• bu mesleği seçip biraz sosyal kişiliğe sahip olan kişiler şuan bmw 530 a binip, urladaki havuzlu villasına doğru gitmekte.

    günümüzün en kral mesleği bence işini bilene.
  • ülkemizde jeodezi ve fotogrametri, geomatik, harita ve kadastro mühendisliği diye anılan bölümdür. hocalar lisans öğretimi sırasında bayağı zorlarlar. mesela virgülden sonraki 6 hanede 1'isinde hata olsun o sorudan puan alamazsınız gibi.

    bu bölümü bitiren arkadaşlara önerim : devlete özellikle de belediyelere girmeye çalışın..çünkü özel sektör hem çok zorluyor hem de maaşlar çok düşük. eskisi gibi değil maalesef özel sektör.

    lys puanı öyle çok yüksek değil hatta düşük de sayılır.. ama eğitim zorluğu, sağlık sektöründeki mesleklerin hemen arkasından sıralamada birinci gelebilecek kadar zorluudur.
  • mühendisliğin ilginç bir bölümü. genel anlamda harita mühendisliği, evrendeki herhangi bir şeyin konumunu bir referans noktasına göre belirleyerek bize bu bilgiyi istediğimiz şekilde sunar veya bilgiyi kullanarak bize bu bilginin ürünlerini verir.
    jeodezi, fotogrametri, ölçme tekniği, kartografya, kamu ölçmeleri, uzaktan algılama ana bilim dalları bambaşka şeylerle uğraşabilmekte.

    öncelikle çok bilinen ülkemizdeki yaygın olan inşaat işi yapan ölçmeciler var. bu insanlar olmadan inşaatınızı yapamaz ve güvenceye alamazsınız. köprü, baraj,yol işlerinde büyük önem taşırlar. lakin iki taraftan başladığınız projenin ortada düzgünce buluşmasını ve doğru yere yapılmasını isterseniz. ayrıca basit bir ev yapımında da evin olması gerektiği yerde olmasını sağlarlar. onlar olmadan inşaat başlamaz ve tam olarak bitemez.
    ayrıca deformasyon ölçmeleri ile zamanla deformasyona uğrayan yapıları bu insanlar incelerler. baraj, köprü, gökdelen gibi yapılar zamanla tahrip olurlar. bunu belirleyen de haritacılardır.

    türkiye pek bilinmese de en iyi tapu sistemine sahip bir kaç ülkeden biridir. kamu ölçmeleri ana bilim dalındakiler ise bu işlerle uğraşırlar. yani kabaca bildiğiz arazi davaları, yerleşime açılacak olan yerler, tapu işlerinin hukiki boyutu ile ilgilenirler daha çok. bilir kişilik yapar ve bu alan üzerine çalışırlar.

    jeodezi, yer yüzü ve uzay ile ilgilenir. yeryuvarının değişimi, uzaydaki cisimlerin konumları ile ilgilenirler. örneğin depremler ve etkileri, yer kabuğu hareketleri, yıldız hareketleri, uydu hareketleri ile ilgilenebilirler. tabi bu uzmanlığınıza bağlı. deprem üzerinde çalışabileceğiniz gibi uydular üzerine de çalışabilirsiniz. yani o uyduların yörüngelerinin hesaplanması vb. üzerine detaylı olmasa da bilgi alırsınız. yüksek lisans ve sonrası için uzmanlaşabilirsiniz. gidip nasa'da (yeterice çalışkansanız) çalışabilirsiniz.

    ayrıca bildiğiniz gps tek anabilimin konusu olmasa da harita mühendislerinin sayesinde gelişmektedir.
    sürekli kullandığınız google maps'e türkiye haritalarını başarsoft yani harita mühendisliğini yaptığı işleri yapan bir şirket satmaktadır. ayrıca google maps bir web tabanlı cbs uygulamasıdır. yani coğrafi bilgi sistemi.

    eğer bilgisayar ile ilgileniyorsanız sayısal görüntü işleme gibi ilginç bir alana yönlenebilirsiniz. bu alan; kalp, kulak için 3 boyutlu harita yapmaktan tutun, fabrika içindeki bantlardaki hatalı ürünlerin çıkarılmasına kadar pek çok durumu kapsar. yapay zeka, bulanık mantık gibi dersleri alabilirsiniz.

    fotogrometri ile uydu fotoğrafları, cbs, uzaktan algılama, 3d modelleme gibi konular öğrenebilirsiniz.

    kısaca çok fazla alanı ve çok fazla iş alanı vardır harita mühendisliğinin. dünyada genelde bir alana yönelen enstitüler olabilse de ülkemizde bu hepsinden biraz verilerek, yükselme/yönelme lisan üstüne bırakılmış. (tabi geomatic engineer olarakta var) çok fazla bilinmese de, ya da tek bir alan ile bilinse de çeşitli bir bölümdür.

