• akrabalarımdan birinin yakalandığı hastalık daha doğrusu illet demeliyim.
    ameliyatla sorunlu bölge temizlendi, düzenli tetkikler yapılmaya devam edildi.
    bir ay önceki tahlilde hiç bir şey yokken aniden beyine sıçrayarak onlarca tümör oluşmasına neden oldu. ardından radyoterapi, kemoterapi, sonra beyinde ödem, şu an durumu giderek kötüleşiyor, akciğer ve karaciğere de minik metastazlar yapmış üstelik. hayat çok boktan, anın kıymetinin bilmek de bu yüzden önemli. bir günde tüm hayatınız elinizden alınabiliyor, berbat bir durum içine giriyorsunuz, aileniz ve sevdikleriniz perişan oluyor.
    acil şifa dileklerinize ve olumlu enerjilerinize ihtiyacımız var.
    mucizelere inanmak istiyorum.
    edit. mucize falan kalmadi.
    son evreye girmiş...
  • p16 mutasyonları da sebep olabilir.
  • güneş ışığı bir risk faktörü.(sadece merkel hc'li ca için risk oluşturmaz deri kanserleri içinde)

    hist.olarak iki tür büyüme gösterir:
    1-vertikal(dikine)büyüme:nodüler melanom

    2-radyal büyüme:lentigo maligna,akral lentiginöz,yüzeyel yayılan tipi.

    en önemli klinik prog.göstergesi vertikal yayılım derecesidir.

    1-yüzeyel yayılan melanom:en sık görülen tip

    2-lentigo maligna:en iyi prognozlu.in-situ metastaz yapmaz.

    3-akral lentiginöz:zencilerde sık.prog.kötü.hem radyal hem vertikal yayılır.
    en az görülen tiptir. avuç içi ve ayak tabanına yerleşebilir.

    4-nodüler melanom:en kötü prognozlu.vertikal büyür.

    breslow indeksi vardır.kalınlığa göre prognozu belirler.

    clark evreleme sistemi vardır.5 aşamalıdır.ve dermo-epitelyal(yani papillo-retiküler) sınırda ise evre 3'tür.papillerde ise evre 2 retikülerde ise evre 4'tür.
  • yıllardır hakkında yazılanları okumaktan köşe bucak kaçtığım hastalık.

    17 yaşımda vücudumdan zorla temizlenen saçaklanmış bir versiyonundan sonra yılda bir defa kontrole gidip her seferinde üçer beşer neşteri yememi müteakiben, en son 4 sene önce kontrole gittim cilt doktoruna. neden, çünkü varolması ihtimalini yok saymak, düşünmemek, vücudumda taşıdığım saatli bombalarla yüzleşmekten çok daha kolay.

    ta ki manyak bir tanesi kendi kendine abuk sabuk triplere girene, gösterilen plastik cerrah arkadaşın da, hemen gidiyorsun, acil gösteriyorsun bunları diye dermatoloji uzmanına tıpışlayana kadar.

    olmayacam lan. 17 yaşında da olmadım, şimdi de olmayacam. her yerim delik deşik olsa da çatır çutur kestirip aldırıcam bütün benleri.

    1. evrede yakalanmadığı takdirde sağ kalım oranları düşük diyorlar.

    uyuyamıyorum.
  • rutin dermaskopide yanlış negatiflik oranı deneyimli dermatologlarda bile %5 civarında olduğundan, genellikle şüpheli herşeyi eksize ettirme eğilimi oldu.

    gerçekten risk almaya gelmeyen tümörlerden. özellikle 0.5cm den küçük denovo instu lezyonlar çok benli bireylerde gözden kaçabiliyor. bu yüzden sadece dermatoskopik değil, gross fotografik kontrol de gerekli.
  • bir kaç ay önce sevgili eniştemi kaybettiğim hastalık. burada yazılanlar gibi küçük bir benle başlayıp devasa bir kansere dönüştü ve aldı bizden onu. kafasının arkasında çıkan bir benin duşta kanaması sonrası doktora gidiyor eniştem ve patoloji sonrasında kanser teşhisi konuluyor. 3. evre denildi en başta sonra cerrahpaşaya tedavi için gittiler. ama biliyorsunuz devlet bir tedavi randevusunu bile 2 ay sonrasına veriyor. orada kaybedilen 6 ay belki de onun yaşamını kaybetmesine neden oldu. orada 1 ameliyat olduktan sonra kafasından sol omzuna kadar olan kanser hücreleri temizlendi ancak o kadar hızlı yayıldı ki aşağıya doğru hızla gitti. sonra anadolu sağlık merkezin de bir doktor bulduk. çok yardımcı oldu ama orada da 2 ameliyat geçirdi. bu süreç tam 5 yıl sürdü ve 43 yaşında hayata veda etti. küçük bir benin neden olduğu olaylara bakın. bu illetin erken teşhisi ve size bakacak olan doktorun bilgisi çok önemli. bitti derken tekrar başlayan bir hastalık. allah kimseye göstermesin
  • direk çıkabileceği gibi, displastik nevus ve konjenital nevüs'ten de gelişebilir.

