• halkın, belli bir sayıda imza toplayarak bir konuda yasa çıkarılması/varolan yasada değişiklik yapılması için yasama organını harekete geçirdiği yöntemdir.
  • belli sayıda seçmenin bir araya gelip (örneğin 100.000 gibi) somut bir kanun teklifi hazırlayabilmeleri ve bunu yasama organına sunabilmeleridir. bu teklif yasama organında görüşülmekte, kabul veya reddedilmektedir. italya'da ve isviçre'de bu kurum işletilmektedir. gerçekten, italyan anayasasının 71. maddesi uyarınca en az 50.000 seçmen bir kanun teklifi hazırlayabilmektedir. benzer şekilde, isviçre'de de anayasanın 138 ve 139. maddeleri uyarınca en az 100.000 seçmenin bir anayasa değişikliği teklifi hazırlayabilmesi mümkündür.
  • ülkemizde de uygulanması gereken demokratik bir araçtır. ülkedeki on milyonlarca insan sığınmacıların ülkeden gönderilmesi gerektiğini düşünüyor. ancak bu konuda kimse bir şey yapamıyor. halkın imza toplayarak bunu meclise gönderdiğini düşünelim. milyonlarca insanın imzaladığı bir tasarıyı meclisin reddetmesine imkan yok. diyelim ki siyasi iktidar reddetti. bu sefer tasarıyı yeniden düzenleyerek daha fazla sayıda insanla yeniden bir tasarı sunulursa, hiçbir iktidar bunun karşısında yani halkın karşısında duramaz.
    sığınmacılara ilişkin anket
    halk teşebbüsü nedir
hesabın var mı? giriş yap