• controller kartının yanması. çok acıklıdır, bilgiler orada durur, ama ulaşamazsınız. tek çaresi "tıpkısının aynısı" bir hd bulup, onun kartını öbürüne takmaktır.
  • içini açıp bi parçanın çıktığını sanıp onu yerine oturtmaya çalışmak
    (bkz: oha)
  • deprem.olusan manyetik dalgalar nedeniyle harddiski bozabilir.
  • formata uymamak.
  • cih, nam-ı diğer çernobil
  • disk üzerinde bolca ve sık sık read-write işlemleri yapan servisler yada programlar diskin kullanım ömrünü çokca düşürür.
    mesela emule, edonkey sürekli olarak disk kullanımı gerektirdiğinden ve 7/24 çalışan tarzda programlar olduğundan sürekli çalışma durumunda 1-1,5 yıl içinde diskinizi kısım kısım bozmaya başlayacaktır.

    bu tip programların disk üzerinde cache olarak kullandığı bölümleri bir solid state disk üzerinde tutarak yada yeni çıkan hybrid türde diskler kullanarak bu sorun aşılabilir, ki bu da çok yüksek maliyetli bir çözüm olacaktır. en azından kısmen bozuk yada bozulmakta olan bir disk'i bu iş için kullanarak da bisürü para verip aldığınız 400gb lık diskinizi bu tip sıkıntılara girmekten koruyabilirsiniz.

    ek:
    * öncelikle uyarayım ki; kısmen bozuk yada problemli diskleri bu gibi işler için kullanmak bilgisayarda performans kayıplarına neden olacaktır.

    ** kesinlikle sistemi elinizdeki bozuk disklere kurmayın. unutmayın ki zaten bu bozuk diskleri elinize aldığınız için parayı basıp yeni disk(ler) aldınız. gıcır gıcır çalışan diskleri sadece arşiv amaçlı olarak kullanmak da güzel bişey tabi ama biraz maliyetli gibi.

    yukarıda ikinci olarak bahsettiğim hadisenin nasıl gerçekleştirilebileceğine gelince..
    öncelikle bilgisayarda sürekli yazılıp çizilen, şeyleri belirlemek gerek. (bunlar genellikle emule'nin temp klasörü ve windows'un swap dosyası. her ikisinin de konumlandırılacağı yeri belirlemek çok kolay) mesela emule içindeki ayarlardan tem klasörünün nereye konumlandırılacağı belirlendikten sonra programı kapatıyoruz. temp klasörünü komple yeni belirlediğimiz lokasyona taşıdıktan sonra emuleyi tekrar açtığımızda artık yeni diske yazmaya başlıyor alet. diğer p2p programlarında da benzer ayarlar olması lazım. o da olmazsa ilgili programı ilk kurarken kurulum dizinini "c:\program files\" değil de istenilen başka bir lokasyon olarak belirlemek mümkün.
    windows'un swap (takas) dosyasının yerini de masaüstündeki "bilgisayarım" simgesine sağ tıklayıp açılan menüden "özellikler" i seçerek yada kontrol panelinden ulaşabileceğiniz "sistem özellikleri" penceresinden değiştirebilirsiniz.

    diğer seçeneklere gelince...
    solid state diskler:
    şimdilik (2007 yılı itibarıyle) fiyatları yüzünden çok fazla uçuk seçenekler. örneğin mavibilgisayar.com'da 40gb lık olanı 1050$ falan. para babası olmak lazım bunlardan bir tane alıp emule çalıştırmak için. ayrıca ben linux üzerinde mldonkey çalıştırıp genellikle sezon sezon dizi indiren bir insan olduğum için ed2k temp alanı için 60-70 gb lık bir alana ihtiyacım oluyor sürekli. bu kapasiteyi sağlayan solid state disk de görmedim henüz. eğer siz de benim gibi 7/24 bilgisayarı açık tutup "internet boşa akmasın" diye harala-gürele bişeyler indiren ama petrol firması sahibi değilseniz bu seçenek kesinlikle uymaz.

    hybrid drive:
    kısmen mekanik, kısmen de flash olan bu aletler neredeyse winows vista ile beraber tanınmaya başladı. bu aralar bilgisayar dergilerinde falan bunlarla ilgili bolca makaleler var. yok efendim vista kendinden uyumluymuş bu cihazlara, açılış için gerekli dosyaları sabit ksımda tutup bilgisayarın açılmasını iki kat hızlandırıyormuş vs.. vs..
    herşeyden önce disksiz alanda tutulan bilgiler yüzeysel alanlardakinden çok daha hızlı şekilde okunuyor. erişim süresi falan gibi olaylar yok. mekanik kısım sadece ihtiyaç halinde çalıştırılıyor, diğer durumlarda kapalı duruyor. böylece mesela diz üstü bilgisayarın pil ömrü uzuyor, hareketli parçaların ömrüne ömür katılıyor falan..
    windows vista desteğiyle birlikte yaygınlaşacak gibi görünüyor.
    dezavantajı flash kısmın çok düşük kapasitede olması. ilk çıkanlar sanırım 1-4gb falan.
  • kanatlanması.

    (bkz: dunyanin en yuzeysel adami)
  • raid kartının biosu üzerinden scsi diski formatlamaya başlayıp, yav bu çok uzun sürüyormuş. bir ara yaparım diyerek reset butonuna basmak.
  • hard diskle artistik hareketler yaparken sert bir zemine düşürmek de bunlardandır, sert darbeler hoş olmayan sonuçlar doğurabilir hard diskler için.
  • hard diskin gömülü yazılımını da unutmamak gerek. gömülü yazılım, kafa parketme süresi belirli bi değerden (üretici firma tarafından hesaplanması gereken bir değer) düşük olacak şekilde yazılmış olabilir. bu durumda hdd'niz sinir bozucu bir şekilde kısa periyotlarda "çlink" diye bir ses çıkararak kafa parkedecektir. bu da hdd'nizin gereğinden kısa sürede uçmasına sebep olur. hdd yıpranır ve yenilemek gerekir. ömrü azalır.
hesabın var mı? giriş yap