• selanikin güneyinde ege’ye uzanan parmaklar halinde bulunan halkidiki yarım adası, bölgenin en geniş sayfiye yeridir.
  • yunanistanin thessaloniki ve poligiros bolgelerinin tumune verilen addir. en onemli yarımadalari kassandra, sithonia ve agion oros dur.
  • avrupa ralli şampiyonasına puan veren 10 yarıştan birinin yapıldığı bölge... ayrıca yarışa adını da vermiştir
  • (bkz: xalkidiki)
  • selanik'in gözde tatil mekanıdır. eğer, kendi aracınız yoksa, ktel isimli otobüs istasyonundan halkidiki'ye ulaşmanız mümkündür. üç farklı yarımada olarak, denize uzanan bu bölgede, selanik'ten gidilen noktaya göre, en yakın bir saat ve en uzak 2-2,5 saat mesafedir. otobüslerin, bir cok noktada durması, bazen yolculuğu, daha da uzatmaktadır. selanik'in sayfiye yeri olmasının da dısında, görülmeye değer, deniz ve doğaya sahiptir... . kassandra bölgesi, selanik'e en yakın mesafesede olması sebebiyle, daha kalabalıktır. nea fokea, nea potidea, nea hraklia, nea mudania, triglia, nea kalkratia gibi yer isimleri burada bulunmaktadır.
    sithonia' da, daha tenha sayılabilecek bir insan kalablağıyla birlikte, nea marmara, nea nikiti, portu korfu, metamorfozi, agios nikolaos, sikia, kalamıtsi ve toroni isimli noktalar bulunur. üçüncü yarımada, agion oros ise, sadece erkeklere ziyaret izni verilmesi yüzünden, kadınların merak ettiği önemli bir manastır bölgesidir.
    bu bölgede, yoğun yaz sezonunda, otel fiyatları oldukça yüksektir. daha ekonomik davranmak isteyenler ise, pansiyon odası, organize kampingler ve free kampinglerden yararlanmaktadırlar.
  • bu yıl ağustos sonunda türkiye'nin kıyı bölgelerindeki yangınlarla eş zamanlı olarak orman yangınlarından muzdarip olan yarımada, özellikle kassandra'nın önemli bir kısmı kül oldu diye biliyorum...
  • kavala’dan yola çıkan, genelde selanik’e gider. ama insanın içinde dizginleyemediği bir merak varsa, otobana girip selanik’e vurmaktansa, sola kırar direksiyonu, halkidiki yollarına dalar. hele mevsim yaz ise, kavala’dan sonra solda her gördüğü kumsalda denize atlayabiliyorken, selanik yolu için denizden uzaklaşmayı istemez insan. selanik oradadır, nasıl olsa gidilir.
    halkidiki, haritalarda herkesin dikkatini çekecek kadar ilginç bir coğrafyadır. yunan makedonyası’nın güneyinde, üç parmak gibi ege’ye uzanır. ormanlık ve dağlık bir coğrafyadır. harika yollarda, inanılmaz bir özenle yetiştirilmiş çiçekler arasında ilerler insan. daha ilk kilometrelerde, ne kadar da doğru bir tercih yaptığınızı düşünürsünüz. halkidiki ege’nin en güzel yerlerinden biridir zira.
    kavala yönenden halkidiki’ye doğru giderken, ilk karşılaşılan parmak, haydi ona kutsal parmak diyelim, agion oros’tur. agion oros, yunancada kutsal dağ demektir. gerçekten de ege’ye uzanan yemyeşil, heybetli sıra dağlar görürsünüz agion oros’a bakarken. agion oros ismi türkçe’ye aynaroz olarak geçmiştir. aynaroz, dünyada pek benzeri olmayan bir yarımadadır. zira yüzyıllardır ortodoks din adamlarını sayısız kiliselerde yaşadığı özerk bir bsölgedir. o kadar özerktir ki, hemen her dinde kötülüklerin anası sayılan kadınların girmei yasaklanmış bir coğrafyadır. gerçekten de nea roda kasabasına vardığınızda artık yol kadınlar için devam etmez. nea roda bir sınır kasabası gibidir ve ötesine ancak erkekler gidebilir. kadınlar en fazla düzenlenen tekne turlarıyla yarımadanın etrafında dolaşabilirler. son zamanlarda yunanistan parlementosunda bir kadın milletvekili takmıştı u duruma. illa ki girecem ben oraya diyordu ama bir sonuç alamadı bildiğim kadarıyla.
    neyse efendim, siz de eğer yanınızda bir hatun kişi ile halkidiki yollarına düştüyseniz, doğal olarak onu nea roda kasabasında bir kafede bırakıp 8-10 saatliğine aynaroz’u tek başınıza gezemezsiniz. en fazla benim yaptığım gibi, hakim bir tepeden uzun uzun söyredersiniz aynaroz’u ve halkidiki turuna devam edersiniz.
    halkidiki’nin ikinci parmağı, coğrafyanın bir cilvesi sonucu, kaderi orta parmak kalmak olmuş sithonia’dır. sithonia’nın pek bir numarası yoktur. en batıdaki parmak olan kassandra gibi selanik’e yakinlığından dolayı prim yapamaz. öyle kutsal mekanları da yoktur pek. o nedenle ikinci planda kalmış bir tatil yöresidir. ama bu sayede de daha bakir kalabilmiş, sakinlik arayanlar için biçilmiş kaftan bir yerdir.
    sithonia’dan sonra kassandra yarımadası gelir. kassandra aslında bir adadır. anakaradan dar bir geçiş ile ayrılmıştır. bu geçişin kuzeyinde nea moudania kasabası yer alır. evet, bizim mudanya’dan mübadele ile yunanistan’a gelenler tarafından kurulmuştur. şimdi mudanya ile kardeş şehirdir. kasabada küçük bir tur attığında, kardeşten öte olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. sanırım yunan devleti mübadele sonrası anadolu’dan gelenleri geldikleri yerlerin coğrafi özelliğine benzer yerlere yerleştirebilme konusunda bizlere göre daha başarılı olmuşlar.
    efendim gelelim kassandra’ya. kassandra yarım adası, daha yarımada-anakara bağlantısı geçilmeden bile anlaşılabileceği gibi, çok yüksek turistik potansiyele sahip bir bölgedir. selanik’e en yakın halkidiki parmağı olmasından dolayı, izmir-çeşme benzetmesi yapılabilir. kassandra yarımadasından hem kavala hem de selanik yönüne doğru sayısız tatil köyü, otel ve tatil sitesi vardır. çoğunluk selanikli iç turist olsa da, hatırı sayılır sayıda yabancı turiste rastlamak da mümkündür.
    halkidiki yarımadası, yüksek ve yemyeşil dağları, harika denizi ve otomobil kullanması pek bir keyifli yollarıyla, balkan turunda asla atlanmaması gereken bir destinasyondur.
    halkidiki'de mutlaka gidilmesi gereken bir yer varsa, orası da afitos'tur.
    (bkz: balkan turu)
  • hayatımda gördüğüm en şahane, en temiz denizi bünyesinde barındıran yunanistan'ın selanik kentine 1 saat uzaklıkta bulunan üçlü bir yarımadadır. istanbul'dan kaçılası anlarda oraya gidilmesi en az 2 gün kalınması önerilir.
  • (bkz: nea moudania)
hesabın var mı? giriş yap