• yazan nasıl cesaret etmiştir, hakem nasıl onay vermiştir bilinmez, bugün bir tanesine rastladığım yayınlardan biridir. bir üniversite dergisinde gördüm.

    gümüşhane üniversitesi sosyal bilimler elektronik dergisi'nin 2. sayısında yayımlanan "amerika'da siyasal yapı ve karar-alma mekanizması: kongre, başkan ve yardımcı organlar" adlı makalede yazar kâh wikipedia'ya kâh ekşi sözlük'e kâh frmpaylas.com'a (forumpaylaş adlı foruma atıfta bulunmak nasıl bir seviye ben de bilmiyorum) kâh 50states.com diye bir siteye kâh ansiklopedi.turkcebilgi.coma kâh 2023.gen.tr'ye slalomlar yaparak atıflarda bulunmuş. yine sabah, radikal ve haber10 (?) gibi haber siteleri de amerikan siyasal sistemine ilişkin verilen bilgilerde kaynak olarak kullanılmış. dört kısa örnek üstünde görelim:

    2. dünya savaşı sırasında faaliyet gösteren stratejik hizmetler dairesi içinde oluşup
    merkez istihbarat teşkilatı olarak bilinen cıa, resmen, 1947’de, başkan truman tarafından hazırlanan ulusal güvenlik yasası kapsamında oluşturulmuştur (http://sozluk.sourtimes.org/, 2010)

    sistemdeki bu yapılar, birbirlerini frenleyebilir. ancak, birbirlerini hızlandırmazlar ve herhangi bir eylem için zorlayamazlar (http://www.radikal.com.tr/, 2010)

    başkanlık sistemi kısaca, yürütmenin başı ve meclisin ayrı ayrı halk tarafından seçildiği anayasal düzenin adıdır. (http://www.haber10.com/, 2010)

    kökeni 1787 anayasası olan bu siyasal yapı ve karar alma mekanizması şu 4 yapıda kendini bulur (...) (http://www.sabah.com.tr/, 2010)

    üniversitelerde ders kitabı olarak kullanılan kitaplarda veya başkaca akademik çalışmalardaki atıflarda bu çeşit tuhaflıkların benzerini görmüştüm ama işi böyle şova dökenini ilk defa görüyorum. makaleyi yazdığı esnada hakkari üniversitesinde bir asistan, şimdilerde ise aynı üniversitede bir hoca olan sayın dr. ekrem yaşar akçay'a literatüre böyle ilginç bir çalışma kazandırdığı için şükranlarımı sunuyorum. ayrıca dönemin rektörü ve derginin sahibi sayın dr. ihsan günaydın'a, o dönemki editör sayın dr. ekrem cengiz'e, bu makaleyi onaylayan sayı hakemlerine, bu dergiye küçücük de olsa ödenek ayıran bir kurum varsa o kurum veya kurumlara, kısacası bu kıymetli çalışmada dahli olan herkese ama herkese çok ama çok teşekkür ediyorum. iyi ki varsınız, aldığınız paralar ananızın ak sütü gibi helal size. başarılarınızın devamını dilerim. aslansınız siz aslan

    düzeltme: derginin şimdiki sahibi ve editörlerinden birinin o tarihlerde dergiyle ilişiği yokmuş. düzeltildi.

    düzeltme2: enstitünün kendi sitesinden e-dergiye verdiği link "dergipark.org/..." yerine "dergipark.gov/..." uzantılı bir adrese gitmeye başlamış. bu yüzden de kırık bi link ile karşılaşılıyor. 1. cilt 2. sayıdaki bu makalenin link'ini doğrudan dergipark üzerinden vererek değiştirdim ve güncelledim. principles of mechanism'e uyarısı için teşekkür ederim.
  • kendi masaüstüne referans vereni gördükten sonra o yine iyiymiş dedirtir.

    http://dergipark.gov.tr/…wnload/article-file/288197

    --- spoiler ---

    örmeci, o. (2015). “süleyman demirel’in ardından”. uluslararası politika akademisi. file:///c:/ documents%20and%20settings/administrator/desktop/demirel%20d%c3%b6nemi%20a b%20politikas%c4%b1/uluslararas%c4%b1%20politika%20akademisi%20%e2%80%93 %20(upa)%20%e2%80%93%20s%c3%9cleyman%20dem%c4%b0rel%e2%80%99% c4%b0n%20ardından.htm, (16.07.2015).
    --- spoiler ---
  • istediği kadar şeklen doğru olsun, akademik bir makalede ekşi sözlük'e referans verilemeyeceğinden saçmalıktır. bunun bir istisnası doğrudan ekşisözlük üzerine sözlüğün etkisi ya da içeriğin kalitesi hakkında yazılan sosyal bilimler makalesi olur ki burada bile referans değil veriseti olarak kullanabilirsiniz entryleri. zorlama bir istisnası ise sözlükteki bir entry akademik makaleden alıntı yapılarak yazıldıysa olabilir ama burada bir zahmet kişi kendi saygınlığını düşünerek etik kuralları esnetip entry'de alıntılanan makaleyi bulup doğrudan onu alıntılar.

