• eğitim amaçlı yurt dışına çıkan öğrencilerin sadece pasaportun defter parasını ödemesiyle pasaport masraflarından kurtulmasını sağlayan hizmet.

    ben almaya kaltım 1 haftadır uğraşıyorum. uygulanan işlemler :

    fakülte sekterine dilekçeyle başvuruyorsunuz. bu dilekçeyi imzalatıp öğrenci işlerine götürüyorsunuz, daha sonra bunu yazı işleri, öğrenci daire başkanlığına gönderiyor. tabi bu sırada ana bilimdalı başkanının, dekanın imzası gerekiyor bu zatı muhteremlerde yerinde olmadığı için işlemleriniz uzuyor. birde benim ki gibi dilekçeniz kaybolursa zıvanadan çıkıyorsunuz önünüze gelen memurla kavga ediyorsunuz. benim kaybolan dilekçem rektörlük bilmem ne kolunda bulundu orada ne işi varsa. neyse üniversiteniz sizin eğitim amaçlı yurt dışına çıktığınıza inanıyor ve sizin adınıza tekrar dilekçe hazırlıyor bunu vergi dairesine imzalatmanızı istiyor. siz yine yollara düşüyorsunuz vergi dairesine gidiyosunuz onlar diyor bu bizim işimiz değil valiliğe gidin. valiliğe gidiyorsunuz onlar sizi adalet sarayına yönlendiriyor. oraya gidiyorsunuz bu kez tekrar valiliğe gitmeniz gerektiği söyleniyor. neyse efendim zar zor nereye gideceğinizi buluyorsunuz. orasıda valilik binasında vergi işleri bilmem ne başkanlığı. gidiyorsunuz kimlik fotokopisini veriyosunuz işlemlerin devam ettiğini sanıyorsunuz ama işlemler devam etmiyor neden? tabiki müdür beyler yoklar yarım saate kadar gelirler. neyse 1 saate yakın bekliyorsunuz bakıyorsunuz ki size 1 yıllık pasaport vermişler başlıyorsunuz tartışmaya ama sonuç yok dilekçenizde 2 yıllık pasaport istemenize rağmen size 1 yıllık veriyorlar sinir küpü şeklinde ayrılıyorsunuz. şimdi bütün evrakları emniyet müdürlüğüne götürme zamanı ama mesai bitti ertesi güne kaldınız. neyse ertesi gün oluyor vesikalık çektiriyorsunuz bir de orda bekliyosunuz. sonra doğruca emniyet müdürlüğüne, vardık mı emniyet müdürlüğüne vardık, pasaport bilmem ne müdürlüğünü buluyoruz, ilgili formu dolduruyoruz ve sizden karton tam kapaklı dosya isteniyor. gidip alıyorsunuz geriye gelip işlemlere devam ne oldu mesai bitti öğleden sonraya kaldık. tamam öğleden sonra gidiyoruz parmak izi veriyoruz maşallah bi ayak baş parmağımın izini alamdıkları kaldı. neyse ordan çıkıp vesikalıkları nüfus cüzdanı fotokopisini üniversiteden alıp vergi dairesine imzalattığın dilekçeyi parmak izi belgeni tam kapaklı dosyanın içine koyuyoruz memura veriyoruz. bu memur arkadaş fizik bölümü mezunu daha sonradan polis olmuş kimyacı olduğumu öğrenince böyle bana bi kanı kaynadı. parmak izini alan memurda sivaslıymış 2 yıldır o görevi yapıyomuş yani demek istiyorum ki sosyal bir insan olup bütün memurlarla konuşuyorsunuz. tuttuğum takımdan ilerde ne iş yapmam gerektiğine kadar. neyse efendim geldik dananın kuyruğunun koptuğu yere 81 ytl harçsız pasaport ücretini yatırıyoruz makbuzumuzu alıyoruz, 2 gün sonra gelip pasaportumuzu teslim alıyoruz. ki ben alabildim mi henüz alamadım makbuz elimde 2 gün geçmesini bekliyorum.
    diyebilirsiniz banane kardeşim ben bunlarla uğraşmam harcı neyse paramı yatırırım paşalar gibi pasaportumu alırım. ama olay öyle değil işte o durumda alacağınız pasaport öğrenci pasaportu olmuyor ve giriş çıkışlarda eğitim amaçlı gelmediğiniz için daha çok sorgulanıyorsunuz vize alma kısmıda ayrı tabi.

    edit: sen o kadar uğraş memur amca pasaporta adresimi yanlış yazsın. umuyoruz bir sorun çıkarmaz.
    edit: sen o kadar uğraş sonra gel o pasaportu kaybet. evet şaka değil kaybettim. sonra tekrardan bu işlemleri yaptım. inanın film gibiydi öğrenci işleri başkanını fen fakültesi dekanının odasında bulup imza attırdım. neyse yaramı deşmeyin. çok şükür pasaport işimi gördüde ta ebesinin ağzına gidip geldim.
  • vatandaş sikme odaklı devlet anlayışının olmadığı ülkelerin her vatandaşına sağladığı standart bir hizmet.
  • "geçen seneye kadar harçsız pasaport almak için üniversitenize başvurarak ilgili emniyet müdürlüğüne
    verilmek üzere harçsız pasaport almaya uygunluğunuzu yazan bir belge almanız yeterliydi. yeni geçilen
    uygulamada üniversiteniz size emniyet müdürlüğüne götümeniz gereken nihayi uygunluk yazısını değil
    defterdarlığa yazılmıs bir yazı verecektir. defterdarlık da sizi benzer bir yazı ile vergi dairesine yönlendirecek
    ve vergi dairesinden alacağınız yazı ile harçsız pasaport almak için emniyet müdürlüklerine gidebileceksiniz."
  • rektorlukten alinmasi gereken kagit, kendisinden daha zor aliniyor o kesin. bir yillik, iki yillik muhabbetinin de emniyet mudurlugu'ne gore degistigini biliyorum. ama neden ogrencinin mezuniyetine en az kac sene varsa, o kadar yillik olmamasi gibi bir salaklik donuyor bilmiyorum.
  • bu pasaporta ulasirken vergi dairesi step'inin laf olsun, ogrencilere ve vergi dairesine is ciksin diye eklendigini dusunmekteyim ya da harcsiz alcan ama "boru mu" tadinda almalisin. zahmete katlanican yani alacaksan, quest tadinda sen bu yola bas koyacan.

    avrupa yakasinda 2 vergi dairesinde (topkapi'da yeditepe vergi dairesi ve okmeydani'nda hisar vergi dairesi**), anadolu yakasinda bi vergi dairesinde alabiliyorsun damgayi. tamamen bos bi step hakikaten; hicbi sey kontrol edilmeden direkt damgalanip imzalaniyor; yok cayci 50 kurus kazansin fotokopiden diye onun hayrina mi hareket ediyoruz, anlamadim. maliyeye dilekce yigdirmak lazim hallenip.

    bu harcsiz pasaportu alirken insanliga inancini geri kazanabiliyorsunuz bu arada. emniyet mudurlugunde pasaportlarla ilgilenen super guler yuzlu calisanlar ve 90 tl cuzdan bedeli istendiginde cebinden sadece 86.6 tl cikmasiyla bir diger exchange ogrencisinin ben odeyeyim istersen diye yardim etmesi...
    "ciddi misin?" diyebildim, cok tesekkur edemedim hissettim kendimi; yeterince yani... sonsuz tesekkurler... bok moralli bi gunde oldugum icin cunku raziydim 3 bucuk tl icin isimi halledemeden cikmaya, koymucakti yani cok; zaten kotuydum. re-tesekkur uhu*.
  • klasik bir para tuzağı: devletin e pasaport sitesine giriyorsun. nasıl başvuru yapılacağını, ne kadar harç ödeyeceğini vs öğreniyorsun. fakat hiç bir yerde harçsız; öğrenci pasaportu vs geçmiyor. tek satır yok !!!
    gereken bütün harçaları ödedik pasaport başvurusu yapmaya gittik oradaki polis memuru niçin öğrenci (harçsız !!!) pasaporta başvuru yapmadığımızı sordu.

