• devasa savaşçı
    zülfikar ustası
    arap...
  • "velid oğlu halid" anlamındadır.
    (bkz: bin)
  • müslüman olmadan önce de olduktan sonra da hiçbir savaşta yenilgi yüzü görmemiş askeri deha
  • uhud savaşı'nın ilk etaplarında, islam ordusu zaferi kazandığını sanıp gaza gelerek ganimet toplamaya girişmişken, peygamberin ordunun arkadan çevribileceği bir noktaya koyduğu okçuların da yerlerini terkedip ganimet toplma furyasına girişmiş olması üzerine süvari birliği ile islam ordusunu arkadan kuşatıp savaşın yönünü değiştiren kumandan.

    hudeybiye antlaşması'nın yürürlükte olduğ sırada amr ibn ul as ile müslüman olmaya karar vermiş ve medine yoluna revan olmuştur. bunu haber alan hz. muhammet "mekke ciğerparelerini bize gönderiyor" demiştir.

    o dönemki genel kabule göre arabın askeri dehasıdır. siyasi deha ise amr ibn ul astır. amr ibnul as'ın siyasi dehasını ise muaviye ali mücadelesinde müşahede etmiştir tarih.
  • yermük'te değil de mute'de, 100 bine karşı 3 bin kişiyle düşman takımı hallaç pamuğu gibi savurmuştur.

    yatağında ölmek üzereyken, ölüm korkusundan ağladığını zanneden arkadaşına "vücudumda para kadar yara almamış yer yok, gel gör ki savaş meydanlarında yenilgi yüzü görmeyen halid yatağında ölüyor." diye hayıflana hayıflana son nefesini vermiş ama hayata vuracağı son darbeyi istediği gibi vuramamıştır. ruhun şad olsun büyük kumandan.
  • hz. muhammed (s.a.v)'den seyfullah (bkz: allah ın kılıcı) ünvanını kazanmış asker.
  • vefatı üzerine aşere-i mübeşşere'den sa'd bin zeyd, hakkında şu beyiti okumuştur:

    "övülmüş bir insan olarak yaşadı, bir yitik olarak vefat etti,
    ardında ise, silahından ve atından başka bir şey bırakmadı"
  • sarığının içinde peygamberimizin mübarek saç telini saklayan ve "sarığımın başımda olduğu hiçbir savaşı kaybetmedim" diyen büyük sahabi.

    müslümanların uhud'da galip gelememelerinin bir hikmeti de o sırada müşriklerin safında olan ve ileride müslüman olacak olan halid bin velid gibi sahabelerin haysiyetlerinin bütün bütün kırılmamasıdır.

    kumandanlık yaptığı hiçbir savaşta yenilmemesi müslümanlar arasında zaferlerin onun sayesinde olduğu gibi zanna sebebiyet vermiş bunun üzerine hz. ömer zaferin sadece allah'tan geleceği gerçeğini göstermek için kendisini geçici olarak görevden azletmiştir. halid bin velid bunu tam bir teslimiyetle karşılamıştır.
  • zamanında arapların ne kadar yetenekli komutanlar yetiştirebildiğine kanıttır bu adam,hiç yenilmemiştir.inanılmaz taktikler kullanarak düşmanlarını alt etmiştir velid oğlu halid.kendisi savaş denen kanlı oyunun en iyi oyuncularından biridir.
  • islamla şereflendiğinde kılıcını rasul'e teslim etmeye kalkmış, hazreti muhammed 'bu kılıç şimdiye kadar islama karşı vazifesini gördü, bundan sonra senin kılıcına islam için ihtiyaç var' diyerek iade etmiştir.

    peygamber efendimizin veda haccında kurbanını kestikten sonra traş olduğu sırada alnından düşen saçlara talip olarak, 'anam babam sana feda olsun, saçlarını verme hususunda kimseyi bana tercih etme ya resulullah' diye yalvaran insan.

    bu sahneyi gören hz. ebubekir, bedir'de uhud'da hudeybiye'de karşısında nice sıkıntılar çektikleri bu insanın, şimdi peygamberin bir tutam saçı için yalvarmasını, aldıktan sonra hürmetle yüzüne gözüne sürüşünü görünce şaşkınlığını ifade eder.

    bir harp sırasında sarığının düşmesi üzerine kargaşanın içerisine girip çılgın gibi vuruşmuş ve sarığını geri aldıktan sonra davranışına anlam veremeyenlere ''sarık peşinde değilim, içerisinde hazreti peygamberin saçı vardı, bugüne kadar onu ne tarafa yönelttiysem zafer benimle oldu'' demiştir.

    sanırım suat yalaz'a ait güzel bir çizgi romanını vardı seyfullah ismini zihne kazıyan..
hesabın var mı? giriş yap