• eskiden, kartvizitlerle torpil yaptırmak için kullanılan bir cümleydi. kart teknolojisinin gelişmesiyle artık telaffuz edilmese bile varlığını devam ettirmektedir.

    (bkz: ücretsiz istanbul kart kullananlardaki artış)

    hamil-i kart yakinimdir

    --- spoiler ---

    iett sayfasında ücretsiz seyahat kartları şöyle sıralanmaktadır: 65 yaş, harcırah, engelli, ptt, tüik, şehit ailesi, şehit eşi, refakatli, sarı basın kartı, ehs (emniyet hizmetleri sınıfı, muvazzaf asker-polis), belediye zabıta, millî sporcu, gazi, gazi ailesi, vazife malülü ve vazife malülü ailesi.

    yukarıda sayılanların dışında olan ve iett sayfasında bulunmayan “denetim kartı” sahipleri de ücretsiz seyahat edebiliyormuş. kimler bu kartların sahipleri? belediye’nin ulaşım hizmetleri kalitesini arttırmak için görevlendirdiği kişilermiş. bu kişiler kaç tane problem belirledi ve çözümüne katkıda bulundu acaba? madem görevliler, bari görevleri başında iken bir yaka kartı taksınlar, ya da özel bir kıyafet giysinler de biz de bu denetçi arkadaşlara derdimizi anlatabilelim, değil mi? şimdi diyeceksiniz ki “canım, denetim dediğin gizli olur, denetlenen şoförler onların görevli olduklarını anlamamalı”. ben de derim ki, kart basıldığı anda hangi türde bir kart olduğu bilgisi şoförün görebileceği ekranda çıkıyor. yani gizli denetçilerin gizliliği sadece vatandaşa! vatandaşa açık olan ekranda yalnızca “ücretsiz” yazısı görünüyor. görüntüsünden malül, 65 yaş üstü ve engelli olmadığı anlaşılan ve ücretsiz kart basmış herkese “hayırdır?” diye sormak isterim, ama nemelâzım, polis çıkar da ohal şartlarında başım belâya girer diye soramıyorum. hayır, gazetecilerin çoğu içerde, dışardakilerin de büyük kısmı “serbest dolaşan” değil, yalılarda ikamet eden çiftlik gazetecisi veya pelikan kanatları üstünde havadan seyahat edenler... yeni asya gibi gazetelerin muhabirlerinin de sarı basın kartlarını yenilemiyorlar uzun bir süredir.

    sayıştay’ın hazırladığı istanbul büyükşehir belediyesi 2016 yılı düzenlilik denetim raporu’na göre denetim kartları aracılığıyla 2016 yılı içerisinde toplu taşıma hizmetlerinden 1.036.928 adet ücretsiz olarak faydalanıldığı tesbit edilmiş. (https://www.sayistay.gov.tr/…ükşehİr beledİyesİ.pdf adresinden ilgili rapora ulaşılabilir, 127 ve 128. sayfalarda tablo ve bilgiler yer alıyor) sayıştay bu durumu mevzuata uygun bulmamış ve eleştirisini “yayımlanan bakanlar kurulu kararlarında haklarında muafiyet hükmü bulunmayan kişilere kurum tarafından ‘denetim kartı’ verilerek toplu ulaşım hizmetlerinden ücretsiz faydalanmaları mevzuata uygun bulunmamaktadır” şeklinde ifade etmiş.

    eskiden, kendilerine ayrıcalık tanınmasını isteyen kişiler, arkasında “hamil-i kart yakinimdir” ibaresi bulunan kartvizitlerle dolaşırdı. istanbul büyükşehir belediyesi de acaba “hamil-i denetim kartı yakinimdir” mi demek istiyor?
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap