• koca hukuk sisteminde 6 iş gününün önemli olduğu tek hukuki olaydır. 15 günler, 7 günler, iki haftalar varken neden 6 iş günü sevgili kanun koyucu.
  • acemi bir çalışanı işyerinde yaşadığı "ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hareket" sonrası olaydan altı işgünü geçene dek oyalama çabası ile en tatlı, sempatik, cicis, çalışma ilkeleri bikbikcisi insan kaynakları müdürünün dahi içindeki patron sevici canavarı ortaya çıkaran kıstas. bunların kurt olanlarina diş göster kardeşim, korkma. onurlu yaşa, simit sat. kopeklesmedir aksi, onlara benzersin.
  • işverenin geçerli nedenle feshinden farkını bilmeyen, geçerli nedene dayanılarak fesihte koşulları oluştuğunda işçinin kıdem ve ihbar tazminatının verilmesinin zorunluluk olduğundan bir haber kimi meslektaşlarımın fena halde yanlış bildiği bir kavram.

    -ama şimdi onu çalıştıramam ben, haklı nedenle derhal fesih hakkımı kullandım.
    + cık cık. haklı değil geçerli nedene dayalı fesih bu. n'olur oku!
  • iş hukukunda haklı nedenle fesih temelde işçi ve işveren yönünden olmak üzere ikiye ayrılır. işçi tarafından haklı fesih 3’e, işveren tarafından haklı fesih sebepleri ise 4’e ayrılır.

    işçi tarafından haklı fesih,
    -sağlık
    -ahlak ve iyiniyete uymayan haller
    -zorlayıcı sebeplerden, kaynaklanabilir.
    sağlık sebeplerine işin niteliğinin işçinin hayatı için tehlikeli hale gelmesi örnek verilebilir.
    ahlak ve iyiniyete uymayan hallere iş sözleşmesinin yapıldığı sırada sözleşmenin esaslı unsurları hakkında işverenin işçiyi yanıltması örnek verilebilir.
    zorlayıcı sebep ise işçinin çalıştığı işyerinde "1 haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek sebeplerin vuku bulması" örnek verilebilir.
    bu hallerde işçi bildirim süresini beklemeksizin doğrudan sözleşmeyi feshedebilir.

    işveren tarafından haklı fesih,
    -sağlık
    -ahlak ve iyiniyete uymayan haller
    -zorlayıcı sebepler
    -işçinin gözaltına alınması ya da tutuklanması halinde devamsızlığın bildirim süresini aşması gibi sebeplerden kaynaklanabilir.
    sağlık sebeplerine işçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğunun ve işyerinde çalışmasının sakıncalı hale geldiğinin "sağlık kurulunca" saptanması örnektir. ahlak ve iyiniyete uymayan hallere işçinin, işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması örnek verilebilir.
    zorlayıcı sebeplere işyerinde işin 1 haftadan fazla durmasını gerektiren sebeplerin ortaya çıkması örnek verilebilir.
    gözaltı ya da tutukluluğun kanunda belirtilen bildirim sürelerini aşmasından kaynaklı devamsızlık örnek verilebilir.
  • entry de sanki sadece işverenin hakkı gibi görünse de işçinin de haklı nedenle derhal fesih hakkı vardır bu da böyle biline
  • iş kanunu'unda "haklı nedenlerle derhal fesih" şartları aşağıdaki şekilde belirtilmiştir:

    işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı
    --- spoiler ---
    madde 24 - süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

    ı. sağlık sebepleri:
    a) iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
    b) işçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

    ıı. ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
    a) işveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
    b) işveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
    c) işveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
    d) işçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
    e) işveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
    f) ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.

    ııı. zorlayıcı sebepler:
    işçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.
    --- spoiler ---

    işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
    --- spoiler ---

    madde 25 - süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

    ı- sağlık sebepleri:
    a) işçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa yakalanması veya engelli hâle gelmesi durumunda, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
    b) işçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun sağlık kurulunca saptanması durumunda.

    (a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

    ıı- ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
    a) iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
    b) işçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
    c) işçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
    d) işçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.
    e) işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
    f) işçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
    g) işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
    h) işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
    ı) işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

    ııı- zorlayıcı sebepler:
    işçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.