    diğer üniversiteleri bilmesem de ytü türkiye'de bölümün ilk kurulduğu ve bu bölüm için çok fazla şey yapmış hocaların olduğu okuldur. pek çok öğretmeni yurt dışında çalışmış, hatta bazıları alanının en iyileri ile çalışmış, sürekli yayın çıkartan, projeler yapan, dünyanın alanında en iyisi sayılabilecek konferanslara gitmiş/gidecek kişilerdir. bazıları ders anlatamaz, biri hakkında sapık söylentisi vardır, biri geç gelen öğrencilere çay aldırır ve babannesi ile sorunları vardır, başkasına bir sayfa yazı yazar 18 alırsınız ama iyi sayılan bir öğretim görevlisi topluluğuna sahiptir.
  • önümüz tercih dönemi olduğu için yardımcı olması açısından kapsamlı bir bilgilendirme yapacağım bölümdür.

    harita mühendisliği nedir?
    harita mühendisliği, yeryüzünün belirli bir bölgesinin çeşitli yöntemlerle ölçerek bilgisayar ortamında haritaya veya görsel bir veriye dönüştürülmesi ile ilgili mühendislik dalıdır.
    yukarıdaki tanıma bağlı olarak,genellikle ölçüm işlerini tekniker arkadaşlar yapar. gerekli olan dönüşüm,değerlendirme,çizim işlemleri mühendis tarafından netcad,autocad,geocad vb. çizim programları ile yapılır.

    çalışma alanlarım nerelerdir?
    1) özel sektör.
    2) devlet.
    3) lihkab.
    4) üniversite.

    1) yeni mezunsunuz,atanamadınız. herhangi bir inşaat firmasında,mühendislik bürosunda kolaylıkla iş bulabilirsiniz. çünkü eleman az,ihtiyaç çok. üzgünüm ki mezun olurken işi tam anlamıyla bilmiyor olacaksınız. burada asgari ücret üzerindende olsa "gık" demeden kendinizi geliştirmekte fayda var. sonrasında gerekli birikimi de elde ettiğinize inanıyosanız,2 sandalye atıp,1 alet satın alıp kendi büronuzu açabilir,paraya para demeyebilirsiniz. artık ne derseniz deyin,onu da ben söyleyecek değilim... kendi büronuzu açtığınızda bir iki de işi bilen eleman alırsanız oturduğunuz yerden para kazanabilirsiniz,hatta yatarak bile. biri arazi,öteki evrak işlerini hallederken,size düşen tek şey imza atmak olacaktır. hatta isterseniz onu bile atmayıp,attırabilirsiniz... imza başına dönen paradan bahsetmeyeceğim bile. ha bir mimar imzası gibi olmuyor onu şimdiden söyleyeyim. 75000tl lik bir proje varsa ortada,yapılan işe göre mimarı,inşaatısı,jeofizikçisi,haritacısı bu parayı bölüşüyor.
    banane ben özel büromu açmayacağım,özelde devam edeceğim diyorsanız,zaten yıllar geçtikçe maaşınız yükselecektir,endişe etmeyiniz.

    2) açık çok,eleman az demiştim. kpss'den en az 77 civarı bir puan alarak herhangi bir devlet kurumuna yerleşebilirsiniz. buradan alacağınız maaş en az 2750tl olacaktır,tabi bu ücret kurumdan kuruma değişmektedir. abla ben devlette napıcam,hangi kurumlar bunlar diyenleriniz olabilir. o kurumlar,
    -karayolları.
    -devlet su işleri.
    -tapu kadastro genel müdürlüğü.
    -iller bankası.
    -devlet demiryolları.
    -harita genel komutanlığı.
    -belediyeler.
    -milli eğitim bakanlığı.
    -içişleri bakanlığı.
    -sağlık bakanlığı.
    -çevre ve şehircilik bakanlığı.
    -kültür ve turizm bakanlığı dır...
    bunlar benim aklımda olanlar olup hatta ve hatta hava yolu şirketlerinde bile çalışma imkanınız vardır.
    devlete atandığınızda saydığım ilk üç kurumda gayet yoğun çalışırken,meb gibi kurumlarda sadece kart okutup,imza atarak para kazanabilirsiniz. seçim sizin...

    3) lihkab nedir?
    açılımı, lisanslı harita kadastro bürosu'dur.
    yarı özel olup,cins değişikliği gibi işlerin yapıldığı kurumdur.
    çoğunlukla evrak işlerinin yapıldığı çalışma ortamı gayet yoğun bir ortamdır. buradan alacağınız maaş ise yine en az asgari ücret üzerinden olur.

