• bandocu asker, bestecidir. başlıca enstrümanı flüttür. bilinen besteleri türkiye, trakya, izmir ufukları, çankaya, gölcük, ateş altında, havacılar, bahriye, mesudiye marşlarıdır. yanılmıyorsam tuğgeneral rütbesine erişen yegane bandocu subaydır.
  • 1902 yılında istanbul'da dünyaya geldi. 1914'te istanbul şehir bandosu'nda veli kanık'tan flüt dersleri alarak müzik hayatına başladı.1916'da bahriye mızıka mektebi açılınca tir-i müjgan adlı gemideki bu eğitimine devam etti; on yıl boyunca dersler aldı.

    cumhuriyet öncesinde tango besteleyen az sayıda türkçe besteciden arasına girerek çeşitli tango parçaları besteledi; “aşk mevsimi”, “esmer güzeli”, “ferda” bestelediği tangolardan birkaçıdır. askeri müzik alanında eserler vermeye de cumhuriyetin ilanından önce başlayan arman, 1921'de “donanma marşı”’nı ardından edirne'ye has ezgileri yansıtarak “trakya marşı”’nı bestelemişti.

    1931 yılında riyaset-i cumhur armoni mızıkası’na girerek konya’daki 5. fırka muzıka öğretmenliğine atandı.

    afganistan hükümetinin türkiye'ye resmi başvurusu üzerine afganistan’daki müzik kurumlarını kurmak üzere 1933 yılında görevlendirilen arman, görevini tamamlayıp 1937'de yurda döndükten sonra afgan yönetiminin ısrarlı daveti üstüne tekrar aftanistan’a gitti ve 1938-1942 arasında göreve devam etti. afganistan'da kurucusu olduğu mızıka okulu ve numune mızıkası’nı yöneten sanatçı, afgan ordusu müzik danışmanlığı ve krallık armoni orkestrası şefliğini de yürütmüş; ayrıca o dönemde kullanılan afganistan ulusal marşını bestelemiştir. afganistan’da bir efsaneye dönüşen arman, “afganların donizetti”’si diye de anılır.

    yurda döndükten sonra kara kuvvetleri okulu'nda tören ve konser orkestrası kuran arman, 1957'de deniz kuvvetleri bandosu’nu yönetmeye başladı.

    arman, 1981 yılında istanbul'da hayatını kaybetti; anadouhisarı'ndaki aile mezarlığına defnedildi.

    eserleri:

    sanatçı hayatı boyunca yüze yakın marş, vals ve fantezi bestelemiştir. önemli besteleri arasında “türkiye”, “trakya”, “ismet paşa”, “izmir ufukları”, “çankaya”, “gölcük”, “ateş altında”, “havacılar”, “bahriye”, “mesudiye”, “deniz gediklileri”, “savaş dönüşü” gibi marşları sayılabilir. bestelerinde halk müziği öğelerini etkin biçimde kullanarak bando müziği besteciliği alanında çığır açmıştır.

    arman, türk halk müziği düzenlemeleri de yapmıştır. “artvin oyun havaları” “çerkez oyun havaları”, “karadeniz halk müziği”,”balkan horonu”, “yine şahlanıyor”, “köroğlu” isimli düzenlemelerinin yanı sıra “türk halk müziği düzenlemeleri” başlığı altında yirmialtı adet düzenleme yapmış, bunlardan dört tanesi günümüze gelmiştir.

    “müzik enstrümantasyonu” ve “nazariyat-ı müzik” adlı iki kitabı bulunur.
  • sadece bizlere biraktigi golcuk marsi icin bile minnetar olabilecegimiz saygideger insan ... nur icinde yatsin
  • 1902 doğumlu türk deniz kuvvetleri subayı ve besteci. kendisi pek çok bilinen ordu marşının bestecisi olup, repertuarı günümüzde pek çok ülke ordusu tarafından kullanılmaktadır. aynı zamanda cumhuriyet öncesi tango bestelemiş olan çok az sayıdaki sanatçıdan biridir. oradaki hizmetlerinden ötürü afganistan’ın donizetti’si olarak da anılmıştır. türkiye, trakya, ismet paşa, izmir ufukları, çankaya, gölcük marşı, ateş altında, havacılar, bahriye, mesudiye, deniz gediklileri, savaş dönüşü marşları önemli besteleri arasında yer alır.
hesabın var mı? giriş yap