• hafızamız kodlama, depolama ve geri çağırma süreçlerinden oluşuyor.. ilk aşama olan kodlama, bilginin bellekte bir temsile dönüşme sürecidir.. kodlamayla beynimizde depolanan bilginin geri çağırma süreci, 'hatırlama' dediğimiz kavramdır.. kodlamanın uygun yapılamaması, geri çağırmadaki eksiklik veya hata, 'unutma' meydana getirir.. kodlama ve geri çağırmanın doğru şekilde gerçekleşmesi, insanların unutmaması gereken şeyleri hatırlamasına yardımcı olur.. aynı zamanda, bilgilerin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarılıp orada tutulması da gerekir..
    ..
    hafıza sarayı tekniğinin temeli bilgileri belli sembollere kodlayıp hafızanızdaki sarayda bir yere yerleştirmektir.. hafıza, geliştirilebilir bir şey olduğu için her insanın bir hafıza sarayı yaratması mümkün..
    1. aşama: sarayınızı seçin..
    bu tekniğe hafıza sarayı denmesinin sebebi sarayların çok odalı, gösterişli ve detayları olan bir yapıya sahip olması.. zihnimizde yarattığımız mekânın, geniş, detayları olsun ki daha çok bilgiyi kodlayabilelim.. mekânın neresi olacağı tamamen kişinin kendi tercihidir.. büyüdüğünüz veya yaşadığınız ev, evinizin bulunduğu sokak, ofisiniz, okulunuzun kütüphanesi, iş yeriniz ve eviniz arasındaki yol, vb olabilir.. hafıza sarayı oluşturulurken görselleştirme tekniği kullanılır.. görselleştirmeyi tek bir görüntü karesi şeklinde yapmamakta fayda var.. mekânın her açıdan görüntüsü, perspektifleri, farklı rotaları izlerken karşınıza nelerin çıkacağını bilmeniz mekânın görselleştirilmesi için önemli özelliklerdir.. bu şekilde mekânın zihinde canlandırılması kolaylaşır ve sarayınızda daha iyi bir keşfe çıkabilirsiniz..
    2. aşama: sarayınızı iyi tanıyın..
    sarayınızı belirledikten sonraki adım, mekânı en küçük ayrıntılarına kadar tanımaktır.. mekânla ilgili her türlü detayın bilinmesi, kodlama yapmanızı kolaylaştıracak ve ayrıntılar ne kadar çok bilinirse o kadar çok veriyi kodlayabileceksiniz.. kendinize bir rota belirleyerek başlayabilirsiniz.. sarayınızın eviniz olduğunu düşünelim.. apartmana girdiniz, posta kutunuzu veya üzerindeki yazıyı, merdivenlerdeki veya evinizin içindeki tablo, sehpa, fotoğraflar, saat gibi ayırt edici nesneleri metodik bir şekilde (soldan sağa gibi) analiz edip nesneleri gözden geçirin.. nesnelerin ayırt edici özellikleri varsa bu farklılıklar hatırlamanızı kolaylaştıracaktır..
    mekânı zihninize tüm detaylarıyla işlemek çok önemlidir.. görselleştirme burada büyük bir önem taşır.. eğer görsel hafızanız kuvvetliyse bu konuda işiniz daha kolay olabilir.. ancak öyle olduğunu düşünmüyorsanız farklı yöntemler de kullanabilirsiniz.. ayrıntılara aynı açıdan bakmayı deneyin, detayları sesli şekilde tekrar ederek gezin veya bir kâğıda yazın ve gözünüzde canlandırarak sesli şekilde tekrarlayın.. bu yöntemlerle hafıza sarayınızı ve detayları zihninize işleyebilirsiniz.. artık zihninizde bir saray yarattınız..
    3. aşama: sarayınızın içini doldurun..
    hafızanızda sarayı kurduktan sonra sıra içini doldurmakta.. sarayın hükümdarı artık sizsiniz.. şimdi yapılması gereken şey, gözlemleyerek keşfettiğiniz hafıza sarayınızı, hatırlamak istediğiniz bilgilerle ilişkilendirmektir.. burada 'hafıza çivisi' dediğimiz ayırt edici semboller kullanılır.. sembollerle hatırlanmak istenilen bilgiyi ilişkilendirmeniz gerekir.. görsel ilişkilendirmeyi çılgın benzetmeler veya canlandırmalarla, renklendirmeler kullanarak, alışılmışın dışında durumlarla, koku veya ses duyunuzu kullanarak yaparsanız daha sağlıklı bir ilişkilendirme yaparak kalıcılığı sağlayabilirsiniz..
    4. aşama: sarayınızı ziyaret sık sık etmeyi unutmayın..
    artık bir sarayınız var.. fakat bilinmeli ki hafıza depolarımız tozlanır, hafıza çivilerimiz pas tutar.. bu yüzden hafıza sarayınızı sık sık ziyaret etmeli, onu keşfe çıkmalısınız.. sarayınızı keşfe çıktığınızda rotanızı değiştirebilirsiniz.. hatırlamak istediğiniz bilgileri sondan başa doğru da canlandırabilirsiniz..
    ..
    kaynaklar..
    kısmen kendi hafıza sarayımdan, kısmen de çiğdem çetinkaya'nın yazısından özettir..
    https://www.ted.com/…mory_anyone_can_do?language=tr
    http://www.thewhitetree.org/…opic.php?f=161&t=22831
    http://www.gencgelisim.com/…-hafiza-teknikleri/1932–unutmamak-icin-tum-zamanlarin-en-etkili-yontemi.html
    http://confusedlarch.deviantart.com/…lace-368371904
    kitap: edward e. ve kosslyn, stephen m. bilişsel psikoloji, zihin ve beyin.. nobel akademik yayıncılık, 2014..
hesabın var mı? giriş yap