    4) o kadar yıl okudum,ama mühendislik yapmak istemiyorum. ales'e girip öyp ile üniversiteye gireceğim diyorsanız. buyrun size anabilim dalları;
    -jeodezi.
    -fotogrametri.
    -kamu ölçmeleri.
    -ölçme tekniği.
    -kartoğrafya.
    ooo,sen de yazdın gittin demeyin. bölüme bir başlayın,bu kısmı sonra konuşuruz.

    bölüm zor mu?
    sayısal yeteneğiniz varsa,lise temeliniz sağlamsa (burdan kastım türev ve integral biliyor olmak),bölüm size kolay gelecektir. diğer bölümden arkadaşlarınız harıl hurul günübirlik çalışırken,"anam yine yatarak geçtim" diyebilirsiniz hazırlıklı olun.

    abla alt tarafı bir üniversite,ne kadar tatava yaptın,al bölümün senin olsun,karı-kız var mı sen ondan haber ver diyen kardeşlerime;
    bölümümüz gıda/kimya/ziraat mühendisliklerinden sonra en fazla kız barındıran bölüm olma özelliğine sahiptir. ama sonra bölümü yazdım,kızlar kezban çıktı demeyin hepinizi döverim. bunun garantisini vermiyorum...

    diyeceklerim şimdilik bu kadardı,yolunuz açık olsun...
  • mezun olan herkesin saatler içinde para bastığı bölüm, diyorlar
  • üniversitede bu bölümü okuyorsaniz ve bitirdikten sonra yurtdisina kapagi atmaya niyetiniz varsa sakin 2-3 yil bir yerde calisip tecrübe sahibi olmadan gelmeyin yoksa benim gibi sürünürsünüz..
  • önemli meslektir vesselam. ama insanlar harita mühendisine alışamadı, onun yerine kadastrocu dersen hemen anlarlar ne iş yaptığını
  • sözlüğün meslek karalama trolleri buraya uğradığında kullanacakları argüman bu sefer sanırım google earth olacaktır.
    şimdiden hazırlanın mühendis arkadaşlarım.
  • (bkz: jeodezi ve fotogrametri) mühendisliği olarak da adlandırılan mühendislik dalıdır. günlük hayatta karşımıza çoğu yerde çıkar. cep telefonlarımızdan arabalarımıza, baraj yapımında uçuş rotalarına kadar her türlü alanda katkı sağlar. tıp alanında da kendisine yer bulmuş bu mühendislik için bilgi almak isterseniz (bkz: cerrahi navigasyon) sistemini araştırabilirsiniz. çok geniş bir iş alanına sahip olmakla beraber bu sektörde tecrübe eğitim düzeyinizin önüne geçebilir. mühendisin imzasına ihtiyacı olmayan bir işveren ona yaptıracağı işi daha az bir maaşla teknikere veya topoğrafa yaptırmak isteyebilir. yine de resmi ve özel hemen hemen her kurumda iş bulabilme şansı yüksek mesleklerden biridir. yapı ve denetim kuralları çerçevesinde inşaat ve yapı işlerinde haritacılar olmadan işlerin yürümesi imkansız hale gelmiştir.
  • harita mühendisliği, temel olarak yeryüzünün bir kısmı ya da tamamında belirli teknikler ile (ölçme tekniği, uzaktan algılama, fotogrametri vs) ölçü alarak sonuçların haritaya dökülmesini, mekânsal analizlerin yapılması ve gerekli aksiyonların planlamasını sağlayan disiplindir.
    dersler:
    dersler aşırı derecede zor olmamakla beraber kolay da değildir. ancak derslerden geçebilmek için genellikle 2 hafta önceden sınavlara çalışmaya başlamak gerekmektedir. okulundan okula değişebilir ama ytü'de 2 vize, final, ödevler ve proje derken güz dönemi için konuşursak, ekim ayında başlayıp ocak ayında biten yoğun bir programı vardır. derslerde virgülden sonraki 10. haneye kadar işlemler yapılmaktadır, çünkü işin içinde mülkiyet kavramı vardır. bu sebeple sınavlarda sayfalarca formül ve matris hesabı yapan, integral formülleri çözülebilen algebra gibi üst seviye hesap makineleri olmadan kalem oynatmak imkânsızdır. okuması biraz zor olsa da zevklidir.
    mesleğin içeriği:
    mesleğin temel olarak 5 anabilim dalı mevcuttur. bunlar: jeodezi, ölçme tekniği, fotogrametri, kamu ölçmeleri ve katrografya'dır. ancak mesleğin en teknolojik alanı kartografya anabilim dalı bünyesinde bulunan coğrafi bilgi sistemleri (cbs-gıs) dir. cbs'nin uygulanmadığı/uygulanmayacağı yeryüzünde herhangi bir alan yoktur. cbs; klasik haritacılık olarak bilinen imar uygulamalarından, total station ile ölçümden tutundan da, teknolojinin geldiği şuandaki son nokta olan big data ve ıot ile çalışmaya varan geniş bir yelpazeye uygulanabilir.
    çalışma alanı ve kazanç:
    harita mühendisliği, günümüzün hem mesleki hem de teknolojik olarak önü en açık mesleklerden biridir. her sektörde çalışılabilen ender bölümlerdendir. hem devlette hem de özel sektörde oldukça geniş bir iş alanına sahiptir. bu sebeple mezunların işsiz kalma ihtimalleri oldukça düşük. bu mesleğin mezunları, hem arazide/şantiyede hem de ofis ortamı/plazalarda çalışabilirler. kendisini geliştirmiş bir harita mühendisi büro açmadan veya belediyelerden ihale almadan özel sektörde çalışarak da çok iyi paralar kazanabilir.
hesabın var mı? giriş yap