• burdur ile ilgili derleme kitabinin adi burdur'dan damlalar'dir.
  • kendisi hamitoğulları'nın son hamit'i imiş*. izmir'de yaşamaktadır. pek çok insanın öldükten sonra kıymetini anlıyacağı üstad. ayrıca kumlucalı'nın nişan yüzüğünü takmış görüşmemize de vesile olmuştur.
  • türk halk müziği araştırmacısı, hocası ve sanatçısı. trt thm repertuvarında kaynaklık ettiği 12, derlediği-notaya aldığı 46 türkü bulunmakta. "her zaman kültürüne tutkun, yöresine aşık, araştırmacı örnek bir sanatçı olmuştur." bugün (15.02.18) vefat etti. biyografisi (repertukul.com'dan)

    1926 yılında burdur'da doğdu. babası, bağlama çalardı. annesi de babasına zaman zaman ud ile eşlik ederdi. diğer kardeşleri de müziğe karşı ilgili olup hepsi bağlama çalardı. burdur turan ilkokulu, burdur ortaokulu, ve istanbul haydarpaşa lisesi'nde okudu. ilkokulda armonika, ortaokulda ise bağlama çalmaya başladı. lise yıllarında bağlama çalmayı çok ilerletti.
    daha sonra eminönü halkevi'nde serenler zeybeğini çalarken fark edildi ve istanbul radyosu topluluğuna haftada bir gün katılması için davet edildi. bayram aracı ile birlikte programlara katıldı. istanbul'da agop usta'nın saz evinde tesadüfen muzaffer sarısözen ile tanıştı. sarısözen onu ankara'ya davet etti. ankara radyosu'nda sazıyla ve zeybek oyunuyla programlara katıldı.
    1954'te askerliği bitince burdur'a döndü, toprak işleriyle uğraşmaya başladı. bir gün muzaffer sarısözen burdur'a gelip onu aradı. beraberce burdur oyunlarını oynayacak bir ekip aradılar. ancak o sırada herkes işte güçte olduğundan ekibi kuramadılar. sarısözen ankara'ya döndükten sonra çine'ye tekrar yazdı ve "bu ekibi mutlaka istiyorum" dedi. hamit çine de kardeşi behiç ile birlikte iki kişilik küçük bir ekip oluşturarak açık hava tiyatrosu'nda step tarzında topuk vurarak teke oyunu oynadılar. bu, izleyenlerin ve sarısözen'in büyük beğenisini kazandı."amerikan stebinin çıkış yeri burası olsa gerek" şeklinde sözler söylendi.
    1956 yılında evlendi. bu evlilikten yasemin, nilüfer ve çiğdem adında 3 çocuk sahibi oldu.
    yüksek tahsilini tamamlamak için izmir'e gitti. burada muzaffer sarısözen'in de ısrarlarıyla ve mustafa hoşsu'nun çabalarıyla izmir radyosu'nda çalışmaya başladı. o yıllarda özellikle burdur yöresi ile ilgili halk bilimi çalışmaları yaptı. izmir radyosu'nda koro şefliği yaptı. 1982'de radyodan emekli oldu. 1985-86 yıllarında ege üniversitesi devlet türk müziği konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı ve 5 yıl süreyle ders verdi. "üç telli" üzerine araştırmalar yaptı. fethiyeli mustafa coşkun ve ramazan güngör'ün üç telli ile, burdurlu faik ince'nin cura ile icralarını inceledi. 1989 yılında burdur'dan "damlalar" isimli halk bilimi hakkındaki çalışmasını yayınladı. üç telli bağlama metodunu ve bağlama metodu yazdı. yurt dışında birçok ülkede özellikle yöresinin müziğini tanıttı. ingiltere'de bir yarışmada 29 ülkenin sazları içinde, üç telli ile ikincilik kazandı. "halk müziği ustalarımız hamit çine ve parmak curası avşar beyleri" isimli 1 kaset yaptı.
    15 şubat 2018'de izmir'de vefat etti.

    kendi dilinden özgeçmişi
  • teke türkülerinin, kıvrak zeybeklerin babası, bugün vefat etmiş sanatçı.
  • kendi hayatını şöyle özetlemiş çok kıymetli usta:

    kimseye etmedim eyvallah
    özüm bana torpil oldu

    çaldım, söyledim, oynadım
    sazım bana torpil oldu
hesabın var mı? giriş yap