• yaşamı hakkındaki bilgilerin muhabbetname isimli eserinden edinildiği şair. ali şir nevai gibi şairlerin adından övgüyle bahsetmesi, ününün geniş bir alana yayıldığının kanıtıdır. öğretici ve dinsel özellikler taşıyan muhabbetname, harizm türkçesinin bugüne kadar ulaşan önemli kaynaklarındandır. şairin uygur alfabesi ile yazılmış yazmaları da bulunmuştur.
  • bir rss feed okuma hedesi. setuplu dosyası win2000 sistemde microsoft installer güncellemesi istediği için, no-setup dosyası gerekli bi dll bulamadığı için* kuramadım o yüzden çalışan halinin neye benzediğini bilmiyorum yine de linkini de vereyim tam olsun

    http://www.sourceforge.net/projects/harezmi
  • yahoogroupsta bulunan bir yazilim grubu.ikiyuzun ustunde uyesi var.
  • (bkz: el harezmi)
  • bir çok matematik teoremi bulmuş ve ispatlamış olmasına rağmen moğolların her yeri yakıp yıkması ile bir çok kaynağı yok edilen büyük düşünür. büyük selçuklu imparatorluğu zamanında yaşamıştır. türk tarihine ismi altın harflerle yazılması gereken bilim insanıdır.
  • yaşadığı dönemde avrupa'nın bilmediği sıfırı (0) kullanan türk bilgindir.
  • hakkında gördüğüm kadarıyla ciddi anlamda maddi bir hata yapılıyor. sıfırı matematiğe sokan kişidir vs şeklinde. harezmi sıfırı matematiğe sokmamıştır. hint matematiğinden sıfırı almış, onunla yeni bir sistem kurmuştur. yani sıfır hali hazırda hint matematiğinde kullanılıyordu zaten ancak ne arap ne de batı bilginleri bundan haberdar değildi bir süre. çünkü her iki kültürde de "yokluk" kavramı söz konusu değildi ve yokluğu ifade edecek bir sembol de matematikte yoktu. bu nedenledir ki pisagorcuların kök 2 krizi patlak vermişti.

    sıfırın hint matematiğinde kullanıldığına dair buyrun bir alıntı:

    "matematiğin tarihi,bu sayının, hint kökenli olduğundan hemen hemen emin. basamak yerine ilk kullanımı, çok eskilere gitmesine rağmen, bu günkü anlamdakine en yakın kullanımı, hint matematikçi brahmagupta'nın brahmasputha siddhanta adlı eserinde anlatılmaktadır. ms 628 tarihini taşıyan bu eserinde brahmagupta, sıfır ile dört işlemin kurallarını sıralar. toplama, çıkarma ve çarpmada sorunsuz sıyrılan brahmagupta, bölmede zorlanmaktadır. şöyle diyor:
    "-herhangi bir pozitif ya da negatif sayının sıfır ile bölünmesi durumunda, sonuç paydasında sıfır bulunan bir kesirdir"
  • avrupa da algorizma ismiyle tanınmaktaymis.
  • islam dünyasının önde gelen matematik alimi. dokuz ayrı rakam dahil, sıfır rakamı ile birlikte aritmetik işlemlerin nasıl yapılacağını açık olarak göstermiştir.
  • ortaçağ avrupası'nda latinceleştirilmiş adı alghorismus veya algoritmi olarak geçer. bildiğimiz algoritma kavramı bu adamın hatırasından gelir. ne yazık ki onun değerini bilen müslümanlar değil batılılardır.
hesabın var mı? giriş yap