• 13 mart 1958 doğumlu, feminist hareketin öncülerinden bir matematik öğretmeni. kendisini cezayir'de kadın olmak kitabı ile tanıdık. yerli kaynaklardan kitaptan sonraki hayatına ulaşamayanlar ve merak edenler için vikipedi kaynaklı bilgiler aşağıda sunulmuştur. kendisi khalida messaoudi toumi olarak tanınmaktadır.

    iş hayatı

    * 1984-1991 matematik öğretmenliği.
    * 1992-1993 (ccn) üyesi: ulusal danışma konseyi.
    * 1997-2002 (apn) cezayir vekili : ulusal halk meclisi.
    * 2000-2001 (cnrse) başkan yardımcısı: ulusal eğitim sistemi reform komitesi.

    siyasi hayatı

    * mayıs 1985 bağımsız kadınlar birliği'nin kurucu üyesi ve başkanı.
    * mart 1985 cezayir insan hakları derneği kurucu üyesi ve başkan yardımcısı.
    * ocak 1992 cnsa ve ccn üyesi.
    * nisan 1996-2001 laik parti üyesi (rcd).
    * 1997-2002 rcd adına cezayir vekili.
    * ekim 1993 cumhuriyet hareketi başkan yardımcısı (mpr).
    * 9 mayıs 2003 iletişim ve kültür bakanı.

    sesini duymak yüzünü görmek isteyenler için youtube'dan geliyor http://www.youtube.com/watch?v=o3g1vyqqnp0 yalnız fransızca olduğu için ne anlattığını tam bilemiyorum.
  • özellikle kadın haklarının din adına çiğnendiği ve kadının erkeğe tabi tutulduğu ülkelerde ve tabii ki ortadoğu'da, kadınlara ilham verecek ve onları cezayir deneyimi üzerinden uyaracak bir hayat hikayesi var halide mesudi'nin. inanan, inandığı şeyler için ölüm tehditlerine ve cezasına rağmen çalışan ve başaran bir kadın. ben özellikle bizim gibi toplumlarda böyle kadınların hayat hikayelerinin bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. bunun bir sebebi genç kızların kendilerine kadın rol modelleri bulmakta zorlanması; diğer sebebiyse kadın haklarını bazı açılardan benzer bir siyasi konjonktürde aldığı idam cezasına rağmen kaçak göçek savunmasıdır.

    bumedyen'den sonra iktidara gelen şadli, ülkeyi şeriat yasasına tabi kılmak için eğitim, kadın ve adalet alanlarında değişiklikler yapmaya başlar. öncesinde komünist partiyle ilişkili olan ve çeşitli görüş ayrılıkları sonrası onlardan kopan mesudi, tarihe aile yasası olarak geçen yasa tasarısına karşı durduğu için kadın mücadelesine katılır. 1980 yılında bir yönergeyle, kadınların yanlarında erkek bir vasi yoksa yurt dışına çıkması yasaklanır. buna karşı çıkan elli kadar kadın da kadın hareketinin ilk kolektifini oluştururlar. bu öncü gruba katılan mücahideler (cezayir kurtuluş savaşı'nın öncü parçası olan kadınlar) sayesinde yasa tasarısı geri çekilir. bunu zafer sayan kadınlar, yasanın bir daha dayatılmayacağını düşünmektedirler; ancak yasa 1984 yılında yürürlüğe sokulur. üstelik bu yasa, çokeşlilik ayrıcalığını erkeklere tanımanın yanı sıra, kadınların eğitim, çalışma, evlilik, boşanma ve miras konularındaki haklarını da ellerinden alır. ancak asıl tehlikeli olan fıs - islami selamet cephesi'dir. nitekim fıs da önce yerel seçimleri sonra da 1991'de milletvekili seçimlerini kayıtlı seçmenin %24.79'luk oyuyla kazanır. seçmenlerin neredeyse yarısı oy kullanmamış ve kullanılan oyların 1 milyona yakını da geçersiz sayılmıştır bu seçimlerde. aydınların ve muhaliflerin tek tek avlandığı ve ölüm cezasına çarptırıldığı bu yıllarda kendisi de 1993 yılında ölüm cezasına çarptırılır fıs tarafından ve yıllar boyu ülke içinde kaçak göçek yaşayarak hayatta kalmayı başarır. yobazlığı cinsel yokluk ve kadına karşı öfke olarak tanımlayan mesudi, en kaçak göçek zamanlarında bile her sabah giyinip hazırlandıktan sonra ruj sürmeyi bir başkaldırı biçimi olarak tanımlıyor.

    asıl mesleği matematik öğretmenliği olan ve kendini ''voltaire'in ve ibn rüşd'ün kızı'' olarak tanımlayan mesudi, tüm bu çalkantılı yıllar ve 'cezayir çıkmazı'nın 2000'li yıllarla birlikte bir nevi çözümlenmesiyle 2002 - 2014 yılları arasında cezayir iletişim ve kültür bakanı olarak görev yapar.

    cezayir'de kadın olmak söyleşisinde beni çok etkileyen şöyle bir sözü var kendisinin:
    '' bir ayağı ekonomi ve sanayileşmeyle modernlikte, diğer ayağı biz kadınlar konusunda ortaçağ karanlığında olan devletin şizofrenisi, kendi evlatlarını yetiştirmekte gecikmeyecekti. ''
hesabın var mı? giriş yap