• halkın iyiliğine olan bir şeyin gerçekleştirilmesinde halkın desteğinin alınamadığını ifade eden söz öbeği.
  • olaylarin kriterlere bagli oldugunu yadsiyan soz. bolsevik devrimi hic suphesiz halkin (!) 'iyiligi' icindi. bunun icin de binlerce insanin olmesi gerekiyordu. karsi devrimci oldugu icin ya da islerine gelmedigi icin. 'biz sizler icin devrim yapmaya calisiyoruz ama siz malsiniz anlamiyorsunuz'.
    'en icten demokrati tahta oturtun, hemen inmezse kesinlikle hainlesecektir' (bakunin)
  • üstten tabana zorla dayatılan devrim türü. nitekim atatürk devrimlerinin çoğu halk tarafından başta benimsenmese de bir şekilde zorlanarak kabul ettirilmiştir.
  • günümüzde elindeki ballı saltanatın dayanağı olan yetkileri siyasi iktidarlara teslim etmek istemeyen askeri ve mülki(!) bürokrasinin hegemonya stratejisi.
  • toplumu değiştirmek, dönüştürmek eylemine girişildiğinde en büyük direnç eğitimsiz (lumpenprolaterya da denebilir) kesimden gelir. çünkü bu kesim alıştıkları, bildikleri şeyi benimsemiş bildikleri şeyin en doğru yöntem olduğuna inanmışlardır. buna en iyi örnek olarak "eski köye yeni adet getirmek" deyimi verebiliriz. sonuçta iyi ve doğru şeyleri halka rağmen halk için yaparsınız. ancak bir müddet sonra halkın seviyesine inip nedenleri niçinleri anlatıp onları da ikna etmek gerekir.
  • toplumcu bruce banner'in icini kemir kemir kemiren celiskilerine ragmen inadina yasarken sik sik aklindan gecen soz obegi. stan lee konu hakkinda soyle buyurmustur: hulka ragmen hulk icin!!
  • teoride dogru uyglulanirsa yararli olabilecek fakat goreceli ve derin kavramlarin sonuclarini gorebilmenin tek yolunun denemek oldugu dunyada, pratiginin zor olabilecegini dusundugum siyasi utopya...

    (bkz: harf inkilabi)
  • her dönem kendini her koşulda haklı gören politikacıların söylemidir. sonuçta halkın yeterli bilgisi ve eğitimi olmadığı veri alınır. bunu söyleyen grupsa her şeyin ve herkesin bilincinde olduğunu, en doğruyu bildiğini düşünür. daha sonra yapılan yeniliklerin başarısız olmasının nedeninin de halkın bunları desteklemediği söylenerek halkı suçlayıcı niteliğe döner. halka rağmen halk için haklı suçlayarak'a dönüşür.
hesabın var mı? giriş yap