• kapitalizm, sınıflar ve devlet kitabında 60 darbesi sonucunda oluşan anayasayı demokratik popülizm olarak nitelendirir. weber ve marx karışımı bir devlet analizi vardır. bildiğim kadarıyla 90'lara kadar analizlerinin yöntemi markisistken , bu tarihten sonra sivil toplumcu bir tandansa kaymıştır. 'yeni emperyalizm teorilerinin eleştirisi' kitabını henüz okumadım; merak da etmiyor değilim. bulsak da okusak.
  • gelişme stratejileri ve gelişme ideolojileri adlı eseriyle türkiye tarihi yorumlamalarında çığır açmıştır. analizinin merkezine sermaye birikiminin gerekliliklerini yerleştirerek; cumhuriyetin kuruluşundan devletçiliğe, savaş sonrası ithalatta liberasyondan ithal ikameciliğe geçişe, bütün farklı iktisadi dönemleri uluslararası iş bölümünde alınan farklı konumların ve ülke içi sınıfsal yapıdaki değişimlerin bir ürünü olarak ortaya koymuştur.
  • bu aralar japonya'da tokyo üniversitesi'nde "laiklik ve islam" üzerine konferans verecek hocamızdır.

    düzenleme: bugün -11 kasım 2009- itibariyle konferansını vermiştir.
  • yıldız teknik üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi dekanı olmuştur, daha yeni.
  • vatandaşlık ve etnik çatışma üst başlıklı ulus devletin sorgulanmasına dair kitabı derlemiştir. (bkz: okuyalım)
  • turkiye'de kapitalizmin gelsimi, siniflarin ortaya cikisi mevzulariyla ugrasmis, devlet kuraminda marx ve weber sentezinin yapilabilecegini iddia etmis soyolog/ekonomist. su siralar turkiyede islam /islamcilik ve modernlesme konulariyla ugrasmaktadir.
  • tarih vakfı'nda bu akşam semineri var...
  • laiklik, vatandaşlık, demokrasi kitabından bazı pasajlar;

    ***
    "... siyasi kültürümüzün genel bir özelliği uyarınca, kurumları yaratanlar güç dengelerinin her zaman kendi lehlerine olacağını varsayarlar; muhalefetteyken o kurumlara toptan karşı çıkanlar ise iktidarı ele geçirdiklerinde aynı kurumları kendi siyasal tercihleri yönünde kullanırlar."

    "... devlet yaptırımıyla korunan "yaşam tarzı" tanım gereği zor yoluyla bir dayatma içereceğinden, bir hak olarak görülemez. çünkü yaşam tarzı tanımlanamaz ve ancak bireysl özgürlük yoluyla koruma altına alınabilir. ancak bu yolla herkes, başkalarının hakkını ihlal etmemek kaydıyla, kendi yaşam tarzını sürdürebilir."

    (aktif yurttaş: siyasi katılımı gündelik hayatnın önüne koyan yurttaş tipi)*
    "...aktif yurttaş görev sahibi yurttaş olduğuna göre, siyaset bireyden daha yüce konumdadır. birey siyasetin hizmetindedir. aktif yurttaş kavramı, potansiyel olarak, totaliterizmi meşrulaştırabilecek bir kavramdır."
  • bu suça ortak olmayacağız bildirisine imza verdiği için 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan akademisyen, mahkemede ki savunması;

    http://t24.com.tr/…iddiali-seyler-soylemeyin,794901
hesabın var mı? giriş yap