• çok sessiz bir ortamda, bir piyanonun en pes notalarından birine (klavyesinde en soldakilerden biri) bir kere sertçe basın ve tutun. kulağınızı piyanonun gövdesine dayayın ve elinizi tuştan hiç çekmeyin. bir süre sonra bastığınız notadan farklı notalar da duyacaksınız. bu duyduğunuz notalar o notanın doğuşkanlarıdır (önce üst oktavı, sonra beşlisi, sonra 2. üst oktavı, sonra üçlüsü... falan şeklinde gider). öneririm; çok zevklidir, bir nevi terapi gibidir.
  • gitarda bir tele vurunca normalde cikacak sesin parmagi tele bastirmak yerine hafifce tele dokundurarak sesin bir oktav ustunun ciktigi hali.. (bkz: artificial harmonic)
  • doguskani duymanin iki yolu daha var piyanoda:

    1) piyanonun bir tusuna cok hafifce basin (hatta mumkunse ses cikarmayacak sekilde) ve o tus basili kalsin, yani parmaginizi cekmeyin.
    daha sonra baska bir tusa cok sertce basin ve hemen cekin parmaginizi.
    iste o zaman doguskan notayi cok rahat duyacaksiniz.

    ornek: bir parmaginizi orta do'da cok hafifce basili tutun, ve sonra o do'dan hemen bir onceki sol'a cok sertce basin ve cekin, duyacaginiz ses bastiginiz sol'dan bir oktav ustteki soldur. eger fa'ya basarsaniz bir oktav ustteki do'yu duyacaksinizdir

    2) piyanoda basmak istediginiz tusun telini bulun (bu ancak kuyruklu ve ustu acik piyanoda mumkun ne yazik ki) , ve teli bir yerinden elinizle bastirin. ve o tusa basin. o zaman doguskan'i cok rahat duyacaksiniz. parmaginizi telde hareket ettirdikce ve o tusa bastikca oteki doguskanlari da duyacaksiniz.
  • seslerin karakterlerini belirleyen, doğuşkanlarının volüm seviyeleridir. bu sebepten dolayı, örneğin piyano ile keman, aynı "la"yı çalarlarken farklı ses çıkarırlar. halbuki ikisinin de frekansı 440 hz dür.
  • elektrik gitarda belli bir sekilde (parmak + pena karisimi ile) teli cekerek elde edilen, cikan notanin bir-iki ince oktaviyla beraber cikmasini saglayan tarz. fazlasi adami bayar. akustik gitarda harmonikli calan adama oha denir, ama aferin denmez kanimca.
  • yalnızca çok hassas kulakların * * 7. sesten sonrasını * duyabileceği aşağı ve yukarı doğru giden dizidir, aralıklar değişmez, tamton giderler.

    (do-ya göre yukarı giden) do-do-sol-do-mi-sol-sib-do-re-mi-fa#-sol#

    basit bir majör akorun * sesleri, o akorun kurulduğu ana sesin üst doğuşkanlarının ana sesten farklı olan 1. ve 2. notasıdır. burda da ayrı bir konu gelir aklımıza: bach'ın çoğu eserinin majör bitmesi *.
  • satriani'nin "summer song" giri$inde metallica'nin "nothing else matters"in giri$inin sonundaki duyulan cok ince ses bir kac orneginden biridir..
  • ana frekansın katları. ikinci harmonic üçüncü harmonik ve devamı vardır. bunlar seslere tını kazandırır. harmonicler olmasa idi tüm sesler düz sinüsoidal dalgalardan ibaret olup birbirlerine benzerlerdi.
  • oktav bantlari buna iyi bir ornektir. standart oktavlarin merkez frekanslari 31.5hz, 63hz, 125hz, 250hz, 500hz, 1khz, 2khz, 4khz, 8khz ve 16khz'dir. goruldugu gibi butun oktav bantlari bir oncekinin iki katidir, bu nedenle de birbirinin harmonigidir.
  • akord yapmanın en güvenilir ve kolay yoludur.
hesabın var mı? giriş yap