    en önemli prognostik belirleyicisi de vertikal derinliktir.

    abcde kuralı vardır. bu da kanser olma ihtimalini gösterir bir ben'in.

    a: asimetri( ortadan ikiye böldüğümüzde parçaların asimetrik olması)

    b: border( sınırlarının düzensiz olması)

    c: color(içinde renk farklılıkları olması )

    d: diameter( lezyonun boyutunun hızla büyümesi)

    e: evolution( değişim göstermesi)

    bu hastalığın bir çok tipi vardır. ama en kötü prognozlu(gidişatlı) olan tipi nodlüler malign melanom'dur. genelde gövdede yerleşir. radyal(enine) büyümez vertikal(dikine) büyür.

    malign melanom'un evrelemesi:

    clark evrelemesini kullanırız.

    evre1: epidermiste

    evre2: papiller dermiste.

    evre3:papiller dermis-retiküler dermis sınırındadır.yani papiller dermisi tam doldurmuş.

    evre4: retiküler dermiste.

    evre5: subkutan yağ dokusuya invaze.
  • küçük bir siyah noktayla başlayan hikayem. ilk zamanlar sol elimde yeni bir ben belirdiginde ne kadar da güzel duruyor hissi vermişti. yillar gectikce rengi ve şekli degismeye basladi. degisim hizliydi; büyüyor, derinlik kazaniyordu. malign melanomayi üç yil duymus olmama ragmen umursamaz bir tavirla bir siyah nokta en fazla ne sonuc dogurabilir demiştim.
  • genç erkeklerde en sık sırtın üst tarafına yerleştiği için kişi farketmez, genç kadınlarda bacaklarda yerleşimi fazla olduğundan kadınlar erken farkeder. yani prognoz kadınlarda daha iyidir.

    6mm’den büyük nevüsler risk taşır. diğer pigmente lezyonlardan farklı bir lezyona sahip lezyon malignite açısından şüphelidir.

    risk faktörleri arasında güneşe kronik maruziyet, açık tenli olmak, yetişkinde 100’den fazla, çocukta 50’den fazla nevüs olmasıdır önemlidir.

    lezyonun görünümünde risk faktörü oluşturan özellikler a(asimetrik) b(borders) c(color variegation) d(diameter) e( evolving over time) kriterleri olarak kısaltılır.

    ancak daha önemli olan özellikle braf gen mutasyonu başta olmak üzere p16, braf ve mc1r gen mutasyonlarıdır.

    süperfisyal yayılan tipi en yaygın tipidir. yanlara yayıldığı için prognozu iyidir.

    çünkü malign melanomda en önemli prognoz göstergesi invazyon derinliğidir.

    ikinci sıklıkla görülen tipi olan nodüler tipi en kötü prognoza sahip olanıdır. sadece dikine büyür.

    akral lentiginöz melanom da koyu tenli insanların malign melanomudur. en sık ayak tabanında görülür. güneşle ilişkili değildir.

    evrelemede breslow, clark ve tnm evreleme sistemleri kronolojik olarak kullanılmıştır. güncel yaklaşım tnm evreleme yöntemidir. klasik tnm evrelemelerinden farklı bir kaç özelliği vardır.

    dermisin retükülosit tabakası, derinin en sağlam tabakası olduğu için malign melanomun ilerleyişinde en önemli koruyucu faktördür.
  • 0.73 mm clark 1 ve ulserasyonsuz atlattıgım geçen 10 yılın ardından erken teşhis hayat kurtarır yoksa ölüm oranı çok yüksektir . diğer kanser türleri erken teşhiste beslenme dışında gündelik hayatınızı ne kadar etkiler çok bilinmese de bu erken teşhis geçse de 10 15 yıl sonra da tekrarlanabilir bunun için her sabah çıkmadan güneş kremi sürülür, şort yerine pantalon tercih edilir , sizin için deniz kum güneş anlam ifade etmez akşam 5 den sonra +50 faktör ile 15 dakika maksimum yuzulur, pencere kenarında artık oturmamaniz gerekir kısaca güneşten kaçmaniz gerekir güneş her yerde olduğundan ömür boyu kacacaksiniz, kremsiz çıkılan her gün küfür edilir pişmanlık duyulur.
hesabın var mı? giriş yap