• 1969'da, john lennon-yoko ono izdivacindan bir hafta sonra, ciftin, bu evliligin cekecegi ilgiyi hesap ederek bu ilgiyi ve bu ilginin yaratabilecegi firsatlari kendi mesajlarini dunyaya duyurmak icin kullanmaya karar vermeleri sonucunda, amsterdamda bir otelde, bir hafta boyunca yattiklari yerden duzenledikleri basin toplantisinin slogani.
    lennon ve zevcesi, her konuda ozgurluk ve bari$ istediklerini ce$itli gosteriler e$liginde anlatirken, ciftin sansasyon yaratmalarina kesin gozuyle bakan ve basin toplantisini her gun merakla, "yatakta faaliyete ne zaman giri$ecekler" beklentisiyle takip eden gazeteciler ise umduklarini bulamami$tir.
  • john'um lennon'ım ve yoko ono'nun 20 mart 1969'daki evliliklerinin yaratacağını bildikleri kamuoyu ilgisinden faydalanıp savaşı protesto etmenin şiddet içermeyen yolları da olduğu mesajlarını verme girişimleridir. bed-ins for peace adıyla anılır.

    25-31 mart arası her gün sabah 9 - akşam 9 arası amsterdam hilton'da otelde yatakta ikamet edip, dünya basınını ağırlamak ve sorulara cevap vermek suretiyle istedikleri dikkati fazlasıyla çekmişlerdir. two virgins albümünün kapağındaki malum resimlerinden sonra dünya basınının skandal beklentisi de tavan yaptığından, basın toplantısı boyunca seyircileri hiç azalmamış, ama onlar tıngırdamak yerine basın mensuplarıyla muhabbet etmiş, yatağın arkasında asılı duran hair peace ve bed peace yazılarına dikkat çekip durmuşlardır. basın mensuplarının bitip tükenmeyen densizlikleri ve kışkırtma girişimlerini de farketmezlikten gelerek hedefe odaklanmışlıkları da gazetecileri delirtmiştir, oh olmuştur. bir hafta sonrasında viyana'da düzenledikleri basın toplantısında da beyaz bi torbanın içinden çikolata yiyerek bagism *'e dikkat çekmiş, kamuoyunu sosyal değişime çağıran mesajlarını desteklemişlerdir.

    tüm bu hadiseler the ballad of john and yoko albümünde detaylı olarak yerini de bulmuştur zaten. yatakta barış mesajı verme hadisesi daha sonra bir gece bahamalarda, sonra da bir hafta boyunca montreal'de devam etmiş ve hatta 1 haziranda barış marşı diye anılan give peace a chance otel odasında kaydedilmiştir.

    aynı yılın sonunda billboard ilanlarıyla "savaş siz isterseniz biter, mutlu yıllar" konulu mesajlar da vermişler ama tüm bu çabalar basının burnuna koyamadığı bi kampanya olarak kalmış, john lennon'ı ilgi çekmeye ve para kazanmaya* çalışmakla suçlamış bi sürü dingil basın mensubu çıkmış*, o da bunlara, bu kadar zaman yatakta oturmaktansa bi saat içinde bir şarkı yaparak daha fazla para kazanabilecğini söyleyerek cevap vermiştir.

    tüm bunların amacı sorulduğunda -ki uktecimizin sorusu aslen buydu sanırım- john'un açıklaması şöyledir:

    "... yapmak istediğimiz şey dünyaya, özellikle de gençliğe ve barış taraftarı ya da şiddet karşıtı protesto yapmakla ilgilenen herkese, bir mesaj vermektir. istiyoruz ki herkes bu konuda ya çok ağır ya da fazla entelektüel takılındığını görsün. herkes barış hakkında konuşuyor ama bir kaç kişi dışında hiç kimse gerçekten bişey yapmaya çalışmıyor. bi kaç kişi yürüyüş organize ediyor ve bunun tek elle tutulur sonucu, ertesi gün gazetelerde yürüyüşte çıkan kavgaların ve şiddetin haberleri oluyor. bizim amacımız insanlara protestonun da değişik yolları olabileceğini ve bunun da onlardan birisi olduğunu göstermekti. herkes böyle bir şeyler yapabilir, saç uzatabilir, tatilinin bir haftasını barış için bi şekilde feda edebilir. hatta barış karşıtı da protesto yapabilir. ama bunu barış içinde yapmak önemlidir. çünkü inancımız odur ki barış, ancak barışçıl metodlarla elde edilebilir. mevcut düzene*, düzenin silahlarıyla karşı koymak anlamsızdır çünkü o her zaman kazanır, binlerce yıldır da kazanmakta. şiddet oyununu oynamayı o gayet iyi bilir ve onun için sizi tespit etmek ve vurup ortadan kaldırmak her zaman çok kolaydır. başedemediği şey barış dolu esprili mesajlardır, onun zayıf yönü de budur. bizim mesajımız da budur...."
  • the ballad of john and yokoda:
    drove from paris to the amsterdam hilton,
    talking in our beds for a week.
    the newspapers said, "say, what're you doing in bed?"
    i said, "we're only trying to get us some peace".
    $eklinde bahsi gecen kavram.
hesabın var mı? giriş yap