• danimarka ile kanada'yi karsi karsiya getiren kucuk mu kucuk ustunde insan yasamayan ada. biraz bizim kardak gibi. danimarka adanin gronland'in dogal parcasi oldugunu iddia ederek adanin gronland'a ve dolayisiyla danimarka'ya baglanmasini istiyor. kanada ise adanin kuzey amerika'nin "devami" oldugunu soyluyor. bu minik ada yaklasik yuz yildir bu iki ulkeyi karsi karsiya getiriyor. hem de nasil. mesela 2005'te kanada savunma bakani sembolik bir sekilde adaya cikiyor. danimarka hemen "topragimiz isgal edildi" diye bunu protesto ediyor... (bkz: olaylar olaylar)

    daha fazla bilgi suradan bulunabilir: http://en.wikipedia.org/wiki/hans_island
  • medeniyetin zirvesini yaşayan iki ülkenin sınır anlaşmazlığı nasıl oluyor diye merak eden varsa kanada ve danimarka için durum şöye:

    "ın 1984, the danish minister for greenland planted the danish flag on the ısland and left a little message saying "velkommen til den danske ø" (english: welcome to the danish ısland). ıt is also said he left a bottle of brandy.[...]"

    "when danish military go there, they leave a bottle of schnapps. and when [canadian] military forces come there, they leave a bottle of canadian club and a sign saying, 'welcome to canada.[...]'"

    https://en.wikipedia.org/wiki/hans_island
  • danimarka ile kanada arasında 1930'lardan beri ihtilaflı durumda olan küçük adacık. ancak bu ülkelerin medeniyet ve demokrasi seviyelerinin ileri olmasından olsa gerek, iki ülke arasında bir savaşa dönüşmediği gibi, daha çok şaka yollu (adaya viski bırakmak, bayrak dikmek) jestlerle devam ediyor.

    http://www.businessinsider.com/…-hans-island-2016-1
  • kardak kayaliklari icin otuzbir cekerek savasan iki ulkenin durumuna benzer bir ihtilaf
  • cozum sekli kardak kayaliklariyla uzaktan yakindan alakasi olmayan ada.

    soyleki; ne zaman kanada birlikleri adaya cikip kendi bayraklarini dikse danimarkalilarin biraktigi schnapps’lari adada oturup iciyorlar. adadan ayrilirken de kendi brandy’lerini birakiyorlar. birkac ay sonra danimarkali askerler adaya cikip kendi bayraklarini diktiginde kanadalilarin biraktigi ickileri iciyorlar. bu surec surekli tekrar eden bir olay.

    bizim birliklerimiz yunan birlikleriyle kardak adasi icin boyle bir sey yapmayi dusunse (raki, uzo, sarma, baklava, yogurt artik ne olursa) iki taraf da aslinda bu bizim yiyecegimiz der olay bastan iptal olur sorun daha da buyur.
  • medeniyet örneği, demokrasi abidesi olan ülkelerin savaş çıktığında birbirini katledeceğinin göstergesi olan adadır.
    medeniyetin içimizdeki katili sadece gizlediği bu örnekle aşikar olur.
    madem önemli değil, madem içki ısmarlıyorlar, hiç sorun etmesinler o zaman?
    aradaki çekişme sıcak savaşa dönmesin diye şirinleştirilmiş bir mücadele.
    bir jest hareketi, güzellik nişanesi olsa bunu telefonla, whatsappla, emojiyle yapabilirler.
    askerlerin adaya tekrar tekrar çıkması ve inmesi bir jest için bayağı can sıkıcı olmalı.
  • danimarka ve kanada'yı karşı karşıya getiren 1,3 km2 büyüklüğe sahip ada. her iki ülke de bu küçük adanın kendilerine ait olduğunu iddia ediyor ve bu iddialaşma yaklaşık 1 asırdır da devam ediyor.

    söz konusu iki ülke, bu "savaşı" adaya bayrak dikip kendi ülkelerinin viskilerini koyarak sürdürüyorlar. her iki ülke de belirsiz aralıklarla adaya geliyor, diğer ülkenin bayrağını kaldırıp kendi bayrağını dikiyor ve kendi ülkesinin viskisini koyup yoluna devam ediyor.

    yıllar içerisinde 100 yıldır süren bu çetin savaşı bitrmek için çeşitli girişimlerde de bulunuluyor. iki ülkeden yetkililer bir araya geliyor ancak bir uzlaşma sağlanamıyor. adanın yarısının kanada'ya diğer yarısının danimarka'ya bağlanması teklif ediliyor ancak taraflar bunu da kabul etmiyorlar.

    adada değerli maden ya da doğal kaynak da bulunmuyor. bu amansız savaşın akla gelebilecek tek sebebinin kıta sahanlığı olduğu düşünülüyor.
  • bugün itibariyle ortasından bölmüşler, bu korkunç viski savaşını sonlandırmışlar. bana kalırsa geç bile kaldılar.
hesabın var mı? giriş yap