    bu tarz akademik kurallar da "teknoloji çok ilerledi yea" diye zamana göre esnemez. akademide referans verdiğiniz kaynağın kredibil olması (kendi makalemde sıkıştığım yeri sözlük nickimle yazacağım uydurma metinle aşamamam lazım) beklenir. ilk entryde verilen makale konusuna da bakarsak "bu yapılabilir ya" diyebilirsiniz elbette fakat siz yine de köklü üniversitelerde öyle demeyin; değil makalenizi dergiye yollamak, çıktısını alıp kalbinizi kırarlar.

    teorilerinizi blogunuzda, uğraştığınız yazılarınızı medium.com'da, sözlükten ve forumlardan derleyerek oluşturacağını çöpünüzü de ekşi sözlük'te yayınlayın, google scholar sonuçlarını bari rahat bırakın.
  • kendisi hakkari üniversitesi(!) iktisat fakültesinde yrd.doç. (yeni adıyla dr.öğretim üyesi) kadrosundadır tıpkı şu doktora tezi skandalındaki şahıs gibi, aynı zamanda idari görev olarak dekan yardımcısıdır. akademik seviyesi, kaynak bulma ve gösterme becerisi de maalesef bu kadardır. makalenin kaynakçası göz kanatır seviyededir, sözlüğe bile eyvallah desek, cia ile ilgili bilgiyi forum sitesinden almış, yuh denir yuh. uluslararası ilişkiler okumuş ama büyük ihtimalle yes/no haricinde ingilizcesi yoktur. tercüman mıyız biz, ingilizceye ne gerek var diyen tayfaya en büyük örneklerden birisidir bu, ingilizce kaynak tarayamadığı için büyük bilgi kaynağı olan türkçe "forumlara" başvurmuştur. sonuçta bir sıkıntı yaşamayacaktır kendisi. bu haliyle uluslararası indeks yayın yapamaz kendisi ama başkasına yanaşır, ortak yazar olur, hatta para verir onu da halleder doçent de olur profesör de.
  • google akademik sitesine sourtimes.org yazarsanız bu gibi onlarca yayına ulaşabilirsiniz. bu kepazelik tek değil ve olmayacak da.
  • referans kurala uygun verildi diye doğru ve ya kaliteli olmaz.

    ekşi sözlüğü veri kaynağı olarak kullanıp analiz yapmakla, buradaki yazilara atıfta bulunmak aynı şey değildir.

    dünya düzdür diye entri giricem birazdan, sonra da kendime atıfta bulunup entrimi kanıt olarak gostericem, nasıl fikir? süper, yeter ki atıf kurallara uygun verilsin.
  • http://huseyinatmaca57.blogcu.com/ atfını görene kadar okuyabildiğim ortaokul ödevidir. sözlük yine iyi kalmış gibi geldi bana, forumlar havada uçuşuyor çünkü. teraziye tıklayalım yazmayı unutmuş ama.
  • --- spoiler ---

    onuş, s. (2015). “süleyman demirel: çoban sülü’den çankaya köşkü’ne”,
    file:///c:/documents%20and%20settings/administrator/desktop/demirel%20d%c3%b6nemi%20ab%20politikas%c4%b1/s%c3%bcleyman%20demirel%20%20'%c3%87oban%20s%c3%bcl%c3%bc'den%20%c3%87ankaya%20k%c3%b6%c5%9fk%c3%bc'ne%20
    -
    %20bbc%20t%c3%bcrk%c3%a7e.htm
    (18.07.2015).
    örmeci, o. (2015). “süleyman demirel’in ardından”. uluslararası politika akademisi.
    file:///c:/documents%20and%20settings/administrator/desktop/demirel%20d%c3%b6nemi%20ab%20politikas%c4%b1/uluslararas%c4%b1%20politika%20akademisi%20%e2%80%93%20(upa)%20%e2%80%93%20s%c3%9cleyman%20dem%c4%b0rel%e2%80%99%c4%b0n%20ardından.htm
    , (16.07.2015).
    --- spoiler ---
  • ülkedeki üniversitelerin içinde bulundukları içler acısı durumu sergileyen örneklerden sadece bir tanesi.

    rezalet puanım 10 üzerinden 100.

    hiç abartmıyorum o bir türlü beğenemedikleri boğaziçi'nde, odtü'de şunu bir dersin dönem ödevi diye verseniz okulla ilişiğiniz kesilir.
  • düsturu "bu sitede yazanların hiçbiri doğru değildir" olan bir sözlüğe bilimsel atıf yapılması. allah sizi kahretmesin.
hesabın var mı? giriş yap