• (bkz: #66001389)

    ulan sanki h1b de sadece silikon vadisindeki top 5 sirketin verdigi bir vize. herkes uzman olmus. ben de olayim.

    h1b'ye gelen bu regulasyonda h1b ile amerika'da post-doc/assistant profluk yapan doktorali bilimadamlarinin ne olacagi muallakta. normalde bu adamlar h1b kotalarindan muaf, ama 130binlik maas gereksiniminden muaf olup olmadiklari belli degil biiiiiiir.

    bunun sonucunda amerikan universitelerinde dogru duzgun yabanci arastirmaci olmayacak, konferanslar baska ulkelere tasinacak. cok degil 3-4 yil icinde amerika'ya genc, yetenekli, hevesli bilim adami gocu cok buyuk bir balta yiyecek. universitelerde ne asistanlik yapacak ne grant yazacak adam kalmayacak haberiniz yok bu ikiiiiiii. (hatta andrew ng yakin zamanda boyle bir hamle yapacaklarini ve konferanslari tasiyacaklarini soyled).

    bu bahsedilen sirketlerdeki inavosyonun cok buyuk bir kismi akademiden ozel sektore gecen insanlarin katkilari ile oluyor. amerika'da inovosyon durursa ve atiyorum bu kanada ve avrupa'ya kayarsa, bu sirketlerin ne bok olacagi belli degil. ana ofislerini avrupa'ya tasisalar bile simdiki permanent resident ve citizen olan calisanlarini tutup avrupa'ya tasiyamayacaklari icin sirketler bolunecek, bu da productivity'i sikip atacak uuuuuuc.

    amerika'da h1b ile calismak sadece 5 tane silikon vadisi sirketinde calismak degil. biyoloji, kimya uzmani olup drug design islerinde, mesela michigan'da 80-90bin dolara calisan cok degerli gocmenler var. onlar gote gelme durumu ile karsi karsiya. reisin dedigi gibi dunya 5'ten buyuk gencler, etrafiniz silikon vadisi ile sarili diye herkes silikon vadisinde calismak zorunda sanmayin. saka bir yana, bunun practitioner hekimi var, amerika'nin metropol olmayan bir kasabasinda baslangic maasi 100bin dolar. o doktorlar ne bok yiyecek? havadan yuzde otuz zam mi alacak yoksa isini mi kaybedecek? o insanlara kim bakacak? doooort.
  • 1996 yilinda, new york'ta optional practical training izniyle yaklasik 3 aydir staj yaptigim reklam ajansi tarafindan alinmaya calisan vizedir. ilk basvurumda reddedilmistim. nedeni de, mesleki egitim olarak antropolog olmam, ve reklam ajansinda antropologlarin calismadigi saviydi. cevaben, 1000 kusur sayfalik bir appeal dosyasiyla, avukati ekarte edip kendim tekrar basvurmustum.

    basvuru dosyasinin teslim alindiginin ikinci gununde, kabul karari verilmisti.

    1000 kusur sayfalik dosyayi iki gunde okudularsa, helal olsun. okumadilarsa da, 'lan bu kadar sey toplamis, vardir bu bildigi' veya, 'salla ya, kim okuycak simdi sunu' seklinde bir tepki verdiklerini tahmin ediyorum.
  • hindistan halkinin hayat amaci, umudu, davasi, yasam sekli. bu vizeyi alanlarin cogu hintlidir. bu vizeye sponsor olan buyuk capli sirketler disindaki yuzlerce kucuk olcekli, buyuk sirketlere sozlesmeli isci saglayan sirketlerin buyuk cogu hint sirketidir. surekli bu vize hakkinda konusan, dusunen, nasil alinacagini, transfer edilecegini, bitis suresini, green card'a gecis amacini dusunen kisiler de hintlidir. yani bu vize bana abd calisma vizesinden cok, hindistan vizesini hatirlatiyor.
  • bilisim sektoru icin konusacagim.

    evvelsi gun arastirirken birkac forumda h-1b ile ucuza razi olup gelen hintlilere acayip bir kin besleyen muazzam bir kitleyle karsilastim. 30-40 yillik tecrubesine ragmen isinden cikartilan bilisimcilerin yazdiklarini gordum. tabii burada ne kadar up-to-date olduklarindan bahsetmiyor hicbiri. tek argumanlari bilmemkac yillik tecrubeleri..

