• doğu cephesinde ermenilere karşı büyük zaferler kazanmış komutan. karsın geri alınmasının başlıca kahramanı olup soyadı kanunu çıkınca bu soyismini almıştır.
  • sevan nisanyan'in blogundan kendisi ile ilgili bir bölüm var.
    http://nisanyan.blogspot.com/…tta-kayak-gnleri.html

    "birkaç kişi köyü keşfe çıktık. kilise 1848 tarihli, bir zamanlar belli ki oturaklı bir binaymış, şimdi çöplük, çatı gitmiş, içeriyi pıtrak dikeni bürümüş. köylüler toplandı. ahkâm kestik, “şunu temizleyip onarsanız hani turistler beğenir gelir resim çeker…” maksat aydınlık köylüsünü aydınlatmak!

    yaşlı bir amca kafa salladı, kesin bir dille itiraz etti. burası tekin değilmiş, olmazmış. "vay cahil yobaz" diye düşündüğümüzü çok belli ettik herhalde ki anlatma ihtiyacı hissetti. harp zamanında ermenilerin hepsini bu kiliseye doldurmuşlar, ateşe vermişler. daha düne kadar yerden yanık insan kemikleri çıkarmış.

    yeminle söylüyor ki köylü yapmamış, halit paşa’nın askeri yapmış. ama köylüden de katılanlar olmuş, belki. 1915 değil, 1918 mayısı olmalı."
  • kurtuluş savaşı esnasında istanbul'un yolunu açandır.

    büyük taaruz esnasında kendisine bağlı birçok birlik komutasından alınıp, diğer tümenlere dağıtılmıştı. deli halit'in o zamanki görevi, sakarya ve izmit civarında yunan ordusundan gelecek olan saldırıyı engellemek, türk ordusunun arkadan kuşatılmasını önlemekti.

    deli halit peki ne yapmıştır? lakabına yakışır bir şekilde elinde çok az kuvvet olmasına rağmen, afyon cephesi'nden gelen olumlu haberler üzerine, yunanlıları 1-2 yoklamaya başlamış, hızla geri çekildiklerini görünce de, işgal altındaki şehirleri ele geçirmiş, yunan ordusunun birçok subay ve askerini de esir almıştır. bu şekilde istanbul'a kadar düşman askeri bırakmayarak, kendisinden beklenen görevi fazlasıyla yerine getirmiştir. ruhu şad olsun...
  • adı bugün çok az anılan, çok değerli bir askerdir. katili ali çetinkaya gibi, akçeli işlerin, siyasi entrikaların adamı değildir, halit bey, halit bey'e yakışır bir biçimde kahpece sırtından vurulmuştur, çünkü yüzüne bakarak, onunla vuruşacak bir babayiğit yoktur.
  • kendisini vuranlar nefsi müdafaa nedeni ile ceza almamış, kovuşturma görmemiştir ama, vurulduktan sonra mecliste bir odada 5 gün boyunca tedavi olması ve ifade vermesi engellenerek can çekişe çekişe ölmesi beklenmiştir. bunun da nefsi müdafaa ile bir alakası olamaz herhalde.
  • osmanlı'nın deli hâlit paşa'sı, türkiye cumhuriyeti'nin halit karsıalan isimli vatandaşı, genç cumhuriyetin meclis koridorlarında kıymet-i harbiyesi kendinden menkul, "chp kahramanı" ali çetinkaya tarafından öldürülmüştür. ali çetinkaya ya da eşkıyalık dönemindeki ismiyle "kel ali" deli halit paşa'yı öldürdüğünü itiraf da etmiştir. ama arkası sağlamdır. arkasının sağlam olduğunun da bilincinde olduğu içinküstahtir, vurdumduymazdır ve dahi umursamazdır. kimseyi iplemez.

    halit karsıalan cinâyetinin kahramanı ali çetinkaya, bu cinayet davasından beraat ettirilir. cinâyetten bir yıl sonra da istiklâl mahkemesi başkanlığı'na terfî ettirilerek cumhuriyete verdiği emekler, sarfettiği gayret ve ifâ ettiği vazifeler ödüllendirilir.
  • yaptığı büyük işlerin yanında, önemsiz gibi görünen bir ayrıntı sebebiyle çok sevdiğim "deli halit paşa".

    soyadını aldığı kars'ı alma olayı esnasında, aşık nihani'ye vurun evlatlarım diye bilinen türküyü besteletmiştir. "ittihat ve terakki ve propaganda" meselesinde önemli bir anekdottur.

    https://www.youtube.com/watch?v=gjmdpdkknhc

    "karabağ'da düşman topu patlıyor
    asker hücum etmiş kars'ı alıyor
    hırsınan hasımımız çatlıyor

    vurun evlatlarım allah aşkına
    şehit olanımız cennet köşküne
    atın arslanlarım allah aşkına
    şehit olanımız cennet köşküne

    kars'ın kalesinde yahni çölünde
    asker ilerliyor gümrü yolunda
    halit paşa önde tüfek elinde

    vurun evlatlarım allah aşkına
    şehit olanımız cennet köşküne
    atın arslanlarım allah aşkına
    şehit olanımız cennet köşküne

    halit paşa der ki durmayın atın
    düşmanın da kökü gelsin büsbütün
    bozulmuş ordusu kaçıyor tutun

    vurun evlatlarım allah aşkına
    şehit olanımız cennet köşküne
    atın arslanlarım allah aşkına
    şehit olanımız cennet köşküne"
  • kendisi 9 günde ardahan'a girmiştir. burayı mondros mütarekeleri nedeniyle bıraktıktan sonra buraya geri döndüğünde 9. kafkas tümeni komutanlığı görevindedir. girdiği çarpışmalarda 9 kez yaralanmıştır.
    namuslu ve namussuz isimlerini koyduğu iki tabancası olduğu bilinmektedir.
  • cesur, vatansever, iyi bir asker, savaş kahramanı ve kendine verilen deli lakabını hak eden bir insandır. günümüzde unutulmuştur, belki unutturulmuştur. resmi tarih'in eksikliklerinden , hatalarından biridir ancak adının önünde (bkz: profesör) ünvanı dahi olsa bazı meczupların atatürk düşmanlığı'nı kusmak için yazdıkları bir taraflardan uydurma tarihe uymaz ölümü. kendisinin atatürk karşıtı olduğu için öldürüldüğü savunulur oysaki gerçekler bunun tam zıttıdır ve biraz araştıran herkes bunu görür. ayrıca ermenilerin kendisini sevmemesini anlamak da zor değildir ve onun için aynı sözde soykırım yalanlarını, masallarını uyduranların anlattıkları zırvalar önemsizdir. kendisinin düşmana nasıl davrandığını istiklal savaşı'nda esir ettiği yunan askerlerine sorun bir de...

    not: kendisini meclis'te vurulduktan sonra kaldırıldığı revirde en son mustafa kemal atatürk ziyaret etmiş ve yanından çok üzgün ayrıldığı hatıralarda söylenmiştir.
hesabın var mı? giriş yap