• trabzon'daki hamamizade ihsan bey kültür merkezi'ne adını veren ve anne tarafından büyük dedem olan, devrinin ünlü divan şairi ve mizahçısı. gurur kaynağım.

    ***

    1885 yılında trabzon'da doğdu. trabzon rüştiyesini bitirdi. özel fransızca ve mesnevî dersleri aldı. trabzon'daki okullarda öğretmenlik yaptı. resmî trabzon gazetesinde yazarlık yaptı. istanbul'a geldi. çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. soyadı kanunundan sonra hamamoğlu soyadını aldı.1948 yılında istanbul'da öldü.

    eserleri
    43 eser yazdı. hamsinâme, şairin en ünlü eseridir. şiirlerinin toplandığı dîvân-ı ihsân, ilk kez 1928'de yayımlanmıştır.

    hakkinda yazilanlar
    hakkında pek çok çalışma yapılmıştır. son çalışma, mustafa isen ve rıdvan canım tarafından "hamamîzâde ihsan-hayatı, eserleri ve dîvânı" adıyla yapılmıştır.

    kaynak - www.biyografi.net

    ***

    ayrıca "laf olsun diye" isimli, arkadaş ve dost meclislerinde yaptığı esprilerini derlediği mizahi bir eseri ve 1938 - 46 döneminin milli eğitim bakanı hasan ali yücel ile birlikte 1927 yılında yazdıkları "türk edebiyatı numuneleri" adlı bir eseri de mevcuttur.
  • mezarı edirnekapı şehitliği'nde bulunan edebiyatçımız.

    (bkz: divan-ı ihsan)
  • trabzon eşrafından hamamizade hafız ahmet efendi merhumun oğludur.
    1902 de trabzon idadisinde şahadetname almıştır. babasından kalan emlak ve arazinin idaresinde uğraştığından yüksek eğitimine devam edememiştir. fakat yüksek irfanını hususi tetkiklerde ve kendi merakıyla meydana getirmiştir. trabzon lisesiyle muallim mektebinde muhtelif zamanlarda edebiyat ve tarih derslerini çok defa ücret almayarak zevk ve merak ile okutmuştur. yüksek ticaret mektebinde muallim olarak resmi vazife almış, trabzondaki ticaret mektebinde müdürlük, bir sene kadar da galatasaray lisesinde muallimlik etmiştir. hamamizadenin çoğu divan tarzında olmakla beraber zarif hayli şiirleri, halk diline ve folklora dair, memleketine aid değerli tetkikleri vardır. hamsiname, divanı ihsan, kâtib, yolculukta, bilmeceler, baba salim, tüccar kâtibi başlıca eserlerindendir. trabzon üzerine de çok eser vermiştir.

    hammamizade ihsan bey, divan edebiyatı’nın 'divan sahibi' son şairiydi. aslında daha sonraki senelerde de divan oluşturabilecek kadar eser vermiş şairler çıkmıştı ama eski harflerle basılan son divan ihsan bey'e ait olduğu için 'son divan şairi' unvanını almıştı.

    hamsi dostudur. bu mini mini balık hamamizadenin bütün hayatını dolduran bir mevcudiyettir. hamsiler hakkında bir kitap bile yazmıştır. kitabın adı 'hamsiname'dir, hammamizade ihsan bey'e aittir, 1928'de yayımlanmıştır ve konusundaki tek örnektir. edebiyat tarihimizdeki yerini şiirleri yahut makaleleriyle değil, hamsi hakkında yazdığı ve konusunda dünyada tek örnek olan 'hamsiname'si sayesinde sağlamıştır. ihsan bey, 1928'de yayınladığı hamsiname'sine hamsi ile uzaktan-yakından ilgili olan herşeyi koydu. kitapta hamsinin anatomisinden avcılığına, nakliyatından kurutulmasına, müziğinden halk oyunlarına, yemeklerinden o zamanın üretim istatistiklerine, hamsi hakkında yazılmış şiirlere, hamsi gübresinin yapılmasına ve o zamanın önde gelen balıkçılara kadar hemen her şey vardı.

    aşağıda, bugün sadece mezat salonlarında rastlanan nadir bir kitap olan hamsiname'deki şiirlerden biri, salim adında bir halk şairine ait olan hamsi koşması'nın bazı dörtlükleri yeralıyor:
    'bir yıl görünmezsen artar kederim / yetiş imdadıma imânım hamsi / yüzünü görünce bayram ederim / sen olursun benim kurbânım hamsi // maraza uğrarım hamsi demezsem / içerim tutuşur hamsi yemezsem / üstünü bir varil pekmezlemezsem / çıkar âsumâne (göklere) dumanım hamsi // kuyruğun tutarım merd oğlu merdim / olsa da bir batman pişirip yerdim / çok yiyip içince artarsa derdim / olursun derdime dermânım hamsi // ’salim1, hamsi yerim ben seve seve / kamyonet yüklerim yetmezse deve / düşürdüm mü seni bir gece eve / o gece keyfimden şâdânım hamsi

    yahya kemal’in ona hitap ederek yazdığı mısra da meşhurdur:

    "gel ey hammâmîzâde bezme şenlensin göbektaşı"
  • aşağıdaki gazelin sahibi, son divan edebiyatı şairlerindendir.

    işveperversin, güzelsin, şuhsun nazendesin
    hasretin gönlümde, gönlüm sendedir sen bendesin

    nahl-i sevdasın leb-i sevdada bir gülhandesin
    hasretin gönlümde, gönlüm sendedir sen bendesin

    bir nefes ah etmem ah inkisar olsam da ben
    şemme vermem saçlarından rûzigâr olsam da ben

    bir avuç pejmürde hak olsam gubar olsam da ben
    hasretin gönlümde, gönlüm sendedir sen bendesin
hesabın var mı? giriş yap