    fakat 65k'den 110k'e cikmasi halinde bosalacak is gucunu kapatabilecek amerikali var mi, bir diger sorun da bu. kanimca h-1b'li kisi kadar calistiramayacaklar.

    h-1b'nin yani sira, yanlis hatirlamiyorsam h-4 icin de duzenleme yapmak istiyorlardi. h-4, h-1b'li kisinin esine verilen calisma izni. yamulmuyorsam bu da obama'nin yaptigi iyi islerden biri. bu izin sayesinde calisarak koca bir ev gecindiren aileler var. o izni tamamen kaldirmak istiyorlar. o zaman o koca evde sadece h1-b'li kisi calisiyor olacak. insanlar zorla sefalete suruklenecek. neden? washington'da bir grup subyanci redneck sonradan gormeler oyle istediler diye.

    su an h-1b basvurumun yapilmasini bekliyorum. girdigim pozisyona 2 yildir adam begenememisler. ote yandan bu pozisyona 110k da veremezler, zira director bile o kadar almiyordur tahminen. bu duzenleme gecerse benim ustumu ciz. ekipte baska biri daha h-1b'li. kocasinin uzerinden oturum alana kadar o da isinden olma riskiyle karsi karsiya. su an universitenin cok onemli sistemleri uzerinde calisan biri fakat universite istese de tutamaz zira oturum basvurusunu sadece tenure track profesorler icin yapiyorlar. ne olacak onun yaptigi is baskasina kalacak. o baskasi da o sistemler uzerinde hic calismamis biri. is taniminda bile yok. haril haril adam aramaya baslayacaklar yine. amerikali begenmeyecek o parayi, cunku disarida en sikindirik web dev pozisyonlari 80-90k artik.

    salaklar farkinda degiller, devlette veya devlete bagli kurumlarda h1-b ile calisanlarin 110k alt limiti sebebiyle isten cikmalariyla olusacak boslugu doldururken;

    1) ayni performansta calisacak adam kolay bulamayacaklar,
    2) muhtemelen daha cok maas verip yillik butcelerini yukseltmek zorunda kalacaklar.

    neticede daha cok kamu $$$$'si daha az is yapacak amerikaliya gidecek.

    cunku isinden olma ve ulkeden ayrilma korkusuyla calisan bir h1-b'li kadar hicbir amerikali ayni paraya calismaz. (teknik olarak yeterli adamin zaten korkacak bir seyi yoktur.) daha lame profesyonellere kalacak.

    washington'dakiler dunyadan bihaber kafalarina gore salliyorlar. bu 110k meselesi gecer ve uygulamaya girerse, bunu net neutrality'nin sici$iyla birlikte pekistirdigimizde abd onumuzdeki 10 yilda bilisim teknolojilerinden edindigi gucu yavas yavas kendi eliyle itmeye baslayacak.

    ford pickup'ina confederate bayragi takip gezen amerikan comari da bunu alkislayacak; cunku o zaten hep $50'lik internet kullaniyor.
  • bize amerikayi sadece california'dan ibaret zanneden ne kadar cok yazar oldugunu gosteren vize turu. ustune ustluk bu ulkede sadece microsoft, apple, amazon, facebook ve google gibi sirketler it sektorunde calisiyor saniyorlar. herkesin de 6-7 yillik deneyimi ve doktorasi var galiba.
  • sozlukte bilgi kirliligine katkida bulunan vizedir.

    vizenin asli amaci amerika'da bulunamayan kalifiye elemanlarin ise alimidir. gelin gorun ki su anda 85,000 kisilik kotanin 15,000'den azi bu amacla kullanilmaktadir. gerisi "outsourcing" denilen bildigin beyaz yakaliya fiyat kirma sistemine yonelik bir loophole abuse'dur. gorselli kaynak

    bir baska bilgi kirliligi de kalifiye eleman icin 130 bin dolarin cok maas oldugu yonundeki yanilgi.

