da sorumlusudur. isveç'i baltık denizi'nin önemli isimlerinden biri yapmıştır. deli petro'nun rusya'daki icraatlarına ilham kaynağı olduğu söylenir.
  • süvariyi yeniden önemli bir unsur haline getiren, 17. yüzyılda yaşayan isveç kralı. 30 yıl savaşlarının en önemli komutanlarından biridir. kuzeyin aslanı, veya büyük gustavus olarak da bilinir. isveçliler'in kazandığı lützen muharebesinde ölmüş, isveç o zaferden sonra bir daha belini doğrultamamış ve kuzeydeki üstünlük yavaş yavaş rusya'ya kaymıştır.
  • isveç'in en büyük krallarından biri olmasının yanında, el kadar isveç ve müttefiki bir kaç kaypaklığın kitabını baştan yazmış alman prensi ile ne nüfus ne ekonomi açısından boy ölçüşemeyeceği kıta avrupasının hükümdarlarına kafa tutmasıyla "boyundan büyük işe kalkışmak" sözünün karşısına resmini koydurabilecek bir abidir. lützen'de ölmeseydi bile, isveç'in elindekilerle nereye kadar gidebileceği şüphelidir. olan gariban christina'sına olmuştur.

    ayrıca kendisi aslen ikinci gustav adolf olarak anılır. birinci gustav, kendisinin de mensubu olduğu vasa hanedanının kurucusu gustav eriksson'dur (diğer adıyla gustav vasa).