    ıv- işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.

    işçi feshin yukarıdaki bentlerde öngörülen sebeplere uygun olmadığı iddiası ile 18, 20 ve 21 inci madde hükümleri çerçevesinde yargı yoluna başvurabilir.
    --- spoiler ---

    derhal fesih hakkını kullanma süresi
    madde 26 - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz. bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.
  • (bkz: #64435897)
  • ''işveren, haklı bir nedenle işten attığı işçiye ihbar ve kıdem tazminatı ödemez. yargıtay, işverenin, aynı işyerinde çalışan evli bir kadına arkadaşlık teklif eden işçiyi işten atmasını haklı buldu. işçinin evli kadına arkadaşlık teklif etmesi, tazminatsız işten atılma sebebi olarak değerlendirildi.''

    yalnız aynı yargıtay, üçüncü kişinin evli bir kişiyle ilişki yaşamasını haksız fiil olarak nitelendirmiyor. yani yukarıdaki mevzuda evli kadın o arkadaşlık teklifini kabul etseydi ne olacaktı? sen bunu haksız fiil olarak görmüyorsun, nasıl fesih sebebi olarak görecektin? burada kıstasımız arkadaşlık teklif edilen kişinin kabulü mü?
  • "dosya içeriğine göre davacı işçi işyerinde bilgisayar uzmanı olup, teknik destek elemanı olarak bilgisayarları kontrol görevi vardır. teknik bakım sırasında kontrol ettiği bilgisayarda işyerinde çalışanların ücreti ve yapılacak zam oranlarını öğrenmiş ve bu bilgiyi, kendisi açısından olumsuz olması nedeni ile amiri konumundaki kişi ile paylaşmıştır. öğrendiği bu belgenin kendisi açısından olumsuz olması ve hak arama kapsamında amirine iletmesi gizliliği ihlal ettiğini göstermez. işveren davacının bu davranışının işyerinde olumsuzluklara yol açtığını da kanıtlayamamıştır. bu neden davacının iş akdinin feshinin geçerli nedene dayanmadığı anlaşılmaktadır. davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe davanın reddine karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir."

    yargıtay 9. hukuk dairesi
    esas:2016/24041
    karar:2017/15069

    bilgisayar uzmanı olan işçi görevini yerine getirdiği sırada kendi ücretinin diğer işçilere göre daha aleyhe olduğunu öğrenip durumu işverene iletiyor. bunum üstüne işveren iş sözleşmesini haklı nedenle feshediyor. karar, böyle bir feshin geçersizliğine ilişkin.

    kararın tamamının okunması ısrarla tavsiye olunur.
  • ıı. bildirimsiz fesih nedenleri

    a. sağlık nedenleri

    1. işçinin kusurlu davranışı sonucu hastalanması veya sakatlanması

    işçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması sonucunda ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla doğacak devamsızlığa uğraması durumunda iş sözleşmesi işveren tarafından bildirimsiz olarak feshedilebilmektedir. bir aylık süre ibaresi takvim ayı anlamında değil, işçinin işe gelmediği son günden geriye doğru hesap edilecek bir aylık süreyi belirtmektedir.

    2. işçinin tedavi edilemeyecek hastalığa tutulması

    işçinin tedavi edilemeyecek nitelikte hastalığa tutulduğunun ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun sağlık kurulunca saptanması durumunda işverenin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı bulunmaktadır. böyle durumlarda işçiye yükletilebilecek kusur bulunup bulunmadığı hususu önem taşımamaktadır.

    3. işçinin kusuru bulunmaksızın hastalık veya kazaya uğraması, gebelik ve doğum nedeniyle devamsızlıkta bulunması

    işçinin kusuru bulunmaksızın hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi nedenlerle işe devamsızlığı durumunda, iş sözleşmesinin işveren tarafından bildirimsiz olarak feshedilebilmesi için, işçinin işyerindeki çalışma süresine (kıdemine) göre belirlenen ve iş yasası’nın 17. maddesinde düzenlenen bildirim sürelerini altı hafta aşan devamsızlık yapılmış olması koşulu bulunmaktadır. bu altı haftalık süre, doğum ve gebelik hallerinde doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık sürenin sonundan itibaren hesaplanması gerekmektedir.

    b. ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan durumlar

    1. işçinin işvereni yanıltması

    iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıf veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması durumunda işveren iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshedebilir.

    2. işçinin namus ve şerefe dokunacak davranışlarda bulunması

    işçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması durumunda işverenin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı bulunmaktadır.