    yukarida california eyaleti ornek verilmis, '130 bini google facebook falan anca verir bir phd'liye' denilmis. oncelikle bunu curutelim. google, facebook vb sirketlerde doktorayi yeni bitirmis yeni yetme level-4 olarak ise alinir. level-4'un ortalama geliri ise 125-140 bin maas + %15 yillik bonus + 120-160 bin dolar 4 yillik hisse + sign-in bonus vs derken cok rahat 200 bin civarlarina ulasir. benim cevremde doktorasini bitirir bitirmez 220 bin dolar gelirle baslayan insan var. burada en onemli nokta bu gelir maddelerinin hepsinin degisiklige acik olmasidir. misal facebook cok rahat 125 bin maas + 50 binlik hisse olarak verdigi offer'i 150 bin maas + 25 binlik hisseye cevirebilir h1b ile ise alacagi insanlar icin. bakin bunlar sadece level-4 eleman alinimi, level 4 dediginiz oyle ahim sahim qualification gerektiren bir pozisyon bile degil.

    simdi daha dusuk seviyelere gelecek olursak, (silikon vadisi icin konusuyorum ama ulkenin geri kalani da muhtemelen buna yakindir) basarili bir start-up level 4 ve uzeri bir calisana cok rahat 150 bin dolar maas verebilir. zira turkiye'nin aksine startuplara burada seed/series-a/series-b esnasinda oluk oluk para akmaktadir. hatta genel itibariyle daha az hisse daha cok maas verme yanlisidir startup'lar.
    '130 bin maas sarti ile 1000 kisi zor alir denilmis'. ben konusmuyorum sirf sayilar konussun dersek, link'te de gorulebilecegi uzere sirf google/microsoft/amazon/apple tek baslarina 14 bini askin kisiyi zaten bu sartlarda h1b ile almis gecen sene (ki bu sadece alabildikleri, bu sirketler toplamda 27 binden fazla h1b basvurusu yapti sirf gecen sene, sadece 14 bini lotoyu tutturabildi). kaldi ki bu 85,000'lik kota illa ki dolacak diye bir kaide de yok. eger o kadar kalife insan ihtiyaci yoksa yurtdisindan gelmek zorunda olan, o kadar insan almaya da gerek yok.

    tanim: benim de faydalandigim vize turudur.

    dipnot & edit: dependent employer tanimini okumadan yorum yapmayin gozunuzu seveyim, alin size bir okuma daha. ha bir de 'ad hominem' ile mesaj yollu ile satasmayin. yazdiklarimin kaynaklari entry'de mevcut, sirf begenmiyorsunuz diye fact'ler degismiyor.
  • almayi kafaya koyan arkadaslar icin ucretinin acilimi su sekilde :

    iyi bir avukat ucreti : ~$2000 (+/- $500)
    gerekli belgeler ile ilgili posta ve gonderi ucreti : ~$50
    denklik belgesi ucreti : ~$400
    h1 basvuru ucreti : $130
    premium processing ucreti : $1000

    premium basvuru 15 gun icerisinde cevaplanir ...

    bir detay : h1 size verilmez, calistiginiz firmaya verilir, dolayisi ile eger is degistirirseniz tekrar basvurursunuz ... bir kerede bir suru h1 alabilirsiniz, ayni anda 10 firmada calisiyor iseniz 10 tane h1 alabilirsiniz ... isten atilirsaniz belli bir surede tekrar ise girip yenisini almaniz gerekir, yoksa ulkeden de atilabilirsiniz ...

    know it all, say it all ...
  • uzmanlik isteyen konularda abd de calismak isteyen kisiler icin gerekli olan vize turudur. detaylari da:

    bu vize kategorisi abd'de uzmanlik isteyen konuda yabanci eleman çalistirmak istyen abd'li isverenler içindir. h-1b vizesinin kabul edilmesi için yapilacak isin uamanlik gerektirdisini ve çalisacak kisinin de aranan tüm özelliklere haiz oldugunun belgelendirilmesi gerekmektedir.

    uzmanlik gerektiren is;

    1- çok ileri derecede uzmanlik gerektiren teorik ve pratik bilgi ve

    2- söz konusu is ile ilgili en az dört yillik üniversite mezuniyeti ve bunun abd'deki üniversitelerle denk sayilmasini arz eder. çalisacak pozisyonun ins'in (göçmenlik bürosu) koydusu uzmanlik gerektiren is standartlarina uymasi için çalisacak eleman asagidakilerden en az birine haiz oldugunu gösterebilmelidir.

