• ağız kokusu hastalığının tıp dilindeki adı.
  • pazarlamacilar tarafinda uretilmis bir hastalik adi. eskiden agiz kokusu agiz kokusuymus sadece. sonra amerikali tonik ve surup ureten cesitli zeki insanlar mallarinin iyi geldigi seyleri siralarken bunu da koymuslar ortaya.
  • halitozis olarak türkçeleştirilmiş terim
  • şefimin sahip olduğu pis rahatsızlık. temiz bir adam gibi gözükmesine rağmen, leş gibi kokuyor ağzı. resmen hasta maalesef, ama ya bunu kimse ona söylemiyor, ya da adam sadist ruhlu. evli olması da düşündürüyor, ya eşinde de halitosis var ya da duyu körlüğü. kendisine en yakında aşağıdaki bilgileri "bir dost" imzası ile yollamayı düşünüyorum :

    *
    kötü ağız kokusu, çoğu zaman mahcubiyete, sosyo-psikolojik problemlere sebep olur; hatta evlilikleri bile etkileyebilir.

    sebepleri:
    ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. ölü ve ölmek üzere olan bakteriler sülfür bileşikleri açığa çıkarır.
    bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafında birikir. dilin yüzeyi oldukça pürüzlü bir yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir. büyük miktarda sülfür bileşikleri de bu alanlarda birikir.
    eğer diş yüzeyi temizlenmezse kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hal alır.
    ileri derecede dişeti rahatsızlığına sahip olanlarda kişinin kendi başına temizleyebilmesi pek mümkün olmayan, ulaşılamayan alanlar vardır. derin dişeti cepleri gibi böyle alanlar da kötü kokuya sebep olur.
    şanslıyız ki ağız boşluğundan kaynaklanan kötü kokuların tedavisi kısa sürede sonuç vermektedir ve problem halledilebilmektedir.

    tedavi yöntemleri (ağız boşluğu kaynaklılarda)

    diş problemleriyle diğer patolojik nedenlerin tedavisini yapın. tam bir ağız muayenesi yaptırın. koku testleri uygulanabilir ki bu testlerle uçucu sülfür gazları ve halitosis hastalığının boyutları tespit edilir.

    ileri dişeti hastalıkları ve/veya diş çürükleri tedavi edilmelidir.

    ağız enfeksiyonları yok edilmeli gömük, sorunlu dişler çekilmelidir.

    iyi bir ağız hijyenine özen gösterilmeli. dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır. ağız enfeksiyonları tedavi edildikten sonra gargaralar ve diş macunları da yardımcı olabilir.

    ağız kuruluğuna mani olmak için gün boyu su için.

    tükürük salgısını hareketlendirin: bakteri oluşumunu önlemek için ağzın oksijenlenmesine yardımcı olur. şekersiz sakız çiğnemek bunun en kolay yoludur. bu arada mentollü pastillere dikkat! kokuyu giderir gibi görünse de kuruluğa neden olur.

    su içeriği bol olan sebze (domates, kereviz, pırasa) ve meyveler (elma muhteşem bir ilaçtır) tüketin. yiyeceklerinizin üzerine maydanoz doğrayın.

    eczanelerde satılan maydanoz yağı bazlı kapsüller alın.

    sarımsak, soğan ve baharattan kaçının (ya da, sarımsak ve soğanı pişirerek yemeyi tercih edin). çoğunlukla kötü sindirildiklerinden süt ürünleri de bu probleme neden olabilir.

    dilinizin üzerinde biriken bakterileri temizlemek için bir dil raspası kullanın veya fırçalama sırasında dilinizi temizleyin.

    kahve taneleri çiğneyin, portakal veya limon kabuğu emin.

    alkol ve sigarayı bırakın.

    kötü ağız kokusundan şikayet edenler bu konunun üzerine gitmelidir. çünkü basit bir müdahale ile bu probleminizden tamamen kurtulmanız mümkün olabilir. eğer ağız ve dişlerinize yapılan müdahaleden sonra hala ağız kokusundan şikayetçi iseniz diğer sebepleri de araştırmak gerekecektir:

    ağiz kokusunun diğer sebepleri:
    özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar
    şeker hastalığı (diyabet) (aseton kokusu)
    böbrek yetmezliği (balık kokusu gibi)
    karaciğer yetmezliği
    metabolizma bozuklukları (teşhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çıkan kötü bir balık kokusu)
    açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak (sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır)

    kaynak : http://www.hekimim.com/
  • (bkz: halitophobia)
  • listerine firmasının yoktan var ettiği hastalık ismi. kendi sitelerinde de yazıyor:

    http://www.listerine.co.uk/…sterine/listerine-story
    http://www.listerine.com/about

    konuyla alakalı ufkumu açan video:

    https://www.youtube.com/watch?v=5b-0u8r9egi
  • "kötü ağız kokusu genellikle halitozis olarak adlandırılır, latinceden halitus ve osis kelimelerinden türeyen ve ağızda oluşan, hem kişiyi hem de etrafındaki insanları rahatsız eden çirkin kokuyu tanımlar. antik çağlardan bu yana toplumlar kötü ağız kokusu ile mücadele için farklı yollar denemişlerdir. örneğin; uzak doğuda dil temizliğinin yapılması gibi kötü ağız kokusunun giderilmesinde dayanan işlemler, kokunun maskelenmesi için irak’da karanfil, italya’da maydonoz, uzak doğu’da anason, brezilya’da tarçın ve tayland’da guava yaprakları gibi çeşitli doğal maddelerin çiğnenmelerinin önerildiği, buna ilaveten mentol, ökaliptol ve metil salisilat içeren solusyonların kullanıldığı bilinmektedir. halitosis, foetore oris, oral malodor, foetore ex ore, breath malodor olarak da adlandırılmıştır. hangi isim kullanılırsa kullanılsın, kötü ağız kokusu etkilenen bireyler için sosyal ve psikolojik sorunlara yol açmakta, bireyler arası iletişime zarar vermektedir.
    ağız kokusu; toplumun hemen hemen yarısını etkileyen ciddi bir problemdir. kötü ağız kokusunun %80-90’ı ağız içi düzensizliklerden kaynaklanmaktadır. kötü kokuya neden olan oral kavitedeki anaerob bakterilerdir. bu bakteriler sülfür içeren aminoasitleri sisteine ve methionine indirgeyerek, hidrojen sülfür (h2s) ve metilmerkaptan (ch3sh) gibi uçucu sülfür bileşiklerinin (volatile sulfur compounds- vsc) açığa çıkmasına neden olurlar. dimetilsülfit (ch3s h3) kötü kokunun minor komponentidir."
    kaynak
hesabın var mı? giriş yap