• bende tam şu karikatürdeki izlenimi oluşturan navigasyon mesajı. araba kullanmıyorum ama arkadaşla/taksiyle bir yere giderken bu mesajı durduğumda tam da karikatürdeki insanlar gibi oluyorum. araç kullansam otobanda stop ederim herhalde (yer yön duygusu olan insanım, asla kaybolmam. sadece navigasyonda garip geliyor).

    abla sanıyor ki bize yön öğretiyorlar. bizim için yön "yüz metre ilerle, köşeden u dönüşü yap, benzinciyi geç, falanca binanın arkasındaki yer, kimse sorsan gösterir" şeklinde filan geçer. öyle kuzeye git, doğu yönünde ilerle, güneye kay olmaz bizde. olsa da sâkil durur biz yönle tarif etmeyiz gideceğimiz yeri.

    amerikalılarda çok güzel duruyor bak. adam newyork'tan taşınacaktır ve arkadaşı "nereye gidiyorsun?" diye sorar. o da "güneye" der. müthiş havalı bir sözdür. koskoca abd, güneyi git git bitmez zaten ama bizde tutmaz bu. il, ilçe gibi tam bir lokasyon söyleyeceksin.

    daha gerçekçi yönlendirme mesajları bekliyoruz. navigasyonu takip eden kimsenin aklına yön geldiğini zannetmiyorum ben.
  • amerikan filmlerinde hep şaşırtıcı bulduğum yol tarifidir. bütün amerikalılar cebinde pusulayla mı geziyor dedirtir. ya da o kadar outdoor insanı ki hepsi, müthiş gelişmiş bir yön duyguları var.

    bizim toplumda bilinen yön ancak kıble. ben onun dışında yönleri öyle bir anda gösterebilen kimseyi görmedim.
hesabın var mı? giriş yap