    1- pozisyon için gereken en az dört yillik üniversite veya dengi mezunu olmasi

    2- çalisacak pozisyonun bir univeriste egitimi gerektirmesi veya ancak konusunda üniversite okumus sahsin bu isi yürütebilecek olmasi,

    3- is verenin yapilacak is için bir üniversite mezununu aramasinin genelde normal olmasi ya da

    4- konunun ancak üniversite mezunu veya üstü kisilerce icra edilebilecek kadar ayrintili bilgi gerektirmesi. üniversite mezuniyetindeki hassasiyet konuyla ilgili bilgi ve kabiliyetin göstergesi olusundan kaynaklanmaktadir.

    elemanin uygunlugu

    çalisacak elemanin h-1b vizesine uygun görülebilmesi için;

    1- pozisyon için gereken tam tesekküllü bir belgeye,

    2- sahsin abd veya dengi egitim veren yabanci üniversite mezunu olup abd'de söz konusu pozisyon için gereken asgari egitim görmüs oldusunu sergileyebilmesi,

    3- tamamlanmasi gereken üniversite ögreniminin dengini olustiracak bilgi, egitim ve tecrübeye sahip olmasi ve bunu ayni alandaki geçmis basari ve konuya özel görevleriyle kanitlayabilmesi gerekmektedir.

    ins genelde ünlü yabanci üniversiteleri abd'dekilerin dengi olarak kabul eder. mezun olunan okul sayet ünlü degilse okulun denklisi bagimsiz ve uzman yetkili tarafindan degerlendirmeye alinir.

    elemanin uzmanligi üniversite mezuniyeti seviyesinde sayilabilecek vasiflarla da ölçülebilir. kisinin bir konuda yaptisi uzun süreli çalismalar, aldisi onur belgeleri, yazdigi makale veya kitap buna örnek gösterilebilir.

    denklik ins'in koydusu bire üç kuraliyla da olusturabilir. bu, her üç yillik söz konusu is tecrübesinin eksik olan bir yil üniversite egitimine denk sayilmasi demektir. ancak sadece is tecrübesi bir master veya doktora egitimi gerektiren pozisyonu doldurmaya yeterli sayilamaz.

    kisinin dört yillik üniversite mezunu olmasi halinde master veya doktora gerektiren pozisyon için bes yillik is tecrübesi edinmis olmasi yeterli sayilabilir.

    uzatmalar

    h-1b vizesi üç yil sure icin verilebilir. gerekli sartlari yerine getiren h-1b'li sahis bu süreyi alti yila kadar uzatabilir. bunun disinda kisinin en az bir yillisina abd disina çikmasi halinde bir alti yil daha ülkede kalmayi sürdürebilir.
  • (bkz: michio kaku) 'ya gore amerikanin gizli silahi olan dahi vizesi. abd bu vizeyle dunyanin butun beyinlerini miknatis gibi cekiyor. abd'deki doktora adaylarinin yuzde ellisi yabanci ulke dogumlu.
  • an itibariyle kazandığımı öğrendiğim vize türüdür. böyle bir şey olabilir mi yahu :) :)

    1 nisan’da açıklanacak diye beklediğim sürpriz bir şekilde 2 gün önce açıklanan vize. 5 senelik amerika macerama kısmetse bir 6 sene daha ekletecek olan vize türüdür. ayy sevinçliyim yahuuu

    edit: durumla ilgili bir güncelleme yapayım avukat evrakları gönderdi. baya baya kazanmışım :) o inanamama hali şoktanmış sanırım. darısı isteyen herkesin başına.

    yeni edit: vizemin kabul edildiğini bugün öğrendim. tarih 17 ağustos 2022 herkese benden çay. entry şok haliyle yazıldığı gibi bu yeni editte sevinç çığlıkları eşliğinde yazılıyor tey tey tey :) 5 senedir süren emekler sonunda karşılığını buldu :)
hesabın var mı? giriş yap