• bugün için sadece bir dizi kan kanserinde kemik iliği naklinde uygulanan tıbbi prosedür.
    organ ya da doku nakillerinde vücudun verilen dokuya reaksiyon göstermemesi için uyumlu doku sağlanmalıdır. ancak doku uyumlu kök hücre vericisi sağlanamayan hastalar için kök hücre vericisi yarı yarıya doku uyumu olan anne, baba , çocuk ya da kardeşlerin verici olmasıyla sağlanır. çünkü bir kişi genlerinin yarısını anneden, diğer yarısını babasından alır;ya da genlerinin yarısını çocuğuna verir; ya da genleri kardeşiyle yarı yarıya benzerdir.

    bu yöntemin faydası:
    1. doku vericilerinin dünyanın herhangi bir yerinde taranması, bulunması, kök hücrenin sağlanması gibi bazen çok uzun zaman alan ve pahalı olan aşamalar geçilmiş olur. verici çok hızlı hazırlanabilir, nakil çok daha ucuz olur, yeniden kök hücre gerektiğinde vericiden çok hızlı ürün hazırlanıp verilebilir.
    2. hemen herkesin halihazırda bir kök hücre vericisi olur.

    bu yöntemin tam uyumlu vericilerle yapılan nakillere göre artmış risk arz eden yönleri yani sorunları:
    1. greft versus host hastalığı(gvhh) denilen, verilen kök hücrenin vücuda karşı red reaksiyonu gösterme riskinin daha yüksek olması
    2. kemik iliğine kök hücrenin yerleşmesinin gecikmesi riskinin yüksek olması (gvhh önlemek için yapılan müdahaleler nedeniyle)
    3. kemik iliğinin uygun bağışık yanıtı sağlamasının gecikmesi ve vücutta normalde enfeksiyonlara neden olmayacak mikroorganizmaların fırsatçı enfeksiyonlara yol açma riskinin yüksek olması. en önemli ölüm nedenidir.
    ancak bu risklerin gelecekte yeni tedavilerle azalabileceği öngörülüyor.

    belki de ileride kök hücre nakli terkedilebilir de.
  • “haploidentik nakil”, kısmi uyumlu anne, baba, kardeş ve kuzenlerden yapılan nakil anlamına gelmekte. kemik iliği nakilleri için “doku grubu uygun donör doku gruplarının tam uyumunu kastedilir, haploidentik nakil ise doku grupları çok uymasa da nakil yapabilme imkânı olan donör anlamına gelmekte. bu nakil türünde genel olarak en az yüzde 50 uyum aranmakta.ancak haploidentik naklin en önemli dezavantajı (belli oranda antijen uyumsuzluğu olduğu için) enfeksiyon riskin daha fazla olması. bu nedenle enfeksiyonları çok iyi izlemek ve önleyici tedbirlerin iyi takibi yapılması gerekmektedir.
hesabın var mı? giriş yap