    edit: dur yav, yukarıda biraz bahsedilmiş ama, adamın yaptığı en önemli işi unutmuşuz: gustav adolf otuz yıl savaşlarında dünya askeri tarihine yön veren reformlar yapmıştır. ispanyol geleneğinin tercio'larının karşısına düzenli hatlar koymak ve hafif topçuyu tüfek hatlarına entegre ederek ateş ağırlığını arttırmak ve formasyon bozucu olarak kullanmak icraatları arasındadır. topçusu dillere destandır. süvari bir yana, topçusu topun savaş meydanında gelecekte sahip olacağı muazzam önemin habercisi, ilk gerçek sahra topçusu organizasyonudur. süvaride yaptığı devrimin özünde de, tercioların (pike and shot olarak anılan, bir mızrakçı karesi tarafından korunan arkebüziyerlerden oluşan ispanyol menşeili bir formasyondur) karşısında etkisiz kalan süvarinin "hücum et, düşmanın önünde dur, bir el ateş et, geri çekil, silahları doldur" şeklindeki alabildiğine anlamsız düzenini iptal etmesi ve süvariyi piyade hatları ile birlikte kullanıp piyadenin mızrakçıları traşlamasından sonra büyük oranda korumasız kalan arkebüziyerleri klasik kılıçlı ve mızraklı süvari hücumuyla imha etmek amacına yönlendirmesidir. bu arada not düşülmelidir ki, kendisinin süvarisi finlilerden oluşur, hakkapeliitta olarak anılır ve devrin en psikopat ekiplerinden biri olarak sayılırmış. katolik ordularının manyak süvarileri hırvatların bile bu buzlu diyarlardan kopup gelmiş, hristiyanlıkları bile daha ucu ucuna olan bu manyaklardan korktuğu ve "hakkaa paalle" (fince "doğrayın onları" gibi bir anlamı var öğrendiğim kadarıyla) savaş çığlıklarının kan dondurduğu anlatılır.
  • mühendis-kral
  • sarışın dev lakabıyla da anılan gustav ıı adolf çağının askeri stratejisini alt üst etmiştir. topların piyade ve süvarileri destekleyecek şekilde doğrudan kullanılması, tüfek kullananlar ile süvarilerin birlikte hareketi gibi taktikler ilk kez gustav ıı adolf tarafından otuz yıl savaşlarında kullanılmıştır. büyük bir stratejist olan kral, süvari hücumuna da yeniden canlandırmıştır. süvariler kılıçtan ziyade tabanca ile saldırmaya başlamışlardır. ayrıca daha önce 7 kilo olduğu için kullanışsız olan tüfekleri hafifleterek, kullanımının kolaylaştırması, fişeğin icadı ve topların hafif ve kullanışlı hale getirilmesi de gustav ıı adolf'un marifetleriydi.
  • ıı.adolf 30 yıl savaşlarının en büyük strajetik dehası olan ısveç kralidir. 1611 yılında tahta geçtiğinde devletini genişletmek için önce rusya ile antlaşma sağlamış baltık denizi kıyılarına kadar topraklarını genisletmistir,durmamış 1620'de polonya'ya savaş açmış 9 yıl suren savaşta doğu prusya'nin içlerine kadar inmiş hem de polonya ile ticari serbestlik kazanmıştır. 30 yıl savaşlarında protestan olması nedeniyle 1630 da almanya'ya (prusya) 13 bin askeri ile ilerlemistir. onu bu kadar populer yapan şey ise askeri taktik dehası ve cesur bir komutan olması idi. örnekler verecek olursak ıı.adolf süvariler ve topculari aynı anda savaşa sürüp topcularin geride kalmasını engellemiştir topçu birlikleri envanterini revize etmiş topları hafiflestirmis kullanilabilirligini arttırmıştır. piyadeleri kılıç yerine tüfek kullanırken az ve seçkin olmaları (kana susamış barbar) 30 yıl savaşlarında çoğu orduyu urkutmustur her başarılı kral gibi (genelleme yanlış olmaz) bir çok dil bilip sanat ve edebiyatla ilgilenmistir. ölümü 1632 yılında lutzen savaşında olmuştur. öldükten sonra tahta kızı christina geçmiştir.
  • civilization 5 oyununda müthiş bir savaş müziğine sahip olan isveç'in büyük kralı. 6 kasım 1632 tarihinde lutzen savaşı'nda henüz 37 yaşında iken hayatını kaybetmiştir.
  • kuzeyin aslanı.
    isveç kralı. 30 yıl savaşlarındaki başarılarından dolayı kuzeyin aslanı ünvanını almıştır. halkı için büyük biridir. reformist olması adını ve şanını geleceğe taşımaya yetmiştir.
  • böbürlenerek söylediği " ruslar baltık denizi'ne tek bir gemi bile indiremez" sözü sebebiyle rusya'nın ve deli petro'nun gaza geldiği 1700-1721 poltova'daki büyük kuzey savaşında, 1722'de baltık'taki başarıları kuzeydeki isveç üstünlüğünü sonlandırmış ve aynı yıl yapılan nystadt barışı ile rusya batı'daki deniz kuvvetleriyle doğrudan ticaret yapabilir duruma gelmiştir.
  • kullandığı ateş-gücü destekleyici saha formasyonları sebebiyle (barutun ve musketin ana silah olarak kullanılması) günümüzde hala takip ettiğimiz modern savaş doktrininin mucididir. gustavus adolphus, piyadelerini dikdörtgen şeklinde dizdirirdi ve onları musketlerini efektif bir şekilde kullanmaları için eğitirdi. kanatlara da topçu birliklerini yerleştirdi mi düşmana cehennemin kısa bi trailer'ını yayınlardı o dönemler. bu şekilde sayıca üstün olan katolik ligi ordularının neye uğradıklarına şaşırmalarına sebep olmuştur.

    ayrıca beyefendi miyoptu. 1632 yılında lützen'de kendi ordusuyla düşman ordularını karıştırması sonucu atıyla düşmanın üzerine hücum etmiş, ordusundan ayrı düşmüş ve bu vesileyle göğsüne 4 kurşun yemiş. sonra da savaş alanında hayatını kaybetmiş zaten. büyük adamdı vesselam. güç-çılgınlığı sosyopatlığı da varmış biraz, öyle diyenlerin yalancısıyım.
hesabın var mı? giriş yap