• türkiye'de modern jeolojinin kurucularından ve geliştiricilerinden olan ordinaryüs profesör.

    hamit nafiz pamir 1893'te selanik'te (başka bir kaynağa göre üsküp'te) doğdu, ortaöğrenimini bu kentte tamamladıktan sonra cenevre üniversitesi'nde jeoloji ve mineroloji öğrenimi gördü. 1916'da istanbul üniversitesi fen fakültesi jeoloji kürsüsünde asistan olarak meslek hayatına başladı. 1925-1933 yılları arasında hem fen fakültesi hem orman yüksek mektebi'nde jeoloji öğretim üyeliği yaptı. 1933'te jeoloji kürsüsü başkanı olan pamir, 1936'da ordinaryüs profesör unvanı kazandı. 30 yıl boyunca jeoloji kürsü başkanlığı yapan pamir bu süre içerisinde kürsünün akademik çalışmalarına ve bilimsel araştırmalarına yeni bir yön verdi, öğretim kadrosunun genişlemesi, araç ve gereçlerin yenilenmesi için büyük çaba gösterdi.

    bilim insanı pamir maden tetkik arama enstitüsü'nün sürekli olarak akademik danışmanı oldu. 1950-1951 ve 1954-1956 yılları arasında enstitünün genel müdürlüğünü yaptı. meslek hayatı boyunca isviçre, fransa ve federal almanya jeoloji derneklerinin üyesi ve bir dönem fransa jeoloji derneği'nin başkan yardımcısı oldu. pamir'in "umumi arziyat" (1928) ve "stratigrafik jeoloji" (1942, çeviri) gibi ders kitaplarının yanı sıra, türkçe ve yabancı dillerde yayımlanmış, sayıları 30'u aşan bilimsel ve mesleki yazıları vardır.

    kuzey anadolu fay hattı'nı bulan bilim insanı ihsan ketin'in hocayla ilgili sözleri:
    "ord. prof. pamir 40 yılı aşkın öğretim üyeliği yanında, jeolojik araştırmalara, arazi araştırmalarına ve özellikle türkiye'nin jeolojik yapısının her yönü ile ayrıntılı olarak incelenmesine büyük önem vermiş, bu konuda gençlere sürekli olarak önerilerde bulunmuştur. bizzat kendisi de yurdun hemen her köşesini yerinde incelemiş, ileri yaşlarında bile at sırtında engebeli munzur sırtlarına, 3400 metre yükseklikteki bağırpaşa dağı'na tırmanmaktan geri kalmamıştır.
    büyük hoca her şeyden önce, mesleğine ve dolayısıyla doğaya aşık bir bilim adamıydı. kayalık bir tepede oturup çevreyi gözlemek, bir pınar başında kahvaltı yapmak ve bir çadır altında uyumak onun en çok sevdiği, en fazla haz duyduğu şeylerdi..."

    hamit nafiz pamir 6 haziran 1976'da istanbul'da vefat etti.
  • alman tabiat araştırıcıları akademisinin
    (bkz: akademie der naturforscher) ilk türk üyesidir.
hesabın var mı? giriş yap