• geleneksel olarak mısır ununa bulanarak pişirilen ve kıtır kıtır yenilen bir balık yemeği.

    herkes denizden babası çıksa yiyemiyor. ol sebep, iç anadolu damak tadına uyumlu şekilde balık pişirmek de bir seçenek.

    mısır unu şahsına münhasır bir lezzete sahip olduğu için hamsinin lezzetini değiştiriyor. tavuk ızgara ile şinitzel nasıl birbirinden hayli farklı ise hamsi tavadaki mısır unu da balığın tadını bu denli değiştiriyor. buğday unu ile soslanmış hamsi her zaman hamsinin kendi tadına daha yakın oluyor.

    diğer bir mevzu pişme miktarı. hamsinin çiğliğinden kurtulması için aslında yüksek ateşte birkaç dakika pişmesi yeterli. uzun süre pişirildiğinde -ki geleneksel yöntem bu- hamsi bir pişmiş bir balıktan ziyade bir cipse dönüşüyor. tercih meselesi tabii, ama bu şekilde hamsinin lezzeti yine yok oluyor.

    benim tarifim şöyle:

    kılçığı çıkarılmadan temizlenmiş hamsileri biraz tuzla karıştırılmış una buladıktan sonra, teflon tavaya kuyrukları ortaya gelecek şekilde sıkışık sıkışık dizelim. üzerine bir-iki yemek kaşığı sıvı yağ gezdirelim. çok yüksek ateşe koyup yaklaşık bir dakika tavanın iyice kızması için yüksek ateşte tutalım. bunun sebebi az miktarda yağ ile balığı pişirebilmektir, eğer ilk etapta yüksek ateş kullanmazsak, balıklar yağı tamamen çeker ve tavaya yapışır, hem de pişmeden kalır. tavanın kapağı kapalı olmalı, bunu da belirtelim.

    tava iyice kızdıktan sonra ateşi biraz kısıp (kesinlikle en kısık değil), balıkların tavaya yapışmadığına emin olmak için hafif sallayarak bir dakika daha pişirelim. böylece balığın bir yüzü pişmiş olacak, ve balıklar daire şeklinde birbirine yapışmış olacak. mümkünse kullandığımız tava kapağı düz olsun. böylece birbirine yapışmış bir bütün haldeki balığı omlet gibi kapak aracılığı ile çevirebilelim. eğer böyle bir kapak yoksa, nazik bir şekilde, yuvarlak şekli bozmadan bir kaç seferde maşa ile de çevirebiliriz.

    balığın öbür yüzünü çevirdiğimizde ateşi tekrar yükseltelim. bir dakika yüksek, bir dakika da düşük ateşte olmak üzere toplam iki dakika daha pişirdikten sonra servis yapabiliriz.

    yanına, roka olur, maydonoz olur, kıvırcık olur; yeşillikleri iri doğranmış bir salata ve bol limon ilave edebiliriz. oh, yarasın.
  • bol yağda olması gerekmez. tavanın yüzeyini yağlayıp, kılçıkları ve içleri temizlenmiş hamsileri çiçek gibi yanyana, derileri alta gelecek şekilde dizerek tek taraflarını birkaç dakika ızgara ediyorum ben. tavadan tabağa alıp üstüne limon suyu, yanına roka ve kırmızı soğan, bir şişe de acısız şalgam suyu, oh be!
  • böyle göz karartılıp tavaya oturan tabaklarda streçlenip buzluğa atılınca ilerleyen zamanlarda insana inanılmaz kolaylık oluyor. işten gelip buzluktan çıkardığın tabağa tersten sıcak su tutuveriyorsun, buzu çözülüp de tabaktan ayrılır hale gelince önceden kızdırmış olduğun tavaya aktarıverip bi sigara yakıyorsun, bi iki dakika bekleyip aynı tabak yardımıyla ters çevirip bi sigara daha yakıyorsun. sigaran bitince tavanın altını kapatıp arada bi yerde yıkayıvermiş olduğun tabağa indiriveriyorsun. yiyince karnın doyuyor, ortalık da batmamış oluyor. on numara iş yemin ediyom. yapın bunu bekarlar.

    büdüt: sıcak suyu streci çıkarmadan tutuyoz. streçlerken önce bi tur tabağın üstünden, sonra da bi tur tabağın altından doğru streçlemekte şüphesiz hayırlar vardır. ilk yüzü ilk sigara bittikten 2 dk sonra çeviriyoz. tavanın altı tüm süreçte harlı, ama yaldır yaldır değil.
  • owencan reisin bile hakkında trollemediği yiyecek. insanoğluna önden gönderilmiş cennet yemeği.
  • buz gibi karadeniz çeşme suyu ve mısır ekmeği eşliğinde yenemesi gereken efsane yiyecek.
  • kılçıkları ile birlikte yenilebilen belki de tek lezzettir. hatta rakı ile tüketirken kuyruğunu bile yemişliğim vardır. o derece delisiyim.
  • tabi ki zeka açısından sıkıntılı olanların yemesi gereken bir gıdadır.
  • amasrada, dalga sesi ile anason birleşimi ile birleştirilmesi gereken müthiş tad.
  • gül hamsi olarak da yapılan bir çeşidi vardır.

    hamsiler, mısır ununa bulanır. mısır ununun içine de az tuz eklenmiştir.

    sonra, yağın hafif kızdığı tavaya, kuyrukları merkez noktada olacak şekilde tam bir daire şeklini alırcasına dizilirler. bir taraf kızardıktan sonra, bir tabak yardımıyla ters-yüz edilir ve diğer tarafı da kızartılır.

    bu tip kızartmanın tek kötü yanı, hamsinin çabuk soğumasıdır.
    önlem olarak, servis edilene kadar sıcak fırında bekletilebilir.

    yanında bol yeşillikli bir salata ve helva ile yenilir.

    arzuya göre beyaz şarap veya bira içilebilir.

    şefin tavsiyesi

    * salataya limon sıkmayın. nar ekşisiyle tatlandırın.
    * alkol olarak rakı içmeyin. balığın caanım etini anasona boğmayın.
    * tavuk balık kelle, bunlar yenir elle demişler. hamsinin kılçığını çıkarmaya uğraşmayın.
    * fish doesn't think, 'cause hamsi knows everything :)
hesabın var mı? giriş yap