• antakya'li bir arkadasim beni harbiye'de 'ulas'in yeri' diye salas bir mekana goturmustu, dunya uzerinde en lezzetli kebap yapan yer olduguna bahse girerim.
  • 30 mart 2014 yerel seçimlerinde akp'ye ve dolayısıyla son bir kaç yıldır kendilerini hedef gösteren, el kaide-öso gibi teröristlere yem etmeye çalışan sadullah ergin'e ağzının payını veren bölge.

    ilçe seçim sonuçları ; (akp 17 sandıkta sıfır çekti.)

    17.678 seçmen.
    15.457 kullanılan oy.
    15.204 geçerli oy.

    chp: 12.295 oy.
    tkp: 1611 oy.
    ip: 948 oy.
    ödp: 112 oy.
    akp: 96 oy
    hdp: 63 oy
    mhp: 37 oy.

    büyükşehire giden oy sonuçları ; (akp 13 sandıkta sadece 1 oy çıkardı.)

    17.678 seçmen.
    15.506 kullanılan oy.
    15.294 geçerli oy.

    chp: 14.823 oy.
    akp: 204 oy.
    mhp: 138 oy.
    hdp: 48 oy.
    hepar: 41 oy.

    not: harbiye akp'nin antakyayı bölüp mezhepsel sınırlar yarattığı defne ilçesinin 18.000'e yakın seçmeniyle en büyük mahallesi konumundadır. yurt dışında olan nüfusun çokluğundan dolayı 2000'i aşkın kişi oy kullanamamıştır. semtte 59 sandık ve bu sandıkların bazılarında olan akp'li görevlilerin yanı sıra her sandık başına ysk tarafından görevlendirilen 118 sandık kurulu görevlisinin yarısından fazlasının akp'li olma durumu, semtin antakya'ya bakan kısmında oturan az sayıdaki yabancının varlığını da hesaba katarsak ki zaten sayılardan da bu anlaşılıyor bölücü akp burada çok iyi bir tokat yemiş.

    doğal güzellikleri, mesire yerleri ve yemekleriyle ünlü olmuş bu beldeyi hem yerel hem de genelde umursamayan yönetimler geldi geçti. hem büyükşehirin hem de ilçe belediyesinin chp'de olma avantajı bakalım bu sefer yatırım olarak nasıl yansıyacak.

    gerçi bölgenin tarihi bir geçmişi olmasını kullanarak burayı asimile etmeye, çoğalmasını engellemeye çalışan akp iktidarı bölgeyi sit alanı olarak değiştirmiş bulunmaktadır. bir ev bile inşa etmek imkansıza yakın görünüyor, bakalım neler olacak.
  • tarihi isimleri şu şekilde olan, hatay'ın merkezi antakya ilçesine bağlı turistik beldesi.

    harbiye - antakya/hatay

    1935 sanj: harbiye

    1551 t: beytülmâ (ar "su evi")

    y17 str: daphnê (yun "defne")

    - su kaynakları, şelale ve kutsal apollon koruluğunun bulunduğu antik daphne tapınak kentidir. ms 363 yılında imparator julianus burada antik yunan dinini yeniden canlandırmayı deneyip hüsrana uğramıştı.

    kaynaklar:

    t: osmanlı tahrir kaynakları (genel).
    str: strabon, coğrafya (1.yy yak, ms.17); adnan pekman, arkeoloji ve sanat yayınları 1987.
    sanj: pierre bazantay, la penetration de ı'enseignement dans le sandjak autonome d'alexandratte, beyrouth 1935.
  • bugunku antakya 'nin, tarih oncesi donemdeki ismi defne olan, yerlesim birimi.
  • antakyada her taşın altından suyun çıktığı, yemyeşil bölge.
    özellikle hızlı akan su sesleri ile birleşen ağaç sesleri, bu bölgenin müthiş bir uyku mekanı olmasını sağlamaktadır.
  • dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri, antik çağda ki daphne. antakyada ki tarihin ve mutfağın başkentliğini yapan bölge.

    hatay'ın en eski belediyelerinden biridir. bu statüsünü 1939'da kazanmıştır.

    bu arada bir harbiyeli olarak bizde böyle demek istiyorum.
  • şelalesi dinamitlerle yok edilmeye çalışılmıştı. bugün üzerine atılan her zerre betonu, toprağı, plastiği kusup yatağını toprağını almıştır.

    özet.
  • antakya'nın, belki de türkiye'nin en güzel tavuk ızgara çeşitlerini yapan boğaziçi restoranın, daha fazla para kazanmak uğruna tam ortasına 5 katlı beton yığınını diktiği cennetten bir köşe.

    yemyeşil bir bahçenin ortasındaki güzel bir restoran, kâr hırslarına karşılık verememiş olacak ki; o şirin restoran yıkılmış, yerine 5 katlı çirkin bir betonarme otel ve restoran yapılmış.
    belediyenin, "harbiye'nin dokusu bozulmasın, çok fazla otomobil girmesin" diye toprak yollarına beton dökmemesi güzel bir uygulama olarak dururken, bu güzel dokuya devasa bir beton yığını dökülmesi ise başka bir uygulama. aynı belediyenin iki farklı uygulaması. daha fazla kar, rant..
  • hatay'ın şöyle güzel düşünen insanlara sahip ilçesidir.

    https://twitter.com/…1049976606572544/photo/1/large
  • özellikle roma imparatorluk çağı'nda oldukça gelişmiş olan antakya'nın*, mozaikleriyle ünlü villalarıyla meskun olmuş sayfiye yerleşimi. antakya mozaik müzesi'ndeki bir çok mozaik pano buradan getirilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap