• özellikle, aziz vatanımızda din bezirganlığı ile iştigal eden kesimin çevirdiği bir geyiktir. bu geyik çeviricilere göre, harf devrimi ilan edilmiş ve alim olarak uyuyan bir kişi ertesi gün cahil olarak uyanmış. harf devrimi yapıldığında okur yazar oranı neymiş, özellikle batıya açık entelektüellerin ne kadarı zaten latin alfabesini de biliyormuş hiç üzerinde düşünmeden eski yazıdan başka bir şey bilmeyen, onu da üfürükçülükte, muska yazmakta kullanan bir kaç softayı münevver saymaktan kaynaklanan bir zihniyetin düşüncesidir bu.
  • aslinda sanilanin aksine, harf devrimi 1928 yilinda yapilmis olmasina ragmen asamali bir gecis soz konusu olmustur. evet, devletin resmi alfabesi latin haflerine donusturulmustur ama, resmi yazismalarda uzun sure arap alfabesi kullanilmistir...

    hatta latin harfleri ile basilan ilk paramiz bile 1937 yilina aittir... yani tam 9 yil sonra. kapiş?
  • genelde, latin alfabesine geçişin bir gecede olduğunu sanmaktan kaynaklanan geyiktir.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/harf_devrimi
  • her gece 12 den sonra sozlukte donen garip geyikin akrabasıdır; kankasıdır.
  • harf devrimi ile dil devrimini ayirdedemeyenlere selam olsun. geyige sarmadan once bir dusunun harf nedir, alfabe nedir, kelime nedir, dil nedir. tey tey teeeeeyyyy!

    (bkz: alfabe/#10884846)
  • öyle böyle bir geyik değildir bu. inceleyelim.

    harf devrimi esnasında okur yazarlık oranının %25'ten az olmadığına dair veriler var, özellikle osmanlı'nın son istatistik'i umumi'si olan 1895 sayımında okullaşma oranı %40 görülüyor. neyse, bu rakama nasıl olsa itiraz edilecektir, o yüzden ben kemalist argümanın kullandığı %5 oranını baz alayım. hatta o da olmasın, varsayalım ki harf devrimi yapıldığında toplumda okuryazar kişilerin oranı %0.001 olsun.

    niye böyle diyorum, çünkü harf devrimine yöneltilen eleştiri tamamen farklı bir düzlemdedir, o tarihte kimse arap alfabesiyle okuma yazma bilmiyor olmuş olsa bile eleştirilere halel gelmez. zira harf devriminin hedefi eski yazıyla okuryazar olanlar değil, eski yazıda basılan kitaplardır. harf devrimi türk toplumunun geçmişiyle bağını kökünden kesmek, toplumu toplum yapmış olagelen kültür birikimini bir gecede yok etmek ve topluma sıfırdan başka bir gömlek giydirmek istemiştir, toplumun bir gecede cahil yapılması ile kastedilen budur.

    modern zaman laikçilerinin anlamadığı, veya anlamak istemediği gerçek şudur: itiraz latin harflerine geçilmesine değil, eski yazının yasaklanmasınadır. yoksa latin harfleriyle ne alıp veremediğimiz olsun. ama öyle veya böyle bin yıla yakın bir süredir kullanılan bir yazı bir gecede kanunsuz ilan edilmiş, o yazıyı öğrenme imkanı bir gecede ortadan kaldırılmış, o yazıyla yayın yapma hakkı bir gecede çöpe atılmışsa, bu bir toplumu kasten cahil bırakmak değil de nedir. bunu yapacağına süleymaniye kütüphanesini cayır cayır yak daha iyi, bahanesi olmasın.
  • "dil meselesi gazi'nin yanlış yaptığı iki işten biridir. ancak o müthiş gerçekçiliğiyle daha sonra yanlıştan dönmüştür. fakat sonra gelenler sanki o bu işten vazgeçmemiş gibi kaldığı yerden devam ettiler.

    batılı çocuklar kendi dillerinden 16. yüzyılda yazılmış bir eseri okuyup anlıyor, ben bile 16. yüzyılda yazılmış fransızca bir eseri okuyup anlıyorum. ama kendi dilimden divan edebiyatını anlayamıyorum. milli eğitim bakanlığı'ndan gelip 'tedrisatta ne yapmak lazım?' diye sordular. onlara da söyledim. osmanlıca bütün liselerde mecburi ders olarak okutulmalı. arapça ve farsça'da ihtiyari olarak okutulmalı. eğer bu yapılmazsa 20 yıl sonra türkler geçmişlerinden hiçbir şey okuyamayacak hale gelecekler. ve türkiye ya türkiye olacak ya bitecek..."

    attila ilhan
  • idraki muhtemelen laik'çi amcalarınınkinden geniş olan geyiktir, melul melul bakmasa bir de öyle.

    şimdi izninizle ağzımı bozacağım, muhayyilesi bir su aygırınınkinden hallice bir takım kişilerin ısrarla arabi harflerin kutsallığından dolayı ileri sürüldüğünü sandıkları geyiktir. olayın arap harfleriyle ya da latin harfleriyle alakası yok güzel kardeşim. x ve y alfabesi diyelim. yani varsayalım ki harf devrimi japon alfabesini yasakladı yerine kiril alfabesini getirdi. işte her ne eleştiri getirilmişse harf devrimine, gıdım değiştirmeden bu yeni duruma da uyarlayabilirsin.

    şimdi çıkar biri, "lan eski yazıyla zaten ne eser vardı nolcak yani ekiekieki" falan der, ona da peşinen cevap vereyim. 1900'lerin başında yalnızca istanbul'daki "türkçe" gazetelerin tirajı 100.000'i aşkın idi ef'em. hürriyet'in şimdiki tirajıyla karşılaştırınız.

    aha link de vereyim, oku biraz. hasta etme adamı. http://www.nisanyansozluk.com/book/book_20.pdf

    edit: harf devrimi kanunu:

    "madde 4 - halk tarafından vakı müracaatlardan eski arap harfleriyle yazılı olanlarının kabulü 1929 haziranının birinci gününe kadar caizdir. 1928 senesi kanunuevvelinin iptidasından itibaren türkçe hususi veya resmi levha, tabela, ilan, reklam ve sinema yazıları ile kezalik türkçe hususi, resmi bilcümle mevkut, gayrı mevkut [süreli, süresiz] gazete, risale ve mecmuaların türk harfleriyle basılması ve yazılması mecburidir.

    madde 5 - 1929 kanunusanisi iptidasından itibaren türkçe basılacak kitapların türk harfleriyle basılması mecburidir.

    madde 9 - bütün mekteplerin türkçe yapılan tedrisatında türk harfleri kullanılır. eski harflerle matbu [basılı] kitaplarla tedrisat [öğretim] icrası memnudur [yasaktır].
    http://tr.wikipedia.org/…evrimi#harf_devrimi_kanunu"

    yani kanun yayınlandıktan 2 hafta sonra eski yazıyla her türlü mecmua yayını yasak, ertesi yıl itibariyle eski yazıyla kitap basılması yasak, üstelik hiç bir okulda eski yazı öğretilmiyor, eski yazı öğretebilecek kurumların tamamı tasfiye edilmiş, üniversite düzeyinde bile dil tarih fakültesindeki kürsüden başka osmanlıca öğretecek yer kalmamış, o da 20 yıl boyunca bir kaç öğrenciye talim etmiş orası ayrı. şimdi bütün bunlardan hareketle harf devriminin asıl amacı latin alfabesi midir, yoksa eski yazıyla mücadele ederek toplum hafızasından bunu tamamen kazımak mıdır kararını büyüklerim versin. 1920-24 arasında istanbul basını neler yazmış onu da merak eden araştırır artık, tabi önce 2 yıl eski yazı çalıştıktan sonra.
hesabın var mı? giriş yap