• borclarin odenmemesi durumunda borc karsiligi mallariniza el konulmasi yasal islemi..
  • ve fakat kiyafetleriniz, saatiniz (kolunuzdaki) vb. gibi kisisel esyalariniz haciz kapsami disindadir. (aklinizda olsun hani belli olmaz ne zaman lazim olacagi)
  • (bkz: hicaz)
  • bir borcun ödenmemesi ve bazı durumlarda da ödenmemesi olasılığına binaen şahısların devlet gücünden yararlanarak borçlu şahsın paraya çevrilebilir mal veya haklarına elkoyması durumudur.bu mallar satılarak paraya çevrilir ve genellikle çok ucuza satılır hiç kimseye para kalmaz .
  • limanda bulunan gemilerin baglama halatlarindan farelerin gemiye cikisina engel olmak icin kullanilan balgama halatlari uzerindeki dairemsi engelin adi.

    (bkz: gemiyi once fareler terkeder)
    (bkz: farelerden muafiyet belgesi)
  • çoğunlukla berbat bir ruh hali getirisi ile sınırlı kalan anlamsız vaka.
  • maasa da uygulanabilen birsey olmasina ragmen maasinizin tamamina degil, bir kismina uygulanabilir. ornegin emeklilerin tek gecim kaynaklarinin emekli maasi olmasi durumunda emekli maaslari haczedilemez. zira kanuna gore kisinin maasindan yasamasi icin gerekli kaynak kenara ayrildiktan sonra kalan miktara uygulanabilir.

    edit: haczedilemeyen emekli maaşı ssk maaşıdır. ancak şöyle bir durum söz konusudur; merciler re'sen hacze engel olmazlar; sizin ancak başvurunuzla haciz işlemi iptal edilir. *
  • borçlu adına kayıtlı gayrımenkul mallar da kayden haczedilebilir. ancak borçlunun ikamet ettiği tek mesken nitelikli gayrimenkulün haczi durumunda belli şartlarla meskeniyet iddiasi ileri sürülerek ,mahkeme karariyla satiş önlenebilir.
  • elektronik esyalarin hayde hoppa diye elinizden goturulmesidir. calan kapiyi actiginizda karsinizda tanimadiginiz bir adami/kadini gormeniz onlarin evinize girmesine hayir diyememenizdir. kendi basiniza gelse eh diyip gecebileceginiz ama caninizdan cok sevdiklerinizin basina geldiginde onlar gormesin diye baska baska odalarda aglamanizdir. ne parcalar calmis bir synthesizer'in, ne oyunlar oynamis bir bilgisayarin kisacasi ne kadar da cok sey gormus gecirmis cocuklugunuzun goturulusunu izlemenizdir.
  • öncelikle (bkz: haciz kasari olmak)

    hayatta herkesin farklı konularda birikimleri, tecrübeleri vardır. kimsenin haczedilmek konusunda tecrübeli olması gerekmez. bir şekilde başa gelirse o kadar da panik yapmayı gerektirmez.

    haciz eve yada işyerine yada sahip olunan gayrimenküle ödenmemiş borçlardan dolayı gelir. bu borçlar (kredi kartı, vergi cezası, şirket alacağı, tazminat vb.) dolayısı ile gelebilir.

    haciz memuru ile girilen ilk diyalog çok önemlidir. karşı tarafın toy ve ödlek olduğunu anlayan memur iyice üstünüze çıkabilir. buna imkan vermeyiniz. eve yada işyerine gelen bir misafir gibi karşılayınız, çay kahve ikram ediniz, konu hakkında bilgiyi ondan alınız, sanki hicbirsey bilmiyormuşsunuz gibi bir süre konuşunuz. unutmayınız sonuçta sizi ne hapse atabilir , ne sizi alıkoyabilir nede yatağınızı alabilir.

    burda borcun miktarı önem taşıyor.

    ufak borç
    sanıldığı gibi yüksek miktar borç değil ufak miktar borçlar sorun yaratır. evinizi, özel eşyalarınızı karıştırma hakkına sahip olmadığından takı ve mücevherlerinize erişemez. televizyon, bilgisayar, beyaz eşya gibi ikinci el değeri çok düşük eşyaları götürme ihtimali vardır. eğer borcunuz bu mertebelerde ise 500-2000ytl o zaman bu eşyalara elveda deme ihtimaliniz vardır. bu tarz borçların bir tarafınız sıkışınca temin edilebileceğini varsayıyoruz, yada avukat ile taksitlendirme pazarlığı yapabilirsiniz. unutmayan gelenlerin amacı nakit tahsilattır, kimse ikinci el eşyaları nakledip yediemin e teslim edip aylar sonra satmakla uğraşmak istemez. bu tarz borçlarda borcunuzun %10unu orda ödeyerek taksitlendirme yapabilirsiniz.

    büyük borç
    genelde şirket yada şirket sahibine ait vergi borçlarıdır. bankalar yada büyük işletmelerin avukatları tarafından yapılır. amaçları tamamen göz korkutmaktır. evinizdeki eşyalar ile borcu kapatma ihtimalleri olmadığını zaten yola çıkmadan bilirler. bu kişilerle konuşurken acıtasyon yapmak faydalı olur. uzun süre vaktinizi almazlar. evdeki eşyaları not alıp sizi bu eşyalara ait yediemin tahsis edip gitme ihtimalleri vardır. burda eşyalar hakkında detaylı bilgi vermemeye çalışın. 84 ekran sony televizyon yerine "televizyon", toshiba qosmio notebook yerine "ufak bilgisayar" yazdırmak ileride bu eşyaları başka ucuz versiyonları ile değiştirmenizde çok işinize yarayacaktır.

    genel olarak haciz gelmesi ile ilgili bilgi verdikten sonra haciz gelmeden önce neler yapılabileceğine bir göz atalım.

    borç sahibinden boşanma (bkz: sahte boşanma) , avukat yardımı ile borca sürekli itiraz, ülkeden kaçma, evdeki eşyaların borçluya ait olmadığını fatura yolu ile belgeleme.

    ayrıca (bkz: ipotek)

    yukarıdaki bilgiler tamamen hayal ürünüdür, bir gün rüyada görülmüş ve aktarılmıştır.

    borcunuz var yada haciz gelecek diye uykusuz geceler geçirmeye, hayatı kendinize zindan etmeye gerek yoktur. bazen işler rast gitmez, günde 24 saat çalışmanıza rağmen gelir biri düğmeye basar, anayasa fırlatır, evrak hasıraltı eder, paket açar, ortada kalırsınız. önemli olan pes etmemektir.
hesabın var mı? giriş yap