    ne cevap verilir ?
    soygun resmi olunca susuyoruz.

    peki nasıl alınır diye araştırınca ise işin içinden çıkamadık.
    üniversitede farklı,
    lisede farklı
    çöz çözebilirsen
  • anlatıldığı gibi zor olmayandır. size bu hak verilmişse sonuna kadar kullanınız.

    bugün okuldan aldığım yazıyla beraber istanbul vergi dairesine gittim, memura belgemi onaylattım, müdürden imza aldım ve cüzdan bedelini vezneye ödeyip çıktım. 15 dakika sürdü hepsi.
  • rektörün imzaladığı bir kağıt ile sorgusuz sualsiz 2 yıllık olanından almışımdır. benim dilekçemde ne kadar eğitim göreceğimin süresi belirtilmediğinden - ki bizim okul bilinçli olarak böyle veriyordu ki çocuklar 2 yıllık pasaport alsın diye- rahat olarak almıştım. 5 ay öncesine kadar emniyet müdürlüğünden emniyet müdürlüğüne değişiyordu bu 1 yıllık 2 yıllık olayı. sanırım artık istanbul'da sadece belirli emniyet müdürlükleri harçsız pasaport işlemini yapıyor.
  • 1 yıllık süresi tamamlandığında tekrar öğrenci işleri daire başkanlığına dilekçe yazarak harç ücreti ya da herhangi bir masraf ödemeden tekrar 1 yıllığına süresini uzatabildğiniz pasaport türü. ayrıca bu işlemi tüm öğrencilik hayatınızda yapabiliyorsunuz.
  • +25 yasindaki ogrenci ve akademisyen arkadaslar toplanin, kutsal bilgi geliyor.

    - once yurtdisina cikmak icin akademik bir gerekce buluyoruz.
    tavsiye: google amcaya students' conferenceyada graduate conference'lari soruyoruz. gercekten gitmek istiyorsak aramamiza call for proposal sadece davet mektubu istiyorsak no registration fee ibaresi ekleyip guncel ilanlardan bi sey buluveriyoruz.* kayit sonrasi adamlardan davet mektubu gondermelerini rica ediyoruz.
    - davet mektubunu aldik. bu asama universiteye gore degisiyor, temel olarak ogrenci dekanligina onlarin verdikleri bir formu doldurup davet mektubunun bir kopyasiyla birlikte teslim ediyoruz. bazen dekanlik bunu fakulte yada enstituye onaylatmanizi isteyebilir. resmi yaziyi hazirlayip size veriyorlar.
    - harcsiz ogrenci pasaportu hak. konulu resmi yazimizla ilde bulunan veraset ve harçlar vergi dairesine gidiyoruz. evrakin altina muhur imza ekletip geri aliyoruz.
    - bankaya pasaport defter bedelini yatiriyoruz. (sadece defter bedeli, 2017 yili icin 94 tl)
    - harcsiz pasaport yazisi, dekont, 2 biometrik fotograf, tc nufus cuzdani ve eski pasaportlarla emniyete gidiyoruz. (randevu gerekebilir)

    hayirli olsun. 1 senelik pasaport icin 175tl'miz cebimizde kaliyor.

    edit: @azizszm nin uyarisiyla; "erasmus için +25 olanlara 2 senelik veriyorlarmış." okudugu universitenin uluslararasi ogrenci ofisi oyle soylemis.

    not: gecici cozumdur. bir sene sonra yenisini cikarirken tekrar defter bedeli oduyorsun ama iste var boyle de bir hizmet. 670tl yi verir 10 yillik alir gerisiyle ugrasmam dersen buyur.
hesabın var mı? giriş yap