şükela:  tümü | bugün
  • amerika da calisma izni saglayan vize turu .
  • uzmanlik isteyen konularda abd de calismak isteyen kisiler icin gerekli olan vize turudur. detaylari da:

    bu vize kategorisi abd'de uzmanlik isteyen konuda yabanci eleman çalistirmak istyen abd'li isverenler içindir. h-1b vizesinin kabul edilmesi için yapilacak isin uamanlik gerektirdisini ve çalisacak kisinin de aranan tüm özelliklere haiz oldugunun belgelendirilmesi gerekmektedir.

    uzmanlik gerektiren is;

    1- çok ileri derecede uzmanlik gerektiren teorik ve pratik bilgi ve

    2- söz konusu is ile ilgili en az dört yillik üniversite mezuniyeti ve bunun abd'deki üniversitelerle denk sayilmasini arz eder. çalisacak pozisyonun ins'in (göçmenlik bürosu) koydusu uzmanlik gerektiren is standartlarina uymasi için çalisacak eleman asagidakilerden en az birine haiz oldugunu gösterebilmelidir.

    1- pozisyon için gereken en az dört yillik üniversite veya dengi mezunu olmasi

    2- çalisacak pozisyonun bir univeriste egitimi gerektirmesi veya ancak konusunda üniversite okumus sahsin bu isi yürütebilecek olmasi,

    3- is verenin yapilacak is için bir üniversite mezununu aramasinin genelde normal olmasi ya da

    4- konunun ancak üniversite mezunu veya üstü kisilerce icra edilebilecek kadar ayrintili bilgi gerektirmesi. üniversite mezuniyetindeki hassasiyet konuyla ilgili bilgi ve kabiliyetin göstergesi olusundan kaynaklanmaktadir.

    elemanin uygunlugu

    çalisacak elemanin h-1b vizesine uygun görülebilmesi için;

    1- pozisyon için gereken tam tesekküllü bir belgeye,

    2- sahsin abd veya dengi egitim veren yabanci üniversite mezunu olup abd'de söz konusu pozisyon için gereken asgari egitim görmüs oldusunu sergileyebilmesi,

    3- tamamlanmasi gereken üniversite ögreniminin dengini olustiracak bilgi, egitim ve tecrübeye sahip olmasi ve bunu ayni alandaki geçmis basari ve konuya özel görevleriyle kanitlayabilmesi gerekmektedir.

    ins genelde ünlü yabanci üniversiteleri abd'dekilerin dengi olarak kabul eder. mezun olunan okul sayet ünlü degilse okulun denklisi bagimsiz ve uzman yetkili tarafindan degerlendirmeye alinir.

    elemanin uzmanligi üniversite mezuniyeti seviyesinde sayilabilecek vasiflarla da ölçülebilir. kisinin bir konuda yaptisi uzun süreli çalismalar, aldisi onur belgeleri, yazdigi makale veya kitap buna örnek gösterilebilir.

    denklik ins'in koydusu bire üç kuraliyla da olusturabilir. bu, her üç yillik söz konusu is tecrübesinin eksik olan bir yil üniversite egitimine denk sayilmasi demektir. ancak sadece is tecrübesi bir master veya doktora egitimi gerektiren pozisyonu doldurmaya yeterli sayilamaz.

    kisinin dört yillik üniversite mezunu olmasi halinde master veya doktora gerektiren pozisyon için bes yillik is tecrübesi edinmis olmasi yeterli sayilabilir.

    uzatmalar

    h-1b vizesi üç yil sure icin verilebilir. gerekli sartlari yerine getiren h-1b'li sahis bu süreyi alti yila kadar uzatabilir. bunun disinda kisinin en az bir yillisina abd disina çikmasi halinde bir alti yil daha ülkede kalmayi sürdürebilir.
  • h1b in ins ten onaylanmis olmasi yeterli degildir, ne olursa olsun son imzayi ilgili ulkedeki konsolos atar, konsoloslar 11 eylul olaylarindan sonra sahsen sorumlu tutulduklarindan islerini cok siki tutmaktadirlar ve gideceginiz profesyonel mesleginizle ilgili hertur bilgiyi istemektedirler. konsolosluga giderken yaninizda;

    - portfolio (ozellikle uygulanmis projeler)
    - detayli referans mektuplari; onceden calistiginiz kisilerle neler yaptiginizi ve bundan nasil fayda sagladiklarini anlatan mektuplar.
    - isvereninizden gelen bir job description*
    - isyeriniz fazla bilinen biryer degilse, vergi kayitlari
    - eger konsolos isterse daha once calistiginiz yerden maas bordrolari ve vergi kayitlari, tecrubenizi ispatlamaniz istenebilir.
    - geri doneceginize dair belgeler; banka cuzdanlari, faturalar

    goturmeniz siddetle tavsiye olunur. ozellikle it sektoru gibi cok yaygin bir sektorde calismaya niyetli iseniz bunlar mutlaka gereklidir.
  • (bkz: i 797)
  • almayi kafaya koyan arkadaslar icin ucretinin acilimi su sekilde :

    iyi bir avukat ucreti : ~$2000 (+/- $500)
    gerekli belgeler ile ilgili posta ve gonderi ucreti : ~$50
    denklik belgesi ucreti : ~$400
    h1 basvuru ucreti : $130
    premium processing ucreti : $1000

    premium basvuru 15 gun icerisinde cevaplanir ...

    bir detay : h1 size verilmez, calistiginiz firmaya verilir, dolayisi ile eger is degistirirseniz tekrar basvurursunuz ... bir kerede bir suru h1 alabilirsiniz, ayni anda 10 firmada calisiyor iseniz 10 tane h1 alabilirsiniz ... isten atilirsaniz belli bir surede tekrar ise girip yenisini almaniz gerekir, yoksa ulkeden de atilabilirsiniz ...

    know it all, say it all ...
  • son kanunlar gereği, h1 sahibi kişi iş değiştirmek isterse yeni şirketin onu kabul ettiğine dair kağıdı bcise götürdüğü takdirde o gün içerisinde yeni işine başlayabilir, approval beklemek gerekmez.
  • su sekilde bir basvuru stratejisi izlenmesi oneriliyor uzmanlar tarafindan :
    - aralik sonu christmas donemi gibi basvurulur, paraya kiyilir, premium basvurulur. kesinlikle avukat kullanilir baska turlusu dusunulmez bile.
    - ocak sonu gibi h1 alinir.
    - subat basi gibi h1 kotasi dolacagi icin baska turlusu zaten ise yaramaz.
  • gecen yildan beri iyice zivanadan cikmis durumdadir bu vize icin olan basvuru prosedurleri..amerikan sirketleri genelde bu isleyisi bilmediklerinden bizim basimiz belaya girmesin gibi delirtici yorumlarla gelebilirler karsiniza..ayrica bu yilin kotasi da bir iki haftaya doluyomus..basvuranlara sabir ve keselerine bereket dilekleri dilememek elde degil....
  • master ve doktora dereceli, konusunda yetkin yabancilara abd icinde calisabilmek icin verilen vize turu.
    ayrica, 1 ekim 2004'den beri abd tarafindan basvurulari bile kabul edilmeyen vize turu.
    ntv.msnbc.com'daki asagidaki habere gore bu vizeyi yeniden uygulamaya sokacak amerikan yonetimi bunun icin yeni duzenlemeler dusunuyormus.
    http://www.ntvmsnbc.com/news/297564.asp?0m=n13v

    abd'deki doktoralilarin yarisindan fazlasinin yabanci oldugu dusunuldugunde, bu vizeyi bir sekilde serbest birakmak zorunda olan abd yonetimi, bir yandan da yeni somuru yontemlerinde gec kalmayacaktir.