• [https://www.dagkazalari.org/kaza/12 https://www.dagkazalari.org/kaza/12]

    [https://www.dagkazalari.org/kaza/13 https://www.dagkazalari.org/kaza/13]

    [https://www.gezenbilir.com/…nin-perde-arkasi.29027/ https://www.gezenbilir.com/…nin-perde-arkasi.29027/]

    dr. halil yeniçıkan 1989 da tek başına ağrı tırmanışı deneyen kişidir. maalesef başaramamıştır,

    eski dagcilik fedorasyonu baskani recep çatak kendisi ile otobüste tanışmış ve partner olmuşlardır. recep çatak, dr. halil yeniçıkan’ın hayatını kaybetmesinden kendini sorumlu tutmuştur. çünkü çok tecrübeli olmasına rağmen 3200 metredeki kamptan tek başına zirve tırmanışına gitmesine izin vermiştir.

    planları halil' in 3200m den gece tek başına yola çıkması ve ertesi gün zirve sonrası 4200 metreye inerken uluslararası ekip ile buluşması ve bunun rekor bir zirve tırmanışı olarak tarihe geçmesidir.

    maalesef bu plan ve izinden 43 kişilik kampta recep'ten başka kimsenin haberi yoktur. halil o gece hızlanan fırtına sonrası ağrı zirvesi ile küçük zirve denilen bir tepeyi karıştırmış, -45 derecelere varan havada bivak içinde dinlenmek için çömelmiş olarak ve yine muhtemelen uyuyarak donmuş bedeni ile vefat etmiştir.

    recep arama kurtarma çalışmaları öncesi sıvı almamış ve suçluluk duygusu taşımasına rağmen arama kurtarma ekibine dahil edilmiştir.
    dr. halil yeniçıkan’ın cenazesine ulaşılmış ve indirilme çalışmaları sırasında kontrolden çıkan ceset recep çatak’a çarparak düşmesine neden olmuştur.
    arama kurtarma faaliyeti esnasında kask kullanmamış, düşme ve çarpmaya bağlı kafa travması geçirmiştir.
    kazadan sonra 22 saat yaşatılabilmiştir. hava muhalefeti ve bürokrasiden dolayı helikopter kaza yerine gelemeyince, ekipteki diğer dağcılar recep çatak’ı indirmeye çalışmışlar fakat bu girişimden 1,5 saat kadar sonra hayatını kaybetmiştir.

    dr. halil yeniçıkan bazı raporlarında şu yazar :

    zirve faaliyetini bir an önce tamamlayarak, ablasının nikahına yetişebilmek için, ekipten kimseye haber vermeden (sadece çadır içerisine bir not bırakarak) akşam gizlice kamp yerinden ayrılmış ve solo çıkış denemiştir.
    çıkış esnasında hava koşulları kötüleşmiş ve iki gün fırtınada beklemiştir.
    beyin ödemine bağlı hipotermi nedeniyle hayatını kaybetmiştir. cenazesi, 5100 metrede platoda bulunmuştur.

    lakin bu yorum recep çatak ın duyduğu vicdan ve sorumluluk ile çelişmektedir.
hesabın var mı? giriş yap