    3. işçinin bir başka işçiye cinsel tacizde bulunması

    işçinin işyerindeki herhangi bir işçiye cinsel tacizde bulunması durumunda işverenin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı bulunmaktadır.

    4. işçinin sataşmada bulunması

    işçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması durumunda işverenin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı bulunmaktadır.

    5. işçinin doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması

    işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak , işverenin meslek sırlarını açıklamak, işveren veya işyeri hakkında asılsız şikayet veya ihbarda bulunmak ,hasta olmadığı halde viziteye çıkmak , izinsiz olarak işi veya işyerini terk etmek, tepki amaçlı işi yavaşlatmak , gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması durumunda işverenin bildirimsiz fesih hakkı bulunmaktadır.

    işyerine gece hayat kadını getirilmesi işçinin mesai saatleri içinde işverenden izin almadan kendi işini yapması, işçinin müşterilerden rüşvet alması işçinin, müşterilerin banka hesabından kendi adına virman yoluyla para çekmesi, işçinin doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarına örnek gösterilebilir.

    6. işçinin işyerinde suç işlemesi

    işçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle (hürriyeti bağlayıcı ceza ile) cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi durumunda işverenin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı bulunmaktadır.

    7. işçinin işe devamsızlıkta bulunması

    işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi durumunda işverenin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı bulunmaktadır.

    işçinin işe devamsızlıkta hangi sebeplerin haklı sebepler sayılacağı konusunda önceden belirlenmiş kesin ve objektif kıstaslar bulunmamakla birlikte, işverenin bireysel iş sözleşmesi veya işyeri iç yönetmeliğine konulacak hükümler yoluyla hangi sebeplerin işe devamsızlıkta haklı sebepler sayılacağının belirlenmesi durumunda, haklı sebep kavramı somutlaşmış olmakta ve bildirimsiz fesihte işverenlerin fesih işlemini hukuki yönden güçlendirmektedir. işçinin devamsızlığı akrabalarından birinin ölümü, dini görevlerini yerine getirmesi, tanıklık görevi, seçime katılma, eşin doğum yapması, eşin veya çocuğun hastalanması gibi haklı nedenlere dayanıyorsa ve işçi bu durumu işverene bildirmişse, işverenin sözleşmeyi feshi için haklı neden oluşmayacaktır.

    8. işçinin görevini yapmamakta ısrar etmesi

    işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatılmasına rağmen yapmamakta ısrar etmesi durumunda işverenin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı bulunmaktadır.

    9. işçinin iş güvenliğini tehlikeye düşürmesi veya işverene zarar vermesi

    işçinin kendi isteği veya işi savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri kendi ücretinin otuz günlük tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması durumunda işverenin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı bulunmaktadır.

    bu fesih nedeni, işçinin özen borcunun bir sonucu olarak düzenlenmiştir. burada dikkat edilmesi gereken konu, iş sözleşmesinin feshi için işçinin iş güvenliğini tehlikeye düşürecek davranışta bulunmasının yeterli olduğu, işçinin bu davranışı nedeniyle herhangi bir zararın meydana gelme şartının bulunmadığıdır. işçinin kusuru olmaksızın ortaya çıkan zararlarda işverenin fesih hakkı bulunmamaktadır.

    işçilerin, yasa dışı greve kalkışmaları, işyerini işgal etmeleri, iş bitiminde işyerini terk etmeyerek iş başındaki işçileri işverene karşı kışkırtmaları bu kapsamda değerlendirilebilir.

    c. zorlayıcı nedenler

    işçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması durumunda işverene iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme imkanı vermektedir. işverene iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı veren zorlayıcı sebeplerle işçiye iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı veren zorlayıcı nedenler birbirinden farklıdır. işçinin işyerinde çalışmasını bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı nedenin ortaya çıkması durumunda işçiye bu bir haftalık bekleme süresinde her gün için yarım ücret ödenmesi gerekmektedir. bir haftalık bekleme süresi sonunda işveren iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshedip feshetmemekte serbesttir. bu süre sonunda işverenin iş sözleşmesini feshetmemesi durumunda iş sözleşmesi askıda olup bu süre içinde işçinin ücret isteme hakkı bulunmamaktadır.

    d. işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması

    işçinin göz altına alınması veya tutuklanması nedeniyle işe devamsızlığının iş yasası’nın 17. maddedeki bildirim süresini (bildirim öneli) aşması durumunda işveren iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı bulunmaktadır
hesabın var